Шляхи протидії російським атакам на супутникове мовлення українських телеканалів

Шляхи протидії російським атакам на супутникове мовлення українських телеканалів

25 Травня 2024
572
25 Травня 2024
12:00

Шляхи протидії російським атакам на супутникове мовлення українських телеканалів

Микола Типусяк
директор з маркетингу телеканалу «Еспресо»
572
24 травня 2023 року у Клубі Відповідальних Медіа відбулася цікава онлайн-дискусія, присвячена атакам Росії на супутникове мовлення українських телеканалів.
Шляхи протидії російським атакам на супутникове мовлення українських телеканалів
Шляхи протидії російським атакам на супутникове мовлення українських телеканалів

До розмови, яку модерував Микола Типусяк, голова правління Клубу відповідальних медіа, долучилися медіаексперти, представники телеканалів, спеціальних державних органів і регулятора, щоб спільно обговорити проблему й ефективні шляхи її розв’язання.

Учасники розмови поділилися фактами, що з березня 2023 року росіяни почали агресивно глушити сигнали українських телеканалів на супутнику Astra 4A. Олександр Півнюк надав детальну інформацію про технічний бік атак, пояснивши, що на частотах українських телеканалів зловмисники транслювали пропагандистський контент, зокрема парад побєдобєсія на 9 травня. Як виявилося, це стало можливим завдяки тому, що росіяни формують сигнал із такою ж структурою, як у легальних українських мовників, але з більшою потужністю, фактично «перекрикуючи» українські канали. І тому саме їхній сигнал супутник поширює на тій частоті.

На думку учасників розмови, російські атаки мають декілька цілей. Валерій Юрченко пояснив, що, по-перше, вони спрямовані проти глядачів в Україні. По-друге, атаки націлені на тимчасово окуповані території, де супутникове мовлення часом є одним з небагатьох способів отримати доступ до українського контенту. І по-третє, це впливає на доступність українських каналів у самій Росії, де частина населення намагається отримувати альтернативну точку зору.

Учасники обговорили можливі шляхи протидії цим атакам. Технічно протистояти цьому дуже складно. Найбільш ефективним способом боротьби, на думку присутніх експертів, зокрема Олександра Глушенка, є запровадження жорстких міжнародних санкцій проти російських компаній і конкретних осіб, причетних до організації глушіння.

Представниця Нацради з телебачення і радіомовлення Тамара Мироненко повідомила статистику: регулятор зафіксував 11 атак, від яких постраждали 87 телеканалів. Нацрада оперативно звернулася до французького регулятора CSA, операторів супутників Eutelsat та SES Astra, Міжнародного союзу електрозв’язку, МЗС України, представництва України в ООН з проханням вжити необхідних заходів. У частині міжнародних організацій розпочалось обговорення цієї проблеми на рівні робочих груп.

Ключовим висновком, до якого прийшли учасники дискусії, стала необхідність докладання максимальних зусиль на державному рівні для того, щоб домогтися застосування жорстких санкцій проти Росії з боку Міжнародного союзу електрозв’язку. Саме цей впливовий орган, на думку учасників, має необхідні повноваження й інструменти для притягнення Росії до відповідальності за грубе порушення міжнародних норм використання радіочастотного ресурсу.

Одним із важливих механізмів у цьому напрямку може стати міжвідомча робоча група при Кабінеті Міністрів України, яка займається підготовкою матеріалів і документів щодо санкцій. Учасники дискусії наголосили на необхідності активно залучати цю групу до вироблення дорожньої карти дій і надавати їй усю необхідну інформацію та докази російської агресії в інформаційному просторі.

Для досягнення мети притягнення Росії до відповідальності через механізми МСЕ українським державним інституціям, включно зі згаданою робочою групою, необхідно терміново розробити чітку стратегію. Вона має містити збирання та систематизацію доказів російських атак, інтенсивну дипломатичну роботу з країнами-членами МСЕ, залучення міжнародних партнерів та експертів для формування коаліції підтримки. Кожен крок повинен бути ретельно продуманий і скоординований для досягнення максимального ефекту.

Учасники наголосили, що це завдання потребує наполегливості, послідовності та безперервності зусиль. Українська держава має продемонструвати всьому світу свою рішучість у захисті свого інформаційного простору та притягненні агресора до відповідальності. Тільки така згуртована та цілеспрямована робота може принести результат і зупинити російські атаки на українське мовлення.

Підсумовуючи дискусію, модератор Микола Типусяк звернув увагу на те, що всі відповідальні державні органи, включно з міжвідомчою робочою групою при Кабміні, медіа, експерти та громадянське суспільство мали б об’єднати зусилля навколо цього завдання. Жодна атака Росії на українські медіа не повинна залишитися без відповіді, а винні мають понести серйозну відповідальність на міжнародному рівні. І ключем до цього є рішучі та скоординовані дії України в напрямку санкцій Міжнародного союзу електрозв’язку проти держави-агресорки.

Довідка:

Громадська організація «Клуб відповідальних медіа» була офіційно зареєстрована в травні 2024 року. Мета організації — сприяти підвищенню професійних стандартів і розвитку відповідальних медіапрактик в Україні, бути платформою для проведення регулярних дискусій, семінарів, тренінгів та інших заходів у медіаспільноті. Клуб відповідальних медіа відкритий до співпраці з медіа, громадськими організаціями, державними інституціями та всіма зацікавленими сторонами для розбудови якісного та відповідального медіасередовища.

Микола Типусяк, директор з маркетингу телеканалу «Еспресо»  

Ілюстрація: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
572
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду