«Я перебувала під величезним психологічним тиском»: Алсу Курмашева дала перше інтерв'ю після звільнення

«Я перебувала під величезним психологічним тиском»: Алсу Курмашева дала перше інтерв'ю після звільнення

6 Серпня 2024
925
6 Серпня 2024
17:58

«Я перебувала під величезним психологічним тиском»: Алсу Курмашева дала перше інтерв'ю після звільнення

925
Наразі звільнена з російського ув'язнення редакторка татарсько-башкирської служби «Радіо Свобода» перебуває в Техасі, де поступово повертається до нормального життя.
«Я перебувала під величезним психологічним тиском»: Алсу Курмашева дала перше інтерв'ю після звільнення
«Я перебувала під величезним психологічним тиском»: Алсу Курмашева дала перше інтерв'ю після звільнення

Редакторка татарсько-башкирської служби «Радіо Свобода» Алсу Курмашева зазнавала значного психологічного тиску під час 10-місячного ув'язнення в Росії. Наразі журналістка поступово повертається до нормального життя. Про це вона розповіла у своєму першому після звільнення інтерв'ю для «Радіо Свобода» 5 серпня.

«Я перебувала під величезним психологічним тиском попередні 10 місяців. Вже наприкінці моя подорож з Казані зайняла три дні, і лише в останній день я дізналася, що мене везуть у Москву. Тож знову промайнула надія. У Москві мене ще раз посадили у в'язницю. Ніхто не казав, як довго я там перебуватиму. Обмін був моєю єдиною надією. В іншому випадку на мене би чекали шість з половиною років ув'язнення. Для журналістки це абсурдний вирок», — сказала Курмашева.

Наразі медійниця перебуває в Техасі, де відновлює сили після звільнення. За словами Курмашевої, її повторне знайомство зі свободою все ще триває.

«Я мріяла про першу склянку води, про перший довгий душ у чистоті, про перший сон у пристойному ліжку. Сьогодні вранці я вперше прогулялася сама, без нагляду, без того, щоб мене хтось кудись віз», — розповіла журналістки.

Журналістка радіє від возз'єднання з двома доньками та чоловіком, керівником російськомовного каналу «Настоящее время» Павлом Буторіним. Водночас на запитання журналістів про те, чи переживає вона зараз інші емоції, Курмашева зазначила: «Це точно не гнів. Я не злюся. Я нікого не ненавиджу… Мені дуже шкода. Я відчуваю співчуття, що людям довелося виконувати ту роботу, яку вони виконували: суддям, слідчим, офіцерам, охоронцям».

Нагадаємо, 1 серпня Росія звільнила репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича та колишнього морського піхотинця США Пола Вілана в рамках великого обміну ув’язненими із США. 

У межах угоди зі США Кремль звільнив також російського політика та журналіста Володимира Кара-Мурзу, якого раніше засудили до 25 років колонії. 

Також серед звільнених була журналістка «Радіо Свобода» Алсу Курмашева, співголова організації «Меморіал» Олег Орлов, засуджений до 2,5 років колонії, та ще 12 політв’язнів. Натомість до Росії повернули кілера з ФСБ Вадима Красікова, кількох шпигунів та шахраїв.

Алсу Курмашева майже 25 років працювала в Татаро-башкирській службі «Радіо Свобода» і висвітлювала проблеми етнічних меншин у Волго-Уральському регіоні Росії. У червні 2023 року її затримали в аеропорту Казані, коли вона збиралась вилетіти з Росії, і оштрафували за те, що вона не зареєструвала свій американський паспорт у російських органах влади.

Її знову затримали 18 жовтня і звинуватили в тому, що вона не зареєструвалася як «іноземний агент». 23 жовтня 2023 року суд Казані заарештував Алсу Курмашеву і відправив до СІЗО. 11 грудня 2023 року проти Курмашевої порушили ще одну кримінальну справу — за статтею про «фейки» про російську армію.

22 липня 2024 року Верховний суд Татарстану засудив Алсу Курмашеву до шести з половиною років колонії.

Комітет із захисту журналістів (CPJ) і «Репортери без кордонів» (RSF) вимагали негайно звільнити Курмашеву. Вимогу звільнити журналістку також висловили PEN America, Управління ООН з прав людини, Євросоюз.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
925
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду