Російські телеграм-канали опублікували відео нібито вбивства Ірини Фаріон: відповідальність узяв «український расист»

Російські телеграм-канали опублікували відео нібито вбивства Ірини Фаріон: відповідальність узяв «український расист»

25 Липня 2024
2812
25 Липня 2024
12:07

Російські телеграм-канали опублікували відео нібито вбивства Ірини Фаріон: відповідальність узяв «український расист»

2812
Фрагменту з нібито вбивством передує майже трихвилинний «Маніфест українського революційного расиста». При цьому на оприлюдненому ролику є водяний знак російських неонацистів NS/WP.
Російські телеграм-канали опублікували відео нібито вбивства Ірини Фаріон: відповідальність узяв «український расист»
Російські телеграм-канали опублікували відео нібито вбивства Ірини Фаріон: відповідальність узяв «український расист»

Російські телеграм-канали опублікували відео нібито вбивства української мовознавиці та екснардепки Ірини Фаріон. Як ідеться у відео, відповідальність за вбивство бере на себе «український автономний революційний расист».

Відео на російських телеграм-каналах з’явилося ввечері 24 липня. Запис нібито моменту вбивства вмонтований наприкінці довгого ролика під назвою «Маніфест українського автономного революційного расиста».

Відео нібито вбивства Фаріон триває приблизно 10 секунд. Більшість часу камера чимось прикрита, тож у кадрі нічого не видно. Лише наприкінці запису чути жіночий крик і постріл. Після цього на мить стає видно навколишню місцевість.

Один з російських телеграм-каналів порівняв цей епізод із відео та фото з місця замаху на Фаріон і виявив схожості, зокрема у припаркованих поруч автівках.

Фрагменту з нібито вбивством передує майже трихвилинне відео з текстом «маніфесту», який іде рухомим рядком на тлі краєвидів Києва. Текст заявляє про пріоритет расового питання над національним та що «національне відродження можливе лише після перемоги у расовій війні».

В кінці «маніфесту» його автор бере не себе відповідальність за вбивство Ірини Фаріон. Мовознавицю він називає «шкідницею і расовою зрадницею», продемонструвавши фрагмент давнішого відео, де Фаріон проводить «урок української» з чорношкірим студентом, навчаючи його вірша «Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями».

Речниця Міністерства внутрішніх справ Мар’яна Рева в коментарі «Українській правді» повідомила, що правоохоронці вже досліджують оприлюднене в телеграм-каналах відео. «Зокрема, його вивчають фахівці кримінального аналізу. Коли буде остаточний висновок, повідомимо», — сказала Рева.

Цю ж інформацію озвучила Суспільному речниця поліції Львівської області Світлана Добровольська.

На оприлюдненому ролику присутній водяний знак NS/WP (National-Socialism / White Power, націонал-соціалізм / біла сила). За даними вікіпедії, National-Socialism / White Power (NS/WP, NS/WP Crew, Sparrows Crew) — це російське неонацистське угруповання, яке має свій телеграм-канал. З початком вторгнення Росії в Україну воно брало на себе відповідальність за підпали військкоматів у Росії. У травні 2021 року Верховний суд Росії визнав групу «терористичною».

Як пише «Радіо Свобода», в середовищі російських ультраправих багато хто переконаний, що NS/WP — це проєкт російських спецслужб, які мають на меті залучати молодих людей до протиправних дій, щоб потім заарештовувати і нейтралізовувати їх або керувати ними.

У 2022-му і 2023 роках ФСБ звітувала про нібито затримання «десятків членів» «неонацистського угруповання», нібито пов’язаних із NS/WP, які, за версією спецслужби, планували замахи на російських пропагандистів Володимира Соловйова, Маргариту Симоньян і Ксенію Собчак.

Нагадаємо, 19 липня у Львові на вулиці Масарика був скоєний замах на Ірину Фаріон. Нападник вистрілив мовознавиці та політикині у скроню. Лікарі намагалися зробити все можливе, але врятувати Фаріон не вдалося.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що напад на Ірину Фаріон кваліфіковано як замах на умисне вбивство. За його словами, основні версії, які розглядають: особиста неприязнь, громадсько-політична діяльність пані Фаріон. Не виключають, що вбивство має замовний характер.

Сусіди розповіли правоохоронцям, що підозрілий чоловік років 20 кілька тижнів вистежував жінку біля її будинку.

Джерела Суспільного у правоохоронних органах стверджують, що до вбивства Ірини Фаріон готувалися щонайменше місяць. Слідство вважає, що воно було замовним, а в зловмисника могли бути спільники. 

Фото: Yuriy Dyachyshyn / Agence France-Presse, Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2812
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду