Байден і Трамп на дебатах 40 разів озвучили неправдиві дані. Модератори їх не спростовували

Байден і Трамп на дебатах 40 разів озвучили неправдиві дані. Модератори їх не спростовували

28 Червня 2024
1572
28 Червня 2024
10:47

Байден і Трамп на дебатах 40 разів озвучили неправдиві дані. Модератори їх не спростовували

1572
CNN проводило перевірку висловлювань на точність у режимі реального часу на цифрових ресурсах, а в ефірі відразу після завершення дебатів. Проте телеглядачі, які дивилися лише дебати, спростування неправдивих тверджень не почули.
Байден і Трамп на дебатах 40 разів озвучили неправдиві дані. Модератори їх не спростовували
Байден і Трамп на дебатах 40 разів озвучили неправдиві дані. Модератори їх не спростовували

Аналіз CNN після трансляції дебатів між чинним та колишнім президентами США Джо Байденом і Дональдом Трампом виявив майже 40 неправдивих висловлювань на обох. При цьому модератори дебатів не спростовували неправдиві дані в прямому ефірі. Про це пишуть Axios і Washington Post.

Увечері 27 червня у Сполучених Штатах Америки пройшли дебати між двома основними претендентами на посаду президента країни — чинним главою держави Джозефом Байденом та колишнім президентом Дональдом Трампом. Дебати проводив телеканал CNN.

Мовник проводив перевірку висловлювань опонентів на точність у режимі реального часу на цифрових ресурсах CNN і в ефірі відразу після завершення дебатів.

Втім, модератори Джейк Теппер і Дана Беш не перевіряли й не виправляли неправдиві твердження кандидатів у прямому ефірі. Речник CNN пояснив, що ведучі не планували виправляти незначні деталі в ефірі, такі як неточні цифри тощо.

Аналіз CNN після дебатів виявив 30 неправдивих висловлювань від Трампа проти дев’яти в Байдена. Washington Post пише, що виступ Трампа був «сповнений його звичайних перебільшень і брехні, зокрема щодо злочинності та імміграції».

«Але для американців, які дивилися телевізор лише під час заходу, неодноразова брехня Трампа не була оскаржена. Формат CNN дав глядачам можливість спостерігати за нефільтрованими бесідами кандидатів протягом 90 хвилин», — пише Axios.

ЗМІ відзначають, що Байден затинався і невпевнено вимовляв свої репліки, бурмочучи слова, часом виглядав розгубленим і плутався у відповідях.

Як повідомляє «Голос Америки», під час виборчих дебатів Трамп та Байден висловили, серед іншого, свої позиції щодо Володимира Путіна, НАТО та російської агресії проти України. 

Зокрема, Трамп поклав провину на Байдена у тому, що Путін почав війну проти України, а Байден, своєю чергою, звинуватив Трампа, що той дав Путіну «карт-бланш» на вторгнення. У відповідь на критику Трампом допомоги Україні, Байден заявив, що більшість допомоги залишається в економіці США.

Трамп повторив свою тезу, що за його президентства «Путін би ніколи не напав на Україну», і звинуватив  Байдена у тому, що США витрачають «надто багато грошей на допомогу Україні». На думку Трампа, він зможе врегулювати війну «між Путіним та Зеленським».

На питання ведучих, чи прийнятними є умови Путіна щодо припинення війни, Трамп відповів: «Ні, вони неприйнятні».

За словами Трампа, Путін вирішив  напасти на Україну, бо його надихнуло «некомпетентне» виведення американських військ з Афганістану за президентства Байдена. 

«Ми ближче до Третьої світової війни, ніж хтось може собі уявити. Ми дуже, дуже близькі до Третьої світової війни. І він веде нас туди. І президент Китаю Сі, і Кім Чен Ин із Північної Кореї, усі вони, і Путін – вони його не поважають. Вони його не бояться», — цитує Трампа «Голос Америки».

Водночас, президент Байден у відповідь звинуватив Трампа у тому, що той дав Путіну карт-бланш на вторгнення в Україну, «підбадьоривши» його на агресію.  

«Якщо ви поглянете на те, що зробив Трамп в Україні, цей хлопець сказав Путіну — роби все, що хочеш, роби все, що хочеш. Саме це Трамп зробив для Путіна — підбадьорив його: роби, що хочеш! І той здійснив вторгнення. Що він (Путін) сказав, коли увійшов (Україну)? Він збирався взяти Київ за п'ять днів, пам'ятаєте? Бо це була частина колишнього Радянського Союзу. Ось що він хотів відновити у Києві! І насправді йому це не вдалося. Він не зміг цього зробити. І вони програли, вони втратили тисячі й тисячі військових, 500 000 солдатів» сказав Байден.

Також під час дебатів Байден назвав очільника Росії Путіна воєнним злочинцем і наголосив, що «зібрав 50 інших країн» навколо підтримки України в протистоянні російській агресії. За словами Байдена, сила полягає в альянсах із союзниками.

Як пише hromadske, перші реакції аналітиків показують, що Байден зазнав поразки в цих дебатах. Після дебатів рейтинг прихильності Байдена в опитуванні Gallup упав на чотири пункти до 37%, тоді як прихильність до Трампа зросла на чотири пункти — до 46%.

Фото: скриншот трансляції / «УП»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1572
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду