Карандєєв: Повертаємо наглядову раду в Укрінформ як інструмент державного контролю

Карандєєв: Повертаємо наглядову раду в Укрінформ як інструмент державного контролю

21 Червня 2024
589
21 Червня 2024
16:27

Карандєєв: Повертаємо наглядову раду в Укрінформ як інструмент державного контролю

589
Понад рік тому було ухвалено рішення, яким у статуті агентства ліквідували контрольно-наглядовий орган.
Карандєєв: Повертаємо наглядову раду в Укрінформ як інструмент державного контролю
Карандєєв: Повертаємо наглядову раду в Укрінформ як інструмент державного контролю

Тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час години запитань до уряду у Верховній Раді  повідомив, що в інформагентстві Укрінформ з'явиться наглядова рада. Про це повідомляє Суспільне.

За його словами, закон про іномовлення передбачає, що Національне Інформаційне Агентство Укрінформ повинно мати наглядову раду. 

Очільник МКІП також нагадав, що понад рік тому було ухвалено рішення, яким у статуті агентства ліквідували цей контрольно-наглядовий орган.

«Наразі ми розробили нову редакцію статуту і повертаємо наглядову раду в Українформ як інструмент державного контролю. Сподіваюся, що вже до кінця цього тижня редакцію статуту буде оприлюднено», — зазначив Карандєєв.

21 червня голова парламентського Комітету зі свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що Міністерство культури та інформаційної політики України готує зміни до статуту інформаційного агентства Укрінформ щодо створення незалежної наглядової ради. У коментарі «ДМ» нардеп уточнив, що дізнався про це на засіданні Верховної Ради під час години запитань до уряду. За його словами, Комітет зі свободи слова не залучали до роботи над змінами до статуту.

Очільник Укрінформу Сергій Череватий у розмові з «ДМ» також розповів, що не знає жодних подробиць, тож поки не може прокоментувати цю інформацію. Водночас він зауважив, що агентство відкрите до впровадження можливих змін: «Все в руках законодавства».

У свою чергу директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк зазначила, що змін до статуту інформаційного агентства «Укрінформ» щодо створення незалежної наглядової ради недостатньо, оскільки їх спершу потрібно внести до законодавства.

Раніше  «Детектор медіа»  провів опитування серед медійників, медіаюристів і народних депутатів про можливі зміни в роботі агентства Укрінформ, які могли б запобігти виникненню державної цензури та зберегти незалежність редакційної політики медіа.

Також новий очільник Укрінформу Сергій Череватий в інтерв'ю «Детектору медіа» розповів, що реформувати Укрінформ у будь-якому разі потрібно, однак головна реформа агентства має відбутись після закінчення війни.

Голова Комітету з гуманітарної та інформполітики Микита Потураєв заявляв, що Укрінформ не має бути державним, що його треба реформувати. На його думку,  агентство потрібно реформувати за зразком Суспільного.

24 травня 2024 року новим генеральним директором Укрінформу призначили колишнього речника Східного угруповання військ Збройних сил України полковника Сергія Череватого.

Читайте також: 

Фото ілюстративне 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
589
Читайте також
21.08.2024 10:31
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
711
13.08.2024 17:30
Валерія Буняк
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
676
12.06.2024 11:00
Оксана Романюк
для «Детектора медіа»
1 251
29.05.2024 09:43
Ангеліна Страшкулич, Роман Кравець, «Українська правда»
1 070
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду