Автора книги про Голодомор звинуватили у плагіаті. Видавництво «Віхола» призупинило її продаж

Автора книги про Голодомор звинуватили у плагіаті. Видавництво «Віхола» призупинило її продаж

9 Липня 2024
3451

Автора книги про Голодомор звинуватили у плагіаті. Видавництво «Віхола» призупинило її продаж

3451
Дарія Маттінглі з Кембриджа виявила в книзі цілу низку збігів зі своїми працями без відповідних посилань. Віталій Огієнко наявність чужих ідей у своїй праці пояснює її форматом енциклопедичного словника.
Автора книги про Голодомор звинуватили у плагіаті. Видавництво «Віхола» призупинило її продаж
Автора книги про Голодомор звинуватили у плагіаті. Видавництво «Віхола» призупинило її продаж

Видавництво «Віхола» оголосило, що призупиняє продаж книжки «Голодомор. Історія неусвідомленої травми» українського історика Віталія Огієнка, якого звинуватили у плагіаті.

Як повідомили у видавництві, продаж призупиняють до вирішення всіх претензій щодо тексту та звинувачень у плагіаті. Паперові та електронні примірники книжки відсьогодні не продаватимуть у книгарні та через сайт. Скасували і презентацію видання.

4 липня викладачка радянської історії в Кембриджському університеті Дарія Маттінглі повідомила на своїй фейсбук-сторінці, що виявила плагіат у книжці «Голодомор. Історія неусвідомленої травми».

Маттінглі навела порівняльну таблицю, де вказала приклади збігів у текстах своїх робіт і книжки Віталія Огієнка.

«У розділі про призвідців Голодомору на місцях я побачила свої вже опубліковані ідеї, припущення, концептуальні підходи, і навіть цілі речення без посилання на мене», — написала дослідниця.

За її словами, у книжці збігається більшість джерел із тими, якими послуговується вона. Також є плагіат робіт Наталі Романець та Оксани Кісь.

«Я не знаю автора особисто. Плагіат — це не політизація. Плагіат — це плагіат. Одразу після неприємного "відкриття" мене підтримали українські колеги, і це важливо для мене. Дякую. Це також свідчить, що плагіат вже не толерується», — написала Маттінглі.

Віталій Огієнко відповів на звинувачення Дарії Маттінглі. Наявність ідей інших авторів у своїй книжці він пояснив її форматом. За його словами, книжка не є академічною монографією, а науково-популярним виданням у форматі енциклопедичного словника. А такий формат, пише він, не вимагає підсторінкових і прикінцевих посилань.

Натомість, стверджує Огієнко, під кожним розділом книжки є список джерел і літератури, які він використав для написання тексту і з яких можна дізнатися більше.

«Зрозуміло, що більша частина цієї праці — компілятивна. Мої критики закидають мені, що мій текст — це спрощена версія їхніх наукових праць. Звичайно, адже це мета цієї книги. Я використовую праці інших авторів, виділяю найважливіше в них, та популярно переказую, намагаючись стиснути їх до 4–5 сторінок», — написав Огієнко.

Він додав, що книжка все ж не є повністю компілятивною, а має низку нових оригінальних сюжетів та інтерпретацій

При цьому автор визнає, що, можливо, був недостатньо скрупульозним в оформленні списків літератури, а такий специфічний формат і мету книжки треба було пояснити більш ґрунтовно в передмові.

«Також я визнаю, що мій формат "словника" не вирішує важливе питання розрізнення між тим, що я сам писав у книжці, а таких речей там чимало, і тим, що я переказую за іншими. Але це розуміння прийшло постфактум», — написав Огієнко.

Нагадаємо, 6 червня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про академічну доброчесність, який передбачає відповідальність за написання наукових робіт за допомогою штучного інтелекту і плагіат у науковій діяльності. 

Раніше науково-популярний журнал «Куншт» видалив на своєму сайті низку матеріалів одного з авторів після того, як виявив у них плагіат

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3451
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду