«Репортери без кордонів» ініціювали Пакт про інформацію та демократію

«Репортери без кордонів» ініціювали Пакт про інформацію та демократію

6 Листопада 2018
1186
6 Листопада 2018
13:55

«Репортери без кордонів» ініціювали Пакт про інформацію та демократію

1186
Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» ініціювала Пакт про інформацію та демократію, який підписали 25 світових діячів
«Репортери без кордонів» ініціювали Пакт про інформацію та демократію
«Репортери без кордонів» ініціювали Пакт про інформацію та демократію

Про це повідомляє повідомляє «Радіо Свобода».

Створений з ініціативи організації «Репортери без кордонів» Пакт застерігає: журналістика й інформація опинилися в небезпеці, а отже, загроза чатує на світову демократію.

Нобелівські лауреати з економіки Джозеф Штіґліц, Амартія Сен, іранська адвокат і правозахисниця Ширін Ебаді, письменник Маріо Варґас Льоса та інші відомі особистості звернулися із закликом приєднатися до Пакту про інформацію та демократію до понад 60 світових лідерів, включно з Дональдом Трампом і Володимиром Путіним.

«В цей вирішальний історичний момент», Пакт має «встановити демократичні гарантії стосовно інформації та свободи думок», закликають автори документу, додаючи, що слід «гарантувати плюралізм думок і запровадити механізми сприяння достовірності інформації».

Документ на шести сторінках перераховує демократичні гарантії, під якими слід підписатися світовим лідерам – право на достовірну інформацію, повагу до приватного життя, прозорість влади. Для цього пропонується створити «Міжнародну групу експертів з питань інформації та демократії», на кшталт того, що вже робиться у сфері захисту довкілля та клімату.

Головна мета Пакту – врятувати право на якісну інформацію, пояснив генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Крістоф Делуар.

«Усі ті гарантії, що існували на національному рівні щодо свободи поглядів, щодо достовірності й надійності інформації, – всі ці гарантії були скасовані», – сказав він.

Керівник «Репортерів без кордонів» висловлює сподівання, що текст, який був складений з ініціативи очолюваної ним організації та підписаний 25 відомими особистостями, буде використаний світовими лідерами для впровадження цілої низки норм і правил для збереження права на якісну інформацію.

«Свободи, громадянська гармонія та мир наразі опинилися під загрозою  політичного контролю над пресою та медіапростором, масованої онлайнової дезінформації, економічної вразливості якісної журналістики й атак та насилля над журналістами», – наголосили 25 підписантів Пакту.

На фото - Крістоф Делуар

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1186
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду