Низка телеграм-каналів поширили фейк про підвищення тарифу на електроенергію

Низка телеграм-каналів поширили фейк про підвищення тарифу на електроенергію

4 Червня 2024
9151
4 Червня 2024
09:45

Низка телеграм-каналів поширили фейк про підвищення тарифу на електроенергію

9151
При цьому вони посилались на нібито слова заступниці міністра енергетики. Міністерство заявляє, що ця інформація не відповідає дійсності та є маніпуляцією.
Низка телеграм-каналів поширили фейк про підвищення тарифу на електроенергію
Низка телеграм-каналів поширили фейк про підвищення тарифу на електроенергію

Напередодні, 3 червня, низка телеграм-каналів поширили неправдиву інформацію з посиланням на слова заступниці міністра енергетики Світлани Гринчук про те, що тариф на електроенергію для населення нібито має становити 7,5 грн. 

Як заявляє Міністерство енергетики, ця інформація не відповідає дійсності та є маніпуляцією.

Зокрема, таке повідомлення з’явилось у телеграм-каналах «Труха Україна», «Старкон.City», «Хмельницький LIVE», «Україна Online», проросійському каналі «Украина.ру» та інших.

Схожу інформацію поширили й деякі місцеві професійні медіа, зокрема «Волинська служба новин», «Реальні Лубни» тощо.

Насправді в оригінальній новині від Міненерго заступниця міністра Світлана Гринчук заявила, що 7,50 грн на сьогодні — це ринкова вартість електроенергії. При цьому чинний тариф для населення, який на сьогодні становить 4,32 грн, покриває виключно собівартість виробництва та передачі електроенергії без жодної копійки надбавки.

Також низка телеграм-каналів повторили тезу про те, що, за словами Гринчук, підвищеного тарифу для населення недостатньо для проведення ремонтів, що не відповідає дійсності. 

Насправді Гринчук сказала, що хоча тариф для населення нижчий за ринковий, він дає змогу провести необхідну ремонтну кампанію на енергооб’єктах та відновити певний обсяг державної генерації. 

«Тариф для населення дозволяє продовжити наймасштабнішу за часів Незалежності ремонтну кампанію в енергетиці, аби максимально підготувати енергосистему до зими, додати до неї додаткові потужності, а також певною мірою відновити державну генерацію», — сказала заступниця міністра. 

Міністерство просить не поширювати неправдиві наративи та не розхитувати суспільство у складний для країни час.

Нагадаємо, раніше мережа телеграм-каналів «Труха» поширила фейкові повідомлення про виплати від ООН українцям.

Читайте також:

Фото ілюстративне: dyvys.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9151
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
golota
14 дн. тому
Не зробили, але є дуже велике бажання мати 7.50 грн. за кіло електрики.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду