Верховний комісар ООН з прав людини засудив ракетні удари Росії по Україні

Верховний комісар ООН з прав людини засудив ракетні удари Росії по Україні

8 Липня 2024
771

Верховний комісар ООН з прав людини засудив ракетні удари Росії по Україні

771
Фолькер Тюрк закликав зробити все можливе, щоб такі атаки негайно припинилися.
Верховний комісар ООН з прав людини засудив ракетні удари Росії по Україні
Верховний комісар ООН з прав людини засудив ракетні удари Росії по Україні

Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк засудив смертоносну хвилю ракетних ударів Росії по густонаселених районах України, від яких насамперед постраждали Київ, Кривий Ріг, Покровськ та Дніпро. Про це йдеться в повідомленні на сайті ООН. 

У повідомленні йдеться, що атаки також уразили дві головні лікарні країни в Києві — дитячу та жіночу, а також ключову енергетичну інфраструктуру.

Влада України повідомила, що щонайменше 34 особи загинули та 127 отримали поранення.

«Шокує те, що один із ударів завдав серйозної шкоди палатам інтенсивної терапії, хірургії та онкології "Охматдиту", яка є найбільшою дитячою лікарнею в Україні, а також знищив дитяче токсикологічне відділення, де діти отримують діаліз. Серед постраждалих були діти України з найважчими захворюваннями.

Моя команда відвідала місце трагедії відразу після атаки та побачила онкохворих дітей на лікарняних ліжках у парках і на вулиці, де медичні працівники швидко створили зони сортування пацієнтів серед хаосу, пилу та уламків.

Представники охорони здоров'я заявили, що вся лікарня зараз знеструмлена, що не дозволяє використовувати апарати штучної вентиляції легенів та надавати іншу невідкладну допомогу. Наразі невідомо, скільки людей загинуло під час удару», — сказав Верховний комісар з прав людини

Співробітники Моніторингової місії ООН з прав людини також стали свідками масової солідарності з боку місцевих жителів, які кинулися на місце події з ковдрами, водою та їжею, щоб допомогти пацієнтам і персоналу лікарні, сказав Тюрк, додавши, що їм довелося покинути місце події після нових вибухів у місті. 

Також у Києві щонайменше семеро мирних жителів загинули в клініці «Ісіда» — одному з найбільших центрів жіночого здоров’я та планування сім’ї в Україні — внаслідок падіння уламків ракети, яка була збита над закладом.

«Це огидно, і я закликаю тих, хто має на це вплив, зробити все можливе, щоб такі атаки негайно припинилися. Цивільне населення має бути захищене, а закони війни повинні неухильно дотримуватись.

Потрібно провести швидке, ретельне та незалежне розслідування цих останніх серйозних нападів на цивільних осіб та інфраструктуру, а винні мають бути притягнуті до відповідальності», — сказав він.

Нагадаємо, що сьогодні, 8 липня, російська армія під час масованого обстрілу країни вчинила черговий воєнний  злочин, обстрілявши дитячу лікарню «Охматдит», ще один медзаклад та житлові будинки в столиці і в Кривому Розі. 

СБУ встановила, що по «Охматдиту» росіяни вдарили ракетою Х-101. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством).

Президент Володимир Зеленський повідомив, що росіяни запустили понад 40 ракет різних типів та атакували Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Словʼянськ, Краматорськ. 

Підтримати «Охматдит» можна переказавши кошти безпосередньо медичному закладу або за реквізитами для фонду, вказаними на сайті лікарні.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до низки міжнародних організацій із закликом відреагувати на російський обстріл медичного закладу. 

Тим часом російські пропагандисти почали виправдовувати черговий терористичний акт російських злочинців, поширюючи відповідні фейки

Читайте також: Частину журналістів поліція не пустила на територію «Охматдиту», щоб вони не робили «сюжети на крові дітей»

Фото: ДСНС України 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
771
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду