Опитування КМІС: 44% опитаних українців вважають, що в суспільстві зараз є єдність

Опитування КМІС: 44% опитаних українців вважають, що в суспільстві зараз є єдність

3 Липня 2024
676

Опитування КМІС: 44% опитаних українців вважають, що в суспільстві зараз є єдність

676
Утричі менше респондентів (15%) вважають, що зараз в Україні панує роз’єднаність, тоді як 36% переконані, що в суспільстві зараз «у рівній мірі є елементи єдності та роз’єднаності».
Опитування КМІС: 44% опитаних українців вважають, що в суспільстві зараз є єдність
Опитування КМІС: 44% опитаних українців вважають, що в суспільстві зараз є єдність

На думку приблизно половини опитаних українців (44%), в українському суспільстві зараз є єдність. Водночас 15% вбачають роз’єднаність. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 16–22 травня 2024 року.

За даними соціологів, 10% респондентів вважають, що панує повна єдність, а 34% радше схиляються до думки, що вона є. Утричі менше респондентів (15%) вважають, що зараз в Україні варто говорити про роз’єднаність, тоді як 36% переконані, що в суспільстві зараз «у рівній мірі є елементи єдності та роз’єднаності».

Респонденти, які вбачають роз’єднаність у суспільстві, переважно пояснювали це випадками корупції (16%), мовним питанням (14%), браком компетентності у владі, недовірою до дій влади та офіційної інформації від влади (13%), несправедливістю, що різні люди по-різному відчувають війну (11%), браком взаєморозуміння та взаємодопомоги, «кожен сам за себе» (9%), а також наявністю колаборантів і тих, хто чекає на Росію (9%).

Опитування свідчить про те, що існує тенденція до зниження оцінки єдності із заходу на схід. Якщо на заході України 50% опитаних казали саме про єдність, то далі показник знижувався до 36% на сході (водночас із 8% до 25% зростає частка тих, хто бачить саме роз’єднаність).

«Досить строкатий комплекс причин зумовлює критичні оцінки громадян, тому простого “рецепту успіху” для зміцнення єдності не існує. І крім відсутності "простого рішення" це питання не є винятковою сферою влади. Тобто влада дійсно несе відповідальність, проте й несуть відповідальність медіа, громадянське суспільство і прості громадяни. Ми підкреслюємо, що українці переважно очікують на конструктивний діалог, а не на безкомпромісну "священну війну" проти влади. 

Крім цього, перегляд причин роз’єднаності, які наводять громадяни, створює стійке враження, що багато з них об’єднує гостра реакція на "несправедливість" (яка може проявлятися по-різному і в різних сферах). (...) Все більш гострою є вимога справедливого розподілу тягаря воєнного часу між громадянами. У найближчий період особлива увага має приділятися саме відчуттю справедливості серед українських громадян», — прокоментував виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Зазначимо, опитування проводили 16–22 травня 2024 року методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Всього було опитано 1067 громадян України у віці 18 років і старше, що мешкають на підконтрольній Україні території. До вибірки не ввійшли жителі тимчасово окупованих територій (водночас із 1067 респондентів 22 до 24 лютого 2022 року проживали на території, яка зараз окупована), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали з України після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% — для показників, близьких до 10%, 1,5% — для показників, близьких до 5%.

Нагадаємо, згідно з дослідженням агенції Info Sapience, проведеним на замовлення Національної платформи стійкості та згуртованості у квітні-травні цього року, 65% українців вважають перемогу України дуже ймовірною. 69% готові терпіти труднощі через війну заради перемоги стільки, скільки потрібно. При цьому, крім допомоги ЗСУ та переселенцям, основне, у що українці готові вкладати свої зусилля і вимагають цього від місцевої влади — боротьба з корупцією.

Читайте також:

Фото ілюстративне: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
676
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду