NGL.media: Громадська організація «Батько має право» організувала викрадення щонайменше 72 дітей

NGL.media: Громадська організація «Батько має право» організувала викрадення щонайменше 72 дітей

23 Липня 2024
293
23 Липня 2024
19:04

NGL.media: Громадська організація «Батько має право» організувала викрадення щонайменше 72 дітей

293
За даними розслідувачів NGL.media, лідер ГО Олександр Швець вже майже дев’ять років організовує в Україні викрадення і переховування дітей, називаючи це юридичною допомогою чоловікам. Журналісти зауважили, що організація має всі ознаки розгалуженої закритої секти.
NGL.media: Громадська організація «Батько має право» організувала викрадення щонайменше 72 дітей
NGL.media: Громадська організація «Батько має право» організувала викрадення щонайменше 72 дітей

Громадська організація «Батько має право» (БМП) упродовж майже дев’яти років організовує в Україні викрадення і переховування дітей, називаючи це юридичною допомогою чоловікам. Журналісти NGL.media верифікували список з 72 жінок, які зараз намагаються повернути своїх дітей. Їхні колишні чоловіки стали клієнтами або активістами БМП.

«Ця організація має всі ознаки розгалуженої, але закритої секти, куди заманюють новобранців, користуючись їхнім пригніченим станом. Організація має харизматичного лідера, залежність від себе "віруючих" і неухильне виконання його настанов. Ну і головне: учасники ГО переконані, що вони потрапляють у коло обраних, а їх лідер регулярно повторює, що вони увійдуть в історію як батьки-реформатори. Реформувати мають намір українське законодавство. А поки це не вдалось, то використовують всі можливі прогалини», — йдеться у розслідуванні.

«Детектор медіа» звернувся до співаторки розслідування, виконавчої директорки та співзасновниці NGL.media Наталії Онисько із запитанням про те, чи комунікували журналісти з поліцією чи іншими органами у межах підготовки матеріалу, та чи відомо правоохоронцям про діяльність ГО «Батько право». 

«У межах підготовки цього розслідування ми не комунікували безпосередньо з правоохоронцями, лише через запит підтверджували інформацію про розшук людей, згаданих в матеріалі. Проте правоохоронці знають про діяльність ГО "Батько має право", адже проти частини учасників цієї організації відкриті кримінальні провадження, деякі оголошені у розшук. Сама по собі діяльність цієї ГО не є незаконною, адже конкретні злочини — викрадення дітей, насильство над матерями тощо — чинять конкретні чоловіки і саме вони фігурують у провадженнях як фізичні особи. Проте діяльність ГО "Батько має право" загалом спрямована на підштовхування і провокування чоловіків до таких злочинів. У кримінальному кодексі (ст. 27) такі дії кваліфікуються як підбурення до злочину», — зауважила Онисько.

Журналістка додала, що хоча викрадення дитини власним батьком з точки зору закону не можна вважати реальним викраденням людини, такі люди насправді просто використовують прогалини у законодавстві. За словами Наталі Онисько, обравши заголовок «Викрадачі дітей», NGL.media просто назвали все своїми іменами.

Про що йдеться в розслідуванні

Журнаілсти пишуть, що стратегія організації - чекати, коли жінка або зневіриться і припинить боротися за дитину, або ж проживання дитини з батьком узаконюють через суд на підставі того, що вона тривалий час живе з ним. NGL.media знаайшло лише одну матір, яка змогла повернути дитину у такій ситуації. Через два роки після викрадення доньки у її колишнього чоловіка виникли фінансові проблеми і він сам звернувся до неї пропозицією повернути дитину за 6500 євро.

У більшості випадків жінки самі віддавали дітей батькам на чергову заплановану зустріч. Заяви про викрадення у поліції не приймають, адже дитина законно перебуває з батьком, зауважили журналісти.

NGL.media поділилися історією Алли Голинської, колишній чоловік якої, Вадим Голинський, викрав у 2020 році доньку Софійку під час чергової зустрічі. Жінка відразу ж звернулася в поліцію, але там порадили просто дочекатися закінчення «годин батька». Вадим так і не вийшов на зв’язок. Його не було півтора місяці, а після повернення до містечка Балта на Одещині чоловік перешкоджав контактам матері з донькою, щоразу вигадуючи різні причини.

«У грудні [2020 року] суд виніс рішення про "негайне повернення" дитини до матері. Проте, коли ми приїхали додому до Вадима, моєї доньки там не було. Його забрали у поліцію, де він все ж розповів, що дитина з його мамою. Але за цей час свекруха просто втекла! Втекла у Вінницьку область до своєї подруги», — розповіла Алла. 

Алла більше трьох з половиною років не знає, де її вже тепер семирічна донька. Софія офіційно оголошена у національний і міжнародний розшук як зникла безвісти. 34-річний Вадим Голинський оголошений у національний розшук за статтею про самоправство (ст. 356 КК) та невиконання рішення суду (ст. 382 КК), а  його 56-річна матір Людмила Голинська — за викрадення людини (ст. 146 КК).

Коли Алла Голинська почала описувати цю історію у фейсбуці, активно коментувати викрадення дитини у маленькому містечку Балта на Одещині раптом почав киянин Олександр Швець. Він агресивно заперечував її слова про викрадення і переконував, що дитина у безпеці з батьком.

Як з'ясували в NGL.media, Олександр Швець зареєстрував громадську організацію «Батько має право» (БМП) ще у 2015 році. Спочатку вона декларувала допомагу всім, хто бореться за право бачитися зі своїми дітьми чи онуками, без поділу на статі, однак незабаром риторика змінилася.

«Ми і дітей допоможемо залишити з батьком, і майно поділимо на користь батька, і з вашої квартири колишню допоможемо вигнати, і аліменти на неї повісити. А ви будете жити зі своєю дитиною, трах.ючи нових молодих кобіт, якщо часу вистачить після піклування за дитиною, та живучи нове життя», — йдеться в одному з дописів БМП за червень 2024 року.

На усіх публічних сторінках «Батько має право» у різних соцмережах вказаний особистий номер Олександра Швеця. Лише після розмови з ним є шанс потрапити у закриту групу в телеграмі, де її учасники обговорюють різні аспекти своєї діяльності.

NGL.media вдалося отримати доступ до цього чату. Журналіст NGL.media майже дві години спілкувався зі Швецем під виглядом батька двох дітей, одного з яких він намагається відсудити у колишньої дружини. Після телефонної розмови Олександр Швець запропонував перелік кроків. Спершу треба вступити у закриту телеграм-групу «Батько має право» за 150 грн на місяць з передоплатою відразу за три місяці. Наразі група налічує 117 учасників — це близько 200 тис. грн в рік. 

Далі клієнта чекає дві особисті консультації від Швеця. Перша триває дві години і коштує 300 євро, а друга триває мінімум чотири години і коштує 600 євро.

Потім лідер БМП розповідає про оплату адвокатів. За словами Швеця, вони працюють під його безпосереднім керівництвом і займаються лише справами, що передбачають визначення місця проживання дитини з батьком. Адвокати працюють на погодинній оплаті — 80 євро за годину. Окрім цього, оплачується час простою чи очікування в суді — 40 євро за годину.

Швець відразу попереджає, що судова тяганина може затягнутися на роки, тому клієнт відразу має покласти на депозит 1000 євро, поповнюючи його щомісяця ще на 250 євро — аж доки не збереться 3000 євро. Додатковий бонус у 500-1000 євро залежно від судової інстанції адвокат отримує за виграну справу. Окрім цього, потрібні гроші на збір доказів, як-от психологічні експертизи. Загалом з розрахунку на три роки клієнт «Батько має право» має бути готовий заплатити щонайменше 10 тис. євро. 

Після розмови і оплати Олександр Швець додає усіх нових учасників до закритої групи «Батько має право Україна» у телеграмі з доступом до 25 різних чатів за інтересами, як-от чат ТЦК, де учасники ділять новинами та порадами юристів з приводу мобілізації, група ДНЗ, де радять як зробити так, щоб мама не могла без згоди чоловіка перевести дитину у іншу школу, а також регіональні чати для різних міст.

У чат SOS можна писати тільки в екстрених випадках. Наприклад, у квітні 2024 року киянка Влада Лало знайшла свого викраденого сина у Броварах і викликала поліцію, щоб забрати його. Тоді у чаті SOS Олександр Швець закликав активістів БМП негайно їхати туди і тиснути на поліцію. Зрештою Влада так і не змогла забрати дитину.

Попри те, що ці закриті телеграм-чати доступні лише для своїх, активісти БМП часто використовують кодові слова. Наприклад, силове викрадення дитини на вулиці називають «фортуною», а фразою «поїхати на море» кодують випадок, коли батько просто не повертає дитини після умовленого побачення. Додаткове шифрування навіть у закритих чатах свідчить про те, що активісти БМП розуміють незаконність своїх дій.

Серед ключових елементів у стратегії «Батько має право» — висновки психологів та експертів на підтвердження важливості батька у вихованні дитини і згубність впливу матері. За даними NGL.media, такі висновки для клієнтів БМП пишуть переважно Тетяна Вакуліч, Людмила Федосова і Віктор Вус.

Протягом 2021-2023 років особисто Олександр Швець заплатив Вакуліч та Федосовій щонайменше 310 тис. грн, а Вусу — 33 тис. грн у 2021 році, тверджують журналісти. Останній у розмові з NGL.media заявив, що більше не працює з Швецем і його організацією.

Зараз «Батько має право», стверджує NGL,  також співпрацює з київськими адвокатами Миколою Якименком та Ніною Каменською. Їхні послуги Швець також оплачує особисто. Наприклад, Ніна Каменська отримала від нього протягом 2021-2023 рр. понад 250 тис. грн, а Микола Якименко — 1,13 млн грн. 

Проаналізувавши діяльність БМП як по відкритих, так і по закритих джерелах, NGL.media змогли ідентифікувати також кістяк організації.

Зокрема, в організації є «інформаційники», які рекламують діяльність організації через власні історії успіху та залучають нових клієнтів. «Адміністратори» технічно підтримують діяльність групи у соцмережах. «Бойовики» допомагають іншим втілювати силовий сценарій відбирання дітей, а потім дають прихисток батькам з викраденими дітьми. Окрім цього, журналісти виділяють «силовиків» —  колишніх правоохоронців, які забезпечують для організації стеження за мамами. Серед них, наприклад, Владислав Лало, прокурор Офісу генерального прокурора, який вже двічі викрадав свого сина у колишньої дружини. У розпорядженні NGL.media є докази того, що Лало особисто заплатив Швецю щонайменше 36 тис. грн.

У цій структурі також помітні «спонсори». Наприклад, аграрій з Кропивницького Андрій Твердохліб спонсорував створення великого промоційного фільму про організацію, а власник туристичної компанії «Лакі-Тур» Ігор Весков за півроку заплатив Швецю майже 100 тис. грн. Судячи з обговорення у чатах БМП, останній з викраденою дитиною виїхав закордон, де опинився у досить важкому матеріальному становищі.

«Саме цей поділ та структурованість дає підстави говорити, що громадська організація "Батько має право" містить всі ознаки своєрідної тоталітарної секти», — вважають журналісти.

Сам Олександр Швець заперечує фінансову зацікавленість, хоча, зауважють журналісти, раніше сам розповів агенту NGL.media під прикриттям про вартість усіх його послуг. За даними джерел NGL.media, саме Швець контролює усю фінансову сторону діяльності організації, збираючи усі гроші від клієнтів та особисто оплачуючи послуги юристів і психологів.

Він також наполягає, що не несе жодної відповідальності за свою діяльність, а діти, яких після його консультацій батьки викрадають силою, нібито самі втекли через насильство з боку матерів.

Ілюстрація: Y16 спеціально для NGL.media

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
293
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду