Микита Потураєв вважає, що вимкнення телеграму може бути єдиною можливістю повпливати на його роботу в Україні

Микита Потураєв вважає, що вимкнення телеграму може бути єдиною можливістю повпливати на його роботу в Україні

5 Серпня 2024
406
5 Серпня 2024
12:59

Микита Потураєв вважає, що вимкнення телеграму може бути єдиною можливістю повпливати на його роботу в Україні

406
За словами голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики, в України немає ресурсів для регулювання діяльності телеграму, оскільки такі дії не в юрисдикції влади, а керівництво месенджера не комунікує з нашою державою.
Микита Потураєв вважає, що вимкнення телеграму може бути єдиною можливістю повпливати на його роботу в Україні
Микита Потураєв вважає, що вимкнення телеграму може бути єдиною можливістю повпливати на його роботу в Україні

В України немає та не буде ресурсів для врегулювання діяльності месенджера «Телеграм», оскільки такі дії не в юрисдикції влади. Таку думку висловив голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики, депутат від партії «Слуга народу» Микита Потураєв в інтерв'ю для «РБК Україна».

«Ресурсів немає на регуляцію. І не буде. І можливості немає і не буде, бо це не в нашій юрисдикції. Це стосується будь-яких соцмереж. Що буде, якщо ми ніяк не будемо звертати уваги на ці загрози, — не буде України. Тому що ні про яку інформаційну гігієну ми говорити не можемо», — сказав Потураєв.

Нардеп вважає, що єдиним рішенням у цій ситуації може бути вимкнення соцмережі, як це було у випадку з нині забороненими «Вконтакте» та «Одноклассниками». Для цього в України є технічна можливість.

«Коли у тебе 80% населення користується немодерованою соцмережею, причому принципово немодерованою, керівництво якої не вступає в комунікацію з твоєю державою, по якій достатньо доказів, що вона залишається афілійованою з Росією, під впливом російських спецслужб, це велика помилка, яка, повторю, буде дорого коштувати», — сказав нардеп і додав, що можна написати «достатньо простий законопроєкт», згідно з яким платформи контактують з представниками з України, або ж держава їх закриває. 

Нагадаємо, 25 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11115 «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація». У документі, зокрема, пропонується врегулювати роботу телеграму в Україні. 

Ініціатор законопроєкту, народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Микола Княжицький, зауважував, що в ньому йдеться не про блокування телеграму, а про те, щоб «запровадити для сервісів, через які поширюється масова інформація, приблизно таке саме регулювання, яке встановлено законодавством для платформ типу ютубу».  

Згідно з дослідженням ІМІ, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців. Крім того, анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Утім, телеграм в Україні є настільки популярним, що українське суспільство фактично стало «заручником» цього застосунку. А на основі анонімних телеграм-каналів існує ціла інформаційна «армія» для війни з внутрішніми опонентами чинної влади або її критиками. Все дійшло до того, що ці анонімні телеграм-канали влаштовують «розіграші» професійним журналістам і вважають себе конкурентами журналістів. 

Окрім цього, у березні в Держдумі РФ визнали, що Telegram співпрацює з російськими «силовиками» та спецслужбами. Заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк вважає, що російські спецслужби контролюють телеграм і мають доступ до його акаунтів.

Нещодавно представник ГУР Міноборони Андрій Юсов під час публічного обговорення законопроєкту №11115 також сказав, що Telegram активно та швидко взаємодіє зі спецслужбами Росії, а звернення України до платформи залишаються безрезультатними. За його словами, Telegram продовжує ігнорувати звернення України щодо контенту певних каналів, що дає додаткові можливості ворожим інформаційним операціям.

Читайте також: 

Фото: Владислав Мусієнко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
406
Читайте також
26.07.2024 18:14
Ольга Снопок, для «Української правди»
910
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду