Україна долучилася до Партнерства за інформацію та демократію, яке ініціювали «Репортери без кордонів»

Україна долучилася до Партнерства за інформацію та демократію, яке ініціювали «Репортери без кордонів»

24 Липня 2024
261
24 Липня 2024
11:42

Україна долучилася до Партнерства за інформацію та демократію, яке ініціювали «Репортери без кордонів»

261
Україна стала 53 підписантом Партнерства, таким чином демонструючи свою прихильність до розбудови демократичного регулювання глобального інформаційного простору.
Україна долучилася до Партнерства за інформацію та демократію, яке ініціювали «Репортери без кордонів»
Україна долучилася до Партнерства за інформацію та демократію, яке ініціювали «Репортери без кордонів»

Україна долучилася до Міжнародного партнерства за інформацію та демократію, ініційованого «Репортерами без кордонів» (RSF) та Францією у 2019 році. Таким чином країна демонструє свою прихильність до розбудови демократичного регулювання глобального інформаційного простору, йдеться на сайті RSF.

«Приєднання України до Партнерства за інформацію та демократію є чудовою новиною. RSF вітають це зобов'язання, яке, незважаючи на те, що український медіапростір випробовується війною, демонструє глобальну прихильність до надійної та якісної інформації, важливої для належного функціонування демократії», — прокоментував директор з питань адвокації та допомоги RSF Антуан Бернар.

Україна стала 53-ім підписантом Партнерства і четвертим у Східній Європі та Центральній Азії після Вірменії, Грузії та Молдови. Україна прагне співпрацювати з державами-членами Партнерства та Форумом за інформацію та демократію, організацією, яка впроваджує Партнерство, розробляючи рекомендації щодо державної політики у сфері боротьби з дезінформацією та просування достовірної інформації.

«Україна рада приєднатися до Міжнародного партнерства за інформацію та демократію, тим самим сприяючи, разом з іншими демократичними країнами, становленню демократичного регулювання глобального інформаційно-комунікаційного середовища», — сказав в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Приєднання України до Партнерства за інформацію та демократію було однією з рекомендацій RSF. 

Україна посідає 61 місце зі 180 країн у Світовому індексі свободи преси RSF за 2024 рік.

Нагадаємо, у листопаді 2018 року міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» ініціювала Пакт про інформацію та демократію, який підписали 25 світових діячів. Пакт застерігає: журналістика й інформація опинилися в небезпеці, а отже, загроза чатує на світову демократію.

Документ на шести сторінках перераховує демократичні гарантії, під якими слід підписатися світовим лідерам – право на достовірну інформацію, повагу до приватного життя, прозорість влади. Для цього пропонується створити «Міжнародну групу експертів з питань інформації та демократії», на кшталт того, що вже робиться у сфері захисту довкілля та клімату.

У французькому місті Біарріц на саміті 26 серпня 2019 року лідери країн «Великої сімки» обговорили та домовилися про одностайну підтримку проєкту «Партнерство з питань інформації та демократії». Тоді повідомлялося, що цю ініціативу 20 країн мають підписати у вересні, коли проходитиме засідання Генеральної Асамблеї ООН. 

26 вересня того ж року у Нью-Йорку на Генеральній Асамблеї ООН спершу 20 країн-членів організації підписали проєкт «Міжнародного співробітництва з питань інформації та демократії», ініційований RSF.

Партнерство зобов'язує підписантів сприяти онлайн-доступу до новин та повідомлень, які створюються вільно і незалежно. Угода встановлює демократичні принципи, включаючи політичний, ідеологічний та релігійний нейтралітет для алгоритмів та прозорості в їх функціонуванні. А також зосереджується на відповідальності постачальників послуг в інтернеті за просування надійного контенту та плюралізму, щоб уникнути поточного «інформаційного хаосу».

Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
261
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду