Нацрада та фонд «Партнерство за сильну Україну» запускають проєкт з підтримки українського мовлення на прифронтових територіях

Нацрада та фонд «Партнерство за сильну Україну» запускають проєкт з підтримки українського мовлення на прифронтових територіях

24 Липня 2024
225
24 Липня 2024
14:36

Нацрада та фонд «Партнерство за сильну Україну» запускають проєкт з підтримки українського мовлення на прифронтових територіях

225
Новий проєкт підтримає українські медіа та покриє витрати на послуги за трансляцію сигналу на комерційно непривабливих, але безпеково-важливих територіях. Фонд «Партнерство за сильну Україну» компенсує вартість послуг Концерну РРТ із трансляції програм упродовж одного року загальною сумою майже 4 млн грн.
Нацрада та фонд «Партнерство за сильну Україну» запускають проєкт з підтримки українського мовлення на прифронтових територіях
Нацрада та фонд «Партнерство за сильну Україну» запускають проєкт з підтримки українського мовлення на прифронтових територіях

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення спільно з фондом «Партнерство за сильну Україну» розпочали проєкт із посилення українського мовлення та протидії ворожому мовленню та російській дезінформації на прикордонних і прифронтових територіях. До проєкту залучили 16 частот у Донецькій, Запорізькій, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях. Про це йдеться на сайті Нацради.

«Національна рада ініціювала ряд заходів для протидії ворожій дезінформації, зокрема розробила порядок видачі тимчасових дозволів на мовлення на прифронтових та прикордонних територіях для українських медіа, аби максимально заповнити частоти українським продуктом. Але вільні частоти все ж залишалися і заповнити їх - суттєве фінансове навантаження для мовників.

Хоч отримання тимчасових дозволів безоплатне й відбувається за спрощеною процедурою, впродовж дії цього дозволу мовникам треба оплачувати послуги постачальника електронних комунікаційних мереж та/або послуг із розповсюдження сигналу телерадіомовлення», — зауважив регулятор.

Новий проєкт підтримає українські медіа та покриє витрати на послуги за трансляцію сигналу на комерційно непривабливих, але безпеково-важливих територіях. Фонд «Партнерство за сильну Україну» (ФПСУ) компенсує вартість послуг Концерну РРТ із трансляції програм упродовж одного року загальною сумою майже 4 млн грн.

Серед критеріїв відбору медіа для проєкту:

  • незалежність медіа, здійснення суспільного мовлення, надання суспільству достовірної та збалансованої інформації про Україну і світ;
  • підтримка стандартів якісної журналістики, прав людини та демократії;
  • здійснення місцевого мовлення, виготовлення новин місцевого спрямування, співпраця з обласними державними адміністраціями, залученість до системи оповіщення населення про надзвичайні ситуації;
  • релокація медіа внаслідок повномасштабного вторгнення та відновлення діяльності на підконтрольній Україні території;
  • мовлення на деокупованих або прифронтових територіях.

Зазначимо, що донорська програма ФПСУ фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. За спільної підтримки уряду України та урядів-партнерів Фонд реалізує проєкти, перш за все, на деокупованих і прифронтових територіях, спрямовані на посилення стійкості України в умовах російської агресії. Метою програми є зміцнення спроможності українського уряду надавати місцевим громадам критично важливу підтримку в співпраці з громадянським суспільством, медіа та приватним сектором.

У травні ми писали про те, що Національна рада з питань телебачення та радіомовлення надала п’ять тимчасових дозволів на мовлення українським радіостанціям на прифронтових і прикордонних територіях. Регулятор при відборі орієнтувався на суспільного мовника і місцеві медіа, які працювали у цих регіонах.

Дозволи тоді видали: 

  • AT «HCTУ» (Суспільне мовлення);
  • ПГО ТРК «Громадське радіо»;
  • ТОВ «Іксон медіа» («ІКС ОН»);
  • ТОВ «ТРВК «Комра» («Best FM»);
  • ТОВ «ТРК «Матрікс+» («NovaLine»);
  • Телерадіокомпанія «Можливість» («Радіо М»).

23 липня вже розпочали мовлення «Best FM» і «Радіо М» на Донеччині, «Best FM» на Запоріжжі, «Громадське радіо» і «NovaLine» на Сумщині, «Громадське радіо» на Одещині та «NovaLine» на Харківщині. Окрім цього, днями «ІКС ОН» розпочне мовлення на Херсонщині.

Фото: Нацрада

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
225
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду