У Києві відбувся показ короткометражних фільмів, присвячений погляду жінок на війну

У Києві відбувся показ короткометражних фільмів, присвячений погляду жінок на війну

14 Липня 2024
457
14 Липня 2024
19:02

У Києві відбувся показ короткометражних фільмів, присвячений погляду жінок на війну

457
Прем’єрний показ короткометражних фільмів відбувся у столичному кінотеатрі «Жовтень».
У Києві відбувся показ короткометражних фільмів, присвячений погляду жінок на війну
У Києві відбувся показ короткометражних фільмів, присвячений погляду жінок на війну

Днями в Києві завершився дводенний підсумковий захід «Її Перспектива. Без жінок не буде миру та безпеки», який було присвячено висвітленню погляду жінок на війну та участь у відбудові й відновленні. Про це йдеться на сайті проєкту.

У перший день відбулася презентація дослідження «Практики включення молодих жінок ВПО в приймаючі громади». Його результатами із представниками донорської спільноти та громадського сектору поділилася голова правління ГО «Інститут миру і порозуміння» Альона Горова, а модераторкою виступила правозахисниця і письменниця Лариса Денисенко.

«Якщо говорити про виклики і потреби жінок в умовах повномасштабного вторгнення, то найбільш нагальними викликами, за даними фокус групових дискусій, на сьогодні постають питання безпеки, фінансової забезпеченості та відчуття стабільності в цілому, а також підтримки належного психологічно-емоційного стану в умовах війни», — уточнила спікерка.

Окрім того, у столичному кінотеатрі «Жовтень» відбувся прем’єрний показ короткометражних фільмів, знятих учасницями проєкту «Її Перспектива» з Черкас, Фастова, Нововолинська, Здолбунова і Василькова.

Впродовж дев'яти місяців під керівництвом досвідчених менторів зі світу кіно команди молодих місцевих та внутрішньо переміщених жінок спільно працювали над створенням власних відеоісторій, де розкривають проблеми, з якими стикаються в контексті війни.

Це не лише проблеми ВПО, а і про жінок, які чекають на повернення своїх чоловіків із війська, і тих, які зараз переживають стан невизначеності через зниклих безвісти, і про жінок, які самі роблять вибір піти служити, захищаючи Україну.

Менторами учасниць виступили режисер Дмитро Мойсеєв («Сірі бджоли», 2024; «Час хризантем», 2017, «Такі красиві люди», 2013) та кінооператор Михайло Любарський («Будинок «Слово»: Нескінчений роман», 2024; «Люксембург-Люксембург», 2022; «Терикони», 2022).

Під час панельної дискусії директорка правозахисного департаменту ​​Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA Ксенія Шиманська наголосила на важливості проведення подібних заходів, які з використанням інструментів кіномистецтва доносять до широкого загалу соціальні проблеми, наявні у суспільстві, що є першим кроком до їх подальшого вирішення та сприяє підвищенню соціальної згуртованості громад.

Нагадаємо, що раніше у Центральному державному аудіовізуальному та електронному архіві відбулася презентація відреставрованого кінофільму «Український рух» (1918 р.) за допомогою штучного інтелекту

Фото: «Її Перспектива»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
457
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду