Естонія звинуватила в порушенні санкцій та держзраді співробітницю медіагрупи «Россия сегодня»

Естонія звинуватила в порушенні санкцій та держзраді співробітницю медіагрупи «Россия сегодня»

6 Серпня 2024
1987
6 Серпня 2024
22:53

Естонія звинуватила в порушенні санкцій та держзраді співробітницю медіагрупи «Россия сегодня»

1987
Громадянка Естонії Світлана Бурцева публікувала тексти в інтернет-новинах, які обслуговують інтереси російської пропаганди. У 2021 році разом з колишнім офіцером ФСБ опублікувала книгу «Гібридна війна за мир», де описується глобальна гібридна війна, яку має виграти Росія.
Естонія звинуватила в порушенні санкцій та держзраді співробітницю медіагрупи «Россия сегодня»
Естонія звинуватила в порушенні санкцій та держзраді співробітницю медіагрупи «Россия сегодня»

Державна прокуратура Естонії звинуватила в порушенні санкцій та держзраді громадянку країни Світлану Бурцеву, яка співпрацювала з російською медіагрупою «Россия сегодня». Про це повідомляє естонський інтернет-ресурс ERR.  

За інформацією держпрокуратури, 57-річна Бурцева отримала естонське громадянство шляхом натуралізації у 1994 році. З 2017 року вона працювала на естонські інтернет-видання, які входять до медіагрупи «Россия сегодня». Так, Бурцева співпрацювала зі «Sputnik Естонія» (Sputnik Eesti) до того, як видання припинило роботу в Естонії у 2019 році, а у 2020–2023 роках публікувала статті та фотографії на сайті Baltnews під псевдонімами.  

«Її тексти публікувалися в інтернет-новинах, які обслуговують інтереси російської пропаганди. Навіть після санкцій проти Росії Бурцева продовжувала працювати на благо власника та реального бенефіціара МІА “Россия сегодня” Дмитра Кисельова», — заявила держпрокурорка Естонії Енелі Лаурітс.  

У ході досудового розслідування також з'ясувалося, що Бурцева 2021 року закінчила магістратуру Севастопольського державного університету за програмою інформаційних та гібридних конфліктів. Цю програму, за даними естонської влади, очолював колишній офіцер контррозвідки ФСБ. Разом із ним Бурцева опублікувала книгу «Гібридна війна за мир». У ній описується глобальна гібридна війна, яку має виграти Росія. 

За словами держпрокурорки, книга рекламувалася як робота політолога Л. Б. Свєта, який живе в Естонії, але насправді це був псевдонім Бурцевої. Зміст книги, як зазначає Енелі Лаурітс, «принижує Естонію» та спрямований «на розкол естонського суспільства».

Зібрані докази, заявили в прокуратурі, свідчать, що Бурцева свідомо порушила міжнародні санкції та здійснила держзраду «шляхом ненасильницьких дій проти незалежності та самостійності Естонії». 

Бурцева перебуває під вартою з початку березня. Розглядати її справу по суті мають з 1 листопада. Сторона захисту просила змінити запобіжний захід на електронне спостереження, але прокурори відхили прохання, вирішивши, що Бурцева може втекти до Росії. 

Нагадаємо, естонська Державна прокуратура подала клопотання про арешт Бурцевої 29 лютого 2023 року, а суд ухвалив рішення взяти її під варту 1 березня, щоб не допустити скоєння нею нових злочинів і можливої втечі до Росії. Після того естонська поліція безпеки висунула Бурцевій додаткову підозру — за статтею про дії проти Естонської Республіки. З 2022 року Бурцева також є членкинею проросійської партії «Koos/Разом». 

Читайте також:

Фото: Бурцева в залі суду / ERR

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1987
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду