СБУ повідомила про підозру акторам із Харкова, які виправдовують збройну агресію Росії

СБУ повідомила про підозру акторам із Харкова, які виправдовують збройну агресію Росії

23 Липня 2024
1140
23 Липня 2024
18:07

СБУ повідомила про підозру акторам із Харкова, які виправдовують збройну агресію Росії

1140
Українське акторське подружжя брало участь у записі російських пропагандистських відеороликів, де ганьбило Україну й українців та розповсюджувало наративи роспропаганди
СБУ повідомила про підозру акторам із Харкова, які виправдовують збройну агресію Росії
СБУ повідомила про підозру акторам із Харкова, які виправдовують збройну агресію Росії

Подружжю акторів з Харкова, які у 2023 році виїхали до Петербурга, оголосили заочні підозри у виправдовуванні агресії Росії. Про це повідомили у пресслужбі СБУ у Харківській області. 

«Співробітники Служби безпеки зібрали докази протиправної діяльності двох акторів з Харкова, які втекли до Росії та публічно виправдовують збройну агресію Росії проти України. Зловмисники — подружжя акторів одного з харківських театрів. У 2023 році вони виїхали до країни-агресорки та почали активно підігравати ворожій пропаганді», — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, чоловік розміщував на своїй сторінці у російській соціальній мережі «ВКонтакте» дописи з виправдовуванням російської агресії проти України та вихваляв її учасників.

Він стверджував, що російсько-українська війна є нібито вимушеною жертвою в ім'я Росії та її майбутнього. Крім того, він героїзував російських військових та називав їх «цвєтом нации».

«Жінка своєю чергою публікувала в соцмережах заїжджені кремлівські наративи про «укронацистов», про «восемь лет бомбили Донбасс» та про нібито утиски російськомовного населення у Харкові.

Також, українське акторське подружжя брало участь у записі російських пропагандистських відеороликів, де ганьбило Україну й українців та розповсюджувало наративи роспропаганди.

Ініційована Службою безпеки комплексна судова психолого-лінгвістична експертиза мовлення підтвердила протиправний характер їхніх висловлювань», - додали у пресслужбі. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили обом пропагандистам про підозру за ознаками ч. 2 ст. 28 та ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників, вчинені за попередньою змовою групою осіб, повторно).

Зловмисникам загрожує до 8 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що раніше Служба безпеки України зібрала доказову базу та повідомила про підозру колаборанту Миколі Черкашину — керівнику так званого «медіахолдингу “ДНР”».

Читайте також: Як російська пропаганда намагається зробити те, чого не можуть російські ракети

Фото: пресцентр СБУ 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1140
Читайте також
23.07.2024 17:26
Данило Головатий
«Детектор медіа»
1 616
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду