Телеканал СТБ знімає другий сезон «Кави з кардамоном». Авторка книг каже, що не підписувала угоди на екранізацію

Телеканал СТБ знімає другий сезон «Кави з кардамоном». Авторка книг каже, що не підписувала угоди на екранізацію

7 Серпня 2024
11535
7 Серпня 2024
14:25

Телеканал СТБ знімає другий сезон «Кави з кардамоном». Авторка книг каже, що не підписувала угоди на екранізацію

11535
За словами пресслужби СТБ, новий сезон костюмованої драми «Кава з кардамоном. Сила землі» — це не екранізація другої книги Наталії Гурницької «Мелодія кави у тональності сподівання», а «оригінальний погляд творчої команди» на нову сторінку життя головної героїні.
Телеканал СТБ знімає другий сезон «Кави з кардамоном». Авторка книг каже, що не підписувала угоди на екранізацію
Телеканал СТБ знімає другий сезон «Кави з кардамоном». Авторка книг каже, що не підписувала угоди на екранізацію

Телеканал СТБ і Solar Media Entertainment розпочали роботу над виробництвом другого сезону костюмованої драми «Кава з кардамоном. Сила землі», прем'єра якого запланована на 2025 рік. У головних ролях — Олена Лавренюк, Олексій Гнатковський та Олександр Кобзар. Про це повідомила пресслужба СТБ.

До написання сценарію долучилися Сергій Коротун, Ірина Громозда та Катерина Маєвська. Творці зазначають, що «Кава з кардамоном. Сила землі» є зовсім новою сюжетною лінією.

Якщо історія забороненого кохання молодої Анни, відображена в першому сезоні, була знята за мотивами роману української письменниці Наталії Гурницької «Мелодія кави у тональності кардамону», то другий сезон є «оригінальним поглядом творчої команди проєкту на нову сторінку життя Анни» і не містить подій із другої книги — «Мелодія кави у тональності сподівання». Ідея сюжету повністю належить Solar Media Entertainment.

За словами пресслужби СТБ, право на створення аудіовізуального твору, що є продовженням фільму «Кава з кардамоном» і передбачає використання теми, персонажів, графіки та інших елементів, раніше придбала компанія Solar Media Entertainment, а авторка роману нібито надала відповідні дозволи. 

«Авторці романів було повідомлено про рішення команди розпочати виробництво серіалу, який стане продовженням фільму "Кава з кардамоном". На превеликий жаль, домовитися про спільну роботу над наступним телевізійним сезоном сторонам не вдалося», — йдеться в повідомленні СТБ,

Натомість сама Наталія Гурницька на своїй фейсбук-сторінці повідомила, що до 11 липня не знала про підготовку до зйомок серіалу та досі не укладала з командою СТБ авторської угоди на продовження зйомок історії Анни після смерті Адама, яка описана у другій книзі «Мелодія кави в тональності сподівання».

«Сценарій не узгоджено, дозвіл на зйомки не отримано, а тому наголошую на забороні будь-якого використання в продовженні серіалу "Кава з кардамоном" сюжетних ліній, героїв моєї "Мелодія кави в тональності сподівання", основного сюжетного конфлікту і загального змісту цієї книги тощо», — написала письменниця.

Гурницька вважає, що використаний образ Анни у продовженні серіалу «Кава з кардамоном» може бути спотвореною версією її головної героїні. З авторкою не узгоджували другорядних сюжетних ліній інших героїв роману, їхніх характерів і мотивів учинків.

«Все це разом вводить в оману читачів моїх книг, глядачів серіалу "Кава з кардамоном", а також може порушувати мої авторські права і несе для мене певні репутаційні, моральні та фінансові ризики і збитки», — резюмувала вона.

«Детектор медіа» звернувся до телеканалу СТБ по коментар, на що нам надіслали офіційну позицію творчої команди пресрелізом. Наразі ми чекаємо відповіді на запитання про те, чи є між мовником та Наталією Гурницькою юридично оформлена домовленість про використання тем та персонажів її книг у продовженні серіалу, і якщо так, то коли вона була укладена. «ДМ» також звернувся по коментар до письменниці.

Нагадаємо, серіал «Кава з кардамоном» — 10-серійна історична драма, події якої розгортаються у Львові XIX століття. Сценарій першого сезону є адаптацією роману-бестселера української письменниці Наталії Гурницької «Мелодія кави у тональності кардамону». Прем’єра серіалу відбулась на СТБ 20 грудня 2021 року.

У 2022 році німецька компанія Beta Film придбала у Starlight Media права на міжнародну дистрибуцію серіалу. 

Фото: СТБ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11535
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Xelax
11 дн. тому
Сподіваюсь тим, хто придумав кинути авторку на гроші й робити продукти за її книгами без отримання дозволу - буде торба (і юридична, і фізична)❤️
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду