IPI засудило затримання журналістки Жанни Кисельової російськими окупантами

IPI засудило затримання журналістки Жанни Кисельової російськими окупантами

5 Липня 2024
880

IPI засудило затримання журналістки Жанни Кисельової російськими окупантами

880
ІРІ зазначає, що викрадення Жанни Кисельової нагадує про жахливу ситуацію, в якій опинилися працівники українських ЗМІ в російському полоні
IPI засудило затримання журналістки Жанни Кисельової російськими окупантами
IPI засудило затримання журналістки Жанни Кисельової російськими окупантами

Міжнародний інститут преси засудив нове викрадення російськими окупаційними військами української журналістки газети «Каховська зоря» Жанни Кисельової на окупованій Херсонщині, йдеться у заяві розміщеній на сайті IPI.

У ІРІ наголошують, що викрадення Кисельової є черговим нагадуванням про жахливу ситуацію, в якій опинилися десятки українських журналістів, що перебувають у російському полоні.

«Незаконне затримання Жанни Кисельової є нагадуванням про жахливу ситуацію, в якій опинилися десятки українських журналістів, що перебувають у російському полоні. За даними українських правозахисників, у такій ситуації наразі перебувають щонайменше 30 працівників українських ЗМІ», - заявив тимчасовий виконавчий директор IPI Скотт Гріффен.

У IPI додають, що у більшості випадків умови утримання журналістів під вартою незрозумілі, так само як і перспективи їхнього звільнення. Особливо це стосується журналістів, затриманих у нещодавно окупованих Росією регіонах України, таких як Херсонська та Запорізька області, де, як правило, не застосовуються навіть найпростіші схеми, що гарантують базові права ув'язнених.

«У цьому контексті ІРІ вимагає від міжнародної спільноти зусиль, спрямованих на те, щоб змусити Росію звільнити Жанну Кисельову та всіх інших затриманих українських журналістів. Ми закликаємо Росію дотримуватися міжнародних норм і повідомити про умови їхнього утримання, звинувачення, які їм висувають, а також гарантувати їм доступ до адвокатів і родин», - додав тимчасовий виконавчий директор IPI.

Нагадаємо, що за фактом викрадення росіянами в тимчасово окупованій Каховці Херсонської області журналістки Жанни Кисельової прокуратура розпочала кримінальне провадження.

1 липня стало відомо, що в тимчасово окупованій Каховці на Херсонщині російські окупанти вдруге викрали місцеву журналістку, редакторку газети «Каховська зоря» Жанну Кисельову.

Вперше Жанну Кисельову викрали 19 вересня 2022 року з власної квартири в центрі міста. 3 жовтня з повідомлення Каховської міської територіальної громади стало відомо, що російські окупанти відпустили журналістку.

Вона багато років очолювала району газету «Каховська зоря», боролася за її роздержавлення. У 2020 році Жанна Кисельова була обрана депутаткою Каховської міської ради.

Фото: Жанна Кисельова / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
880
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду