Росіяни збираються таємно поховати українських підлітків Тіграна Оганнісяна та Микиту Ханганова, вбитих торік в окупованому Бердянську

Росіяни збираються таємно поховати українських підлітків Тіграна Оганнісяна та Микиту Ханганова, вбитих торік в окупованому Бердянську

3 Липня 2024
1488

Росіяни збираються таємно поховати українських підлітків Тіграна Оганнісяна та Микиту Ханганова, вбитих торік в окупованому Бердянську

1488
Напередодні вбивства дітей Європейський парламент у своїй резолюції звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста та Місії ООН з прав людини із закликом втрутитися в ситуацію та сприяти виїзду підлітків на територію, підконтрольну уряду України. Жодної реакції на цей заклик не було.
Росіяни збираються таємно поховати українських підлітків Тіграна Оганнісяна та Микиту Ханганова, вбитих торік в окупованому Бердянську
Росіяни збираються таємно поховати українських підлітків Тіграна Оганнісяна та Микиту Ханганова, вбитих торік в окупованому Бердянську

Окупаційна влада Бердянська планує таємне поховання українських підлітків Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова. Про це Медійній ініціативі за права людини (МІПЛ) стало відомо від Григорія Оганнісяна, батька Тіграна. 

«З убитих російськими силовиками підлітків окупаційна влада робить “терористів”. За рік після вбивства їх терміново вирішили поховати в безіменній могилі. Зробити це збираються цілком таємно, не повідомивши рідних ані про час поховання, ані про місце», — повідомляють у МІПЛ. 

У Медійній ініціативі за права людини нагадали, що Тіграна Оганнісяна і Микиту Ханганова вбили 24 червня минулого року в Бердянську. Відтоді рідним не віддають їхні тіла. «Понад рік МІПЛ веде власне розслідування цього жорстокого вбивства. За цей час російські слідчі кілька разів заявляли рідним, що дозволять забрати і поховати тіла підлітків. Однак під різними приводами окупаційна влада щоразу відмовляла у передачі тіл. Тепер же їх хочуть поховати, як “терористів”», — розповідають активісти. 

Тіграна Оганнісяна, Микиту Ханганова та їхні сім’ї російська окупаційна влада переслідує з вересня 2022 року. Тоді Тіграна викрадали з дому, впродовж п’яти днів катували та знущалися над ним. Хлопця відпустили лише після розголосу про зникнення дитини. Також сім’я намагалася вивезти Тіграна з окупації, однак окупанти заарештували хлопця та батьків і повернули їх в окупований Бердянськ.  

Упродовж пів року діти перебували під жорстким пресингом окупантів. Їх допитували, змушували брати участь у «слідчих експериментах».  

В останні кілька тижнів перед позасудовою стратою тиск посилився, повідомляють у МІПЛ. Слідчі оголосили обвинувачення підліткам у підготовці диверсії та запланували передачу справи до суду.  

У день вбивства до Микити приїхав слідчий, з яким вони мали довгу розмову. Надвечір хлопці пішли гуляти, і їх вбили — як стверджує окупаційна влада Бердянська, через напад на «поліцейських». 

МІПЛ вважає, що Тіграна Оганнісяна і Микиту Ханганова вбили навмисно. Відповідальність за це ініціатива покладає на окупаційну владу Бердянська, підрозділ Росгвардії, який на момент убивства перебував у Бердянську, керівництво Слідчого комітету РФ, вище військово-політичне керівництво Росії, для якого терор і знущання над цивільним населенням є основою державної політики та окупаційних практик. 

За інформацією МІПЛ, напередодні вбивства дітей Європейський парламент у своїй резолюції звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста та Місії ООН з прав людини із закликом втрутитися в ситуацію та сприяти виїзду підлітків на підконтрольну уряду України територію. Жодної реакції на цей заклик не було. 

МІПЛ закликала Президента України Володимира Зеленського, Уповноваженого Верховної Ради України Дмитра Лубінця, Міжнародний комітет Червоного Хреста, ООН, Парламентську Асамблею ОБСЄ та все світове співтовариство терміново втрутитися в ситуацію та вжити всіх можливих заходів, щоб завадити ганебному похованню українських дітей, повернути рідним або українській стороні тіла для поховання та ефективно розслідувати цей воєнний злочин. 

Нагадаємо, за інформацією Кримськотатарського ресурсного центру (КРЦ), у тимчасово окупованому Криму з 2014 року зафіксовано щонайменше 28 випадків переслідувань неповнолітніх. Підлітків переслідують в адміністративному порядку і застосовують такі види покарань, як штрафування батьків або декілька діб арешту самим неповнолітнім (є також випадок, коли підлітків засудили до позбавлення волі на декілька років з відбуванням покарання в колонії). 

У КРЦ повідомляють, що кількість переслідуваних окупантами дітей може бути більшою.

Фото: колаж із сайту МІПЛ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1488
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду