Інформаційна артпідготовка до саміту миру була успішною. Настрої українців у соцмережах 8-14 червня

Інформаційна артпідготовка до саміту миру була успішною. Настрої українців у соцмережах 8-14 червня

17 Червня 2024
442

Інформаційна артпідготовка до саміту миру була успішною. Настрої українців у соцмережах 8-14 червня

442
Протягом минулого тижня критики влади після високих показників напередодні помітно меншає. Вперше за багато тижнів позитивних емоцій в постах стільки ж, скільки і негативних – по 38%. Так, індекс настрою соцмереж за 8-14 червня дорівнює 0. Тижнем раніше він був мінус 5: 32% дописів з позитивними емоціями та 37% з негативними.
Інформаційна артпідготовка до саміту миру була успішною. Настрої українців у соцмережах 8-14 червня
Інформаційна артпідготовка до саміту миру була успішною. Настрої українців у соцмережах 8-14 червня

Звитяги ЗСУ: український інформаційний наступ триває

Помітними залишаються обстріли України (Харків, Кривий Ріг), вплив атак на знеструмлення. Спостерігаються й побоювання нових атак – вони підживлюються попередженнями про чергування ракетоносіїв у Чорному морі.

Події на фронті виглядають тривожно – проте достатньо увагу на себе відтягують і досягнення ЗСУ на кшталт ударів по тилу, найбільшу радість з-поміж них викликає ураження Су-57. Росіяни звітують про захоплення населених пунктів – українські медіа розвінчують ці новини, але загалом помітні тривожні настрої користувачів.

Надію викликає повідомлення, що скоро Україна почне використовували КАБи власного виробництва.

Світова підтримка: ініціатива на боці України

Світова підтримка тримає увагу до себе протягом тижня, дуже помітно, як українська влада готувала в такий спосіб інформаційний простір до проведення Саміту миру, створюючи відчуття послідовності хороших новин про підтримку союзників.

Зокрема, резонували промова Володимира Зеленського в Бундестазі,  обіцянка Німеччини надати ППО, візит в Нормандію, підготовка до Саміту миру. Але лунає й критика Польщі за небажання передавати ЗРК Україні.

Емманюель Макрон черговими заявами сприяє укріпленню в соцмережах сподівань, що нам таки надішлють і інструкторів, і нещодавно обіцяні винищувачі Mirage, і підготують до них українських пілотів. Новину про те, що США зняли заборону на поставки зброї «Азову» поширюють дуже радісно, з багатьма особистими коментарями.

Невелика частка користувачів все ж нарікає, що США надавало цей дозвіл занадто довго, але загалом історія про те, що справедливість торжествує. Також радісно обговорюють початок саміту G7, візити Володимира Зеленського до партнерів, окремо зустріч з Джо Байденом і підписання безпекової угоди.

Санкції та падіння рубля: українці зловтішаються

Також в подробицях розписували новий пакет санкцій від США – зокрема, проти Мосбіржи, де відтепер не торгують доларами. Українці радіють падінню рубля.

Викриття зрадників: інформаційна активність СБУ

У проукраїнському порядку денному істотно зросла вага СБУ, з посиланням на яку інформують про викриття різноманітних ворожих помічників.

Тема ТЦК: росіяни близькі на цій ділянці до прориву інформаційного фронту

Дедалі більшає повідомлень про порушення в ТЦК, і вони стають дедалі масовішими. Реакція українських військових недостатня: після гучних скандалів вони обіцяють розібратися в ситуації та вжити заходів, але це виглядає відпискою: зазвичай до цього моменту сварка або бійка вже поширені популярними каналами  і реакція виглядає формальною.

Аналітики CAT-UA зазначають, що увага до теми ТЦК вже стала настільки масовою, що далі пускати її на самоплин неможливо - вона стає однією з найпомітніших для суспільства. І цим надзвичайно активно користується російська пропаганда, як та, що працює на окуповані території, так і та, що намагається охопити підкортрольні українському уряду регіони, активно розганяючи кожен такий скандал.  

Саміт миру: помітні ризиковані інформаційні атаки Росії

Росія готувалась до Саміту миру. Риторику про підступність Заходу тепер уже озвучують не лише російські, а й західні політики та спікери, колишні агенти спецслужб з проросійського пулу спікерів. Мовляв, західні політики недолугі і ведуть у прірву і Україну, і своїх виборців.

Проросійські спільноти приділяють багато уваги підсумкам виборів до Європарламенту. Озвучуються очікування від ультраправих проросійських партій – наприклад, від «Альтернативи для Німеччини».

Російські ж опозиційні експерти міркують про можливі теракти в РФ для заохочення режимом мобілізації росіян.

А напередодні самого саміту Путін спробував перехопити порядок денний, оприлюднивши свій ультиматум.

Емоції проукраїнських громадян

Радість – 30%. Тоді як минулого тижня було лише 20%. Найбільше радості цього тижня через удари по тилах ворога, як українськими безпілотниками, так і з українських літаків. Радість і жарти – через літак, що розбився в російських горах, також велика радість – через світову підтримку, заяв про яку було на тижні дуже багато, в тому числі засідання Рамштайну та підписання Україною безпекової угоди зі США.

Гнів – 25% – на росіян з різних приводів: заяви Путіна, будівництво залізниці до Маріуполя, знущання над полоненими. Також постійний гнів на росіян через обстріли під час повітряних тривог та в новинах про наслідки прильотів. Є і гнів у критиці влади – помітна частина повідомлень з критикою ТЦК. Також тримаються сварки між собою, під кінець тижня – великі сварки через рекламу в метро з цитатою військової.

Тривога – 16% – ситуація на фронті обговорювалась тривожно, особливо біля Вовчанська та Часового Яру, також є постійна тривога через нову хвилю атак, які готує Росія, та тривога через заяви Путіна про його плани щодо України. Повітряні тривоги теж присутні в соцмережах цілий тиждень.

Сум – 10%.

Надія – 7% – значно зростає надія на перемогу, іноді вона дуже емоційна, зазвичай без аргументів, також зростає надія на світову підтримку і на те, що Україна вироблятиме власну зброю.

Гордість – 6%.

Вдячність – 3%.

Сміх2% – під кінець тижня багато жартів про падіння російського рубля.

Для довідки

Згідно з методологією дослідження CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — загалом понад 300 тис. дописів, за 50 ключовими пошуковими словами — у мережах Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok.

Із цього масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де окупанти створюють свій контент.

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
442
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду