Українські медійники вдягнули на Global Media Forum футболки, які розповідають про війну в Україні (ФОТО)

Українські медійники вдягнули на Global Media Forum футболки, які розповідають про війну в Україні (ФОТО)

18 Червня 2024
1008
18 Червня 2024
18:02

Українські медійники вдягнули на Global Media Forum футболки, які розповідають про війну в Україні (ФОТО)

1008
На футболках вони написали кількість зниклих безвісти, вбитих дітей, загиблих друзів, число повітряних тривог у своєму місті тощо.
Українські медійники вдягнули на Global Media Forum футболки, які розповідають про війну в Україні (ФОТО)
Українські медійники вдягнули на Global Media Forum футболки, які розповідають про війну в Україні (ФОТО)

Керівники кількох українських регіональних медіа прийшли на Global Media Forum (GMF), що проходить в ці дні у Німеччині, у футболках із цифрами, які розповідають про війну в Україні. Про це розповіла представниця ІМІ Єлєна Щепак.

Участь в акції взяли керівники дев'ятьох регіональних українських медіа: «Четверта влада», «Полтавська хвиля», «Варош», «Краматорськ пост», 18000, «Маяк», «Зміст», «Шпальта», dev.ua. Метою акції є привернути увагу світу до російської агресії.

Директорка видання «18000» Єлєна Щепак має напис про те, що 37 961 особа вважається зниклою безвісти через війну в Україні. 

У коментарі ІМІ шефредактор «Полтавської хвилі» Віталій Улибін зазначив, що організатори GMF не запросили українців виступити на пленумі. 

Директорка з розвитку видання Varosh Ірина Совʼяк на своїй футболці написала: «Росія вбила щонайменше 551 дитину в Україні».

«Ми побачили, як мало уваги приділяється темі України під час обговорень на GMF. Точніше, ця тема майже відсутня, зокрема в таких специфічних обговореннях, як безпека журналістів, де українці могли б точно поділитися своїм досвідом роботи на фронті. Для нас написати написи на футболках і проходити в них весь день — дуже швидкий, очевидний і водночас ненав'язливий спосіб нагадати про те, що війна в Україні досі триває», — розповіла в коментарі ІМІ Ірина Совʼяк.

Те, що війна триває довго, не причина, щоб знімати її обговорення з порядку денного, додала вона.

Головна редакторка одеського медіа «Маяк» Таїна Федосєєва написала на футболці цифру 1395 — кількість повітряних тривог, що була оголошена в її рідному місті від початку повномасштабного вторгнення. 

«Я хочу показати, що звук тривоги, який лунає на телефонах українських журналістів — це не просто неприємний різкий звук, це знак того, що ти знову береш участь у страшній лотереї: ракета полетить у твоє місто чи в інше? Потрапить у твій дім, у дім твоїх рідних чи буде збита нашою ППО?», — розповіла Федосеєва.

За її словами, важливо показати, що ховається за цифрами на футболках. «Для багатьох із нас вони особисті – “п'ять моїх друзів загинули на війні”, “один мій дім забрала Росія”. Це не про статистику і не про абстрактні історії, це про те, що відбувається з нами й з кожним з українців просто зараз», — сказала Федосєєва.

Нагадаємо, цьогорічний Global Media Forum, який організує медіакомпанія DW, проходить у Бонні (Німеччина) 17—18 червня. Його учасники обговорюють загрози для журналістів, кампанії дезінформації та зміни, які несе медіасередовищу штучний інтелект.

На нього зареєструвалися близько 1500 журналістів та представників галузі медіа з понад 100 країн світу. На форумі присутні близько 20 представників українських медіа, зокрема редактори регіональних медіа, учасники Академії DW, голова наглядової ради Суспільного Світлана Остапа, директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко, програмний директор ГО «Детектор медіа», секретар наглядової ради Суспільного Вадим Міський, співзасновниця «Накипіло» Наталія Курдюкова, експертка ІМІ Катерина Дячук та інші. 

Українських медійників не запросили до спікерів основних панельних дискусій. Проте представники українських громадських організацій та медіа провели низку сайд-івентів на полях GMF.

Фото: Віталій Улибін / ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1008
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду