Guardian пояснила, чому опублікувала неправильне фото стрільця у Трампа

Guardian пояснила, чому опублікувала неправильне фото стрільця у Трампа

30 Липня 2024
486
30 Липня 2024
14:51

Guardian пояснила, чому опублікувала неправильне фото стрільця у Трампа

486
Редакторка Елізабет Ріббанс пояснила, що помилка Guardian полягала не в неправильній верифікації, а в тому, що зображення, яке ще чекало на цю процедуру, прослизнуло у випуск.
Guardian пояснила, чому опублікувала неправильне фото стрільця у Трампа
Guardian пояснила, чому опублікувала неправильне фото стрільця у Трампа

Британська газета The Guardian пояснила у редакторській колонці, чому помилково опублікувала неправильне фото стрільця, який скоїв замах на кандидата в президенти США Дональда Трампа.

Написала колонку редакторка міжнародних новин газети Елізабет Ріббанс.

Помилка трапилась 15 липня у друкованій версії The Guardian внизу третьої сторінки. Газета опублікувала як фото стрільця — 20-річного Томаса Крукса — скриншот із відео, яке оприлюднив у соцмережі Х парубок, візуально схожий на стрільця. Він назвався Круксом і заявив: «Ви взяли не того». Згодом хлопець видалив запис і сказав, що це був «жарт», проте кадри вже розлетілися мережею. Справжнього ж Томаса Крукса застрелили агенти таємної служби на місці злочину.

Редакторка назвала день публікації помилкового фото «божевільним»: у роботі редакції було 14 новин лише про сам замах, до них було 23 зображення, редактори дискутували, як найкраще подати матеріал читачам, які розгорнуть газету десь за 36 годин після замаху, а дизайн першої шпальти, де спершу мала бути новина про футбольне Євро, довелось повністю переробляти.

Ріббанс розповіла, що редакційне бюро зображень, яке працює з фото до всіх головних новин, розглядало тисячі картинок. Вранці в неділю, 14 липня, коли правоохоронці ще не оприлюднили фото Крукса, бюро почало шукати зображення в публічних джерелах і знайшло відео псевдо-Крукса. Редакція зробила з нього скриншот і розмістила в бібліотеці зображень з позначками «потребує верифікації».

Працівники бюро зображень не подумали, що відео було записане після нападу: у версії, яку вони бачили, кінцеву фразу «Ви взяли не того» обрізали. Редактори припустили, що Крукс записав його заздалегідь, а потім невідомі завантажили його на ютуб.

Другу й третю сторінки газети готували в останню чергу, коли на роботу вийшла наступна зміна. В результаті, поспішаючи перед публікацією, через «низку дрібних помилок» випускові редактори отримали скриншот без застереження про потребу верифікації.

Уже ввечері 14 липня американська фактчекінгова група PolitiFact дійшла висновку, що на тому відео не справжній Крукс.

Тож, пояснює Ріббанс, помилка Guardian полягала не в неправильній верифікації, а в тому, що зображення, яке ще чекало на цю процедуру, прослизнуло у випуск.

За словами редакторки, лише один читач звернувся до газети із запитанням про фото нібито Крукса. Натомість у кількох людей виникли сумніви, чи правдиве фото, де закривавлений Трамп стоїть з піднятим угору кулаком (фото справжнє, зроблене пулітцерівським лауреатом Еваном Вуччі з Associated Press). Ріббанс вважає, що ця деталь демонструє, як зросла недовіра до зображень в епоху генеративного ШІ.

Нагадаємо 14 липня на передвиборчому мітингу в Пенсильванії стався замах на кандидата в президенти США Дональда Трампа. Після пострілу снайпера Трамп вижив, діставши поранення у вухо. При цьому один із прихильників президента загинув, а двоє дістали тяжкі поранення. 

За даними ФБР, замах вчинив 20-річний Томас Крукс, зареєстрований як виборець від Республіканської партії в Пенсильванії. Його одразу на місці подій застрелила служба безпеки.

Після замаху в соцмережах поширилося відео, на якому чоловік стверджує, нібито він є Круксом, а поліція «взяла не того». Однак журналіст-фактчекер BBC Шаян Сардарізаде повідомив, що це відео фейкове.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
486
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду