«Репортери без кордонів» розблокували доступ до кількох європейських медіа, які цензуруються в Росії

«Репортери без кордонів» розблокували доступ до кількох європейських медіа, які цензуруються в Росії

26 Липня 2024
641
26 Липня 2024
08:46

«Репортери без кордонів» розблокували доступ до кількох європейських медіа, які цензуруються в Росії

641
Серед ресурсів, доступ яких вдалося відновити завдяки операції Collateral Freedom, — сайти франко-німецького суспільного каналу Arte, латвійської громадської медіагрупи Latvijas sabiedriskais medijs і словацької газети Dennik N.
«Репортери без кордонів» розблокували доступ до кількох європейських медіа, які цензуруються в Росії
«Репортери без кордонів» розблокували доступ до кількох європейських медіа, які цензуруються в Росії

«Репортерам без кордонів» (RSF) у межах операції Collateral Freedom вдалося обійти заборону та відновити доступ до кількох європейських медіа, які Росія заблокувала на своїй території. Про це повідомили на сайті RSF.

Серед розблокованих ресурсів — сайти франко-німецького суспільного каналу Arte, латвійської громадської медіагрупи Latvijas sabiedriskais medijs і словацької газети Dennik N. Інші європейські видання, які підпадають під дію обмежень Кремля з 25 червня, також стануть доступні в Росії завдяки Collateral Freedom, анонсували в міжнародній організації.

«Ми пишаємося тим, що дозволили незалежним медіа обійти цензуру Кремля і таким чином запропонувати громадськості в Росії доступ до надійних внутрішніх і міжнародних новин. Операція Collateral Freedom, яка відкрита для всіх надійних медіа, захищає журналістику, якій кидає виклик російська пропагандистська машина», — прокоментував директор із адвокації та допомоги RSF Антуан Бернар.

Окрім цього, RSF повернула в мережу власний вебсайт, на який Кремль наклав санкції, ймовірно, через запуск організацією супутникового пакету «Свобода» для доступу російськомовної аудиторії до незалежних новин.

Операція Collateral Freedom дає змогу обійти онлайн-цензуру не лише в Росії, а й у Білорусі, Китаї, Ірані та інших країнах, а також забезпечує доступ до понад ста медіа. Операція полягає у створенні сайтів-дзеркал для заблокованих медіа, які оновлюються в режимі реального часу та адреси яких неможливо заблокувати.

Нагадаємо, 25 червня МЗС Росії оголосило, що в країні заблокують доступ до сайтів та медіаресурсів 81 видання з країн Євросоюзу, зокрема з Німеччини, Франції, Іспанії, Італії, Чехії, Швеції, Польщі та Фінляндії, а також загальноєвропейських медіа. Серед них — Der Spiegel, El Mundo, El Pais, La Stampa, La Repubblica, Helsingin Sanomat, Le Monde, Agence France-Presse, Politico, Euobserver, литовське агентство LRT, естонська версія порталу Delfi, держтелерадіокомпанія ORF з Австрії та інші.

Таке рішення ухвалили у відповідь на блокування на території ЄС сайтів пропагандистського Voice of Europe, російського держагентства «РИА Новости», а також видань «Известия» та «Российская газета», яке вступило в дію 25 червня.

В Євросоюзі засудили «абсолютно необґрунтоване» рішення російської влади. При цьому ЄС не зміг висловити свій осуд від імені всіх 27 країн-членів — через позицію Угорщини. Тож заяву було опубліковано від імені високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозепа Борреля.

Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
641
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду