Допомога США викликала рекордну радість соцмереж та спочатку затьмарила проблеми на фронті. Настрої українців у соцмережах. 20 квітня — 26 квітня 2024 року

Допомога США викликала рекордну радість соцмереж та спочатку затьмарила проблеми на фронті. Настрої українців у соцмережах. 20 квітня — 26 квітня 2024 року

1 Травня 2024
901

Допомога США викликала рекордну радість соцмереж та спочатку затьмарила проблеми на фронті. Настрої українців у соцмережах. 20 квітня — 26 квітня 2024 року

901
Дослідники з громадської організації CAT-UA, які займаються вивченням настроїв українців у соцмережах, проаналізували емоції та інфоприводи, які їх викликали, протягом тижня з 20 по 26 квітня 2024 року. Отже, зростають надія і радість – переважно через американську допомогу. Через удари росіян по Україні зростають гнів та втома. Також українці тривожно обговорюють ситуацію на фронті та нову тактику обстрілу росіян — бити по залізниці.
Допомога США викликала рекордну радість соцмереж та спочатку затьмарила проблеми на фронті. Настрої українців у соцмережах. 20 квітня — 26 квітня 2024 року
Допомога США викликала рекордну радість соцмереж та спочатку затьмарила проблеми на фронті. Настрої українців у соцмережах. 20 квітня — 26 квітня 2024 року

Пакет допомоги США вперше за довгий час забезпечив перевагу радості.

Три дні у звітному тижні, вперше за тривалий час, у масиві переважали хороші новини, а радість була найпопулярнішою емоцією, випередивши гнів. Головна причина цього – довгоочікуваний пакет допомоги від США.

Водночас опозиція почала атаки на владу під приводом світової підтримки: просуваючи меседжі, що «зе-влада» може не пустити до України війська НАТО, є сумніви, що допомоги США вистачить, і вона надійде вчасно. 24 квітня, була найвища на тлі попередніх днів частка хороших новин у масиві 46%, коли Джо Байден поставив підпис на законопроєкті про допомогу Україні.

Українці на кілька днів забули про великі проблеми на фронті, однак згодом мусили згадати. На початку тижня звучали заяви Володимира Зеленського про те, що росіяни прагнуть взяти Часів Яр до 9 травня, та Кирила Буданова, що кінець травня і червень будуть важкими. Однак згодом, коли трапилися складні події в Очеретиному та біля Часового Яру, про це згадували в основному проросійські користувачі: на тлі допомоги від США вкрай мало уваги приділялося подіям на фронті.

Лише наприкінці тижня українці в соцмережах зрештою “помітили” російський прорив в Очеретиному, Новобахмутівці, проблеми довкола Часового Яру. Значну частину згадувань формували звіти Інституту вивчення війни та Британської розвідки, а не пояснення українських посадовців. Однак помітних емоцій з того приводу українці в соцмережах не висловлювали.

Консульські послуги: несподівано найбільше хейту пішло не на владу, а одне на одного. Критика влади була запущена «Європейською солідарністю» і частково була поширена, але не стала домінантою.

Росіяни поновили інформаційні атаки на тему мобілізації, у них з’явилися посилання на імідж Сирського. Після тижнів відносної тиші в інформаційному просторі з’явилися суто російські меседжі, які розганяються більшою мірою через жіночі акаунти: про те, що, мовляв, захищати країну треба, але влада просто безглуздо вбиває українців. Частина закликів (тут уже з чоловічих акаунтів) прямо посилається на імідж Сирського, мовляв, поки він керує військом і сповідує «жуковські» принципи, то мобілізуватися не треба. Також синхронний із цим – масив критики щодо рішення про консульські послуги, який подається як антиконституційний.

Певні сподівання дає продовження естафети долучення до лав ЗСУ знаменитостей. Про своє рішення вступити до війська оголосив кінооглядач і автор YouTube-каналу Geek Journal (Олексій Шкробинець): політичні блогери (як-от Борислав Береза) привітали таке рішення, назвавши гідним вчинком та прикладом.

Поширилася думка про небезпеку для інфраструктури. Українці жваво комунікують плани росіян на найближчий час, поки не прийде допомога від США, зокрема з посиланням на експертів поширюється думка, що найближчими тижнями будуть найбільше бити по залізницях і мостах.

Одразу після появи інформації про ATACMS українці почали формувати очікування про удари по Кримському мосту.

На Сході тримається висока увага до фронту, дуже зростає тривожність, тривожне обговорення ситуації на фронті, нових атак росіян. На Заході найбільше сваряться через «ухилянтів» та позицію Польщі в контексті нових  правил видачі паспортів за кордоном.

Емоції проукраїнських громадян

Гнів29% – сварки між собою значно зросли; також є гнів на тих, хто не голосував у Сенаті за надання допомоги Україні; але найбільше гніву в соцмережах – на росіян, і цей гнів зростає сильно після кожного нового обстрілу українських міст.

Радість – 23% – більшість радості протягом тижня формувала новина про надання Україні американської допомоги: голосування, підпис Байдена, підготовка до відправлення. Також була радість через новину про затримання заступника Шойгу, зростання втрат росіян та успіхи ЗСУ, а ще удари по російських тилах.

Тривога – 17% – наступ росіян в районі Очеретиного, заяви Володимира Зеленського про те, що росіяни збираються захопити Часів Яр до 9 травня, заява Кирила Буданова, що в кінці травня – на початку червня буде важко, чекають на зміну тактики атак росіян, на зміну цілей, удари по залізницях і вузлах, також великий масив повідомлень про повітряні тривоги.

Надія – 9% – дуже зростає надія на подальшу світову підтримку, обговорюють ракети ATACMS і надіються на нові удари по російських тилах, також через світову підтримку зростає надія на перемогу.

Сум 8%.

Гордість 5%.

Вдячність 5%.

Сміх – 2% – тримаються жарти над слабкою російською армією та над

губернатором Кузбасу, який скаржився на донати ЗСУ від місцевих.

Втома – 1% – зростає частка повітряних тривог, а з нею і втома в

соцмережах, особливо якщо повітряні тривоги вночі.

Для довідки

Згідно з методологією дослідження CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — це понад 50 ключових пошукових слів — у дописах мереж Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok.

Із загального масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де окупанти створюють свій контент.

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
901
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду