Заява гендиректора «Укрінформу» Сергія Череватого щодо отримання повістки Юрієм Стригуном

Заява гендиректора «Укрінформу» Сергія Череватого щодо отримання повістки Юрієм Стригуном

31 Травня 2024
5073
31 Травня 2024
21:47

Заява гендиректора «Укрінформу» Сергія Череватого щодо отримання повістки Юрієм Стригуном

5073
Новопризначений керівник державного інформагентства повідомив, що підписав розпорядження про звірку даних військовозобов'язаних стосовно п'ятьох працівників «Укрінформу», серед яких - і Юрій Стригун.
Заява гендиректора «Укрінформу» Сергія Череватого щодо отримання повістки Юрієм Стригуном
Заява гендиректора «Укрінформу» Сергія Череватого щодо отримання повістки Юрієм Стригуном

Генеральний директор інформаційної агенції «Укрінформ» Сергій Череватий опублікував заяву з приводу ситуації, що склалася навколо вручення повістки кореспонденту «Укрінформу» в Чернігівській та Черкаській областях Юрію Стригуну.

Наводимо повний текст заяви:

«Кожен роботодавець зобов’язаний повідомляти на вимогу ТЦК СП військовозобов'язаних та призовників про їх виклик до військкомату і забезпечувати їх своєчасне прибуття за цим викликом. Згідно з постановою 1487 КМУ, кожен роботодавець проводить звірку військово-облікових даних своїх працівників. Відповідно до цієї постанови, 3 травня Укрінформ відправив до ТЦК за місцем реєстрації звірку на п’ятьох працівників Укрінформу. Серед них - Юрій Стригун.

22 травня від РТЦК Черкаської, Київської та Дніпропетровської областей відправлено розпорядження про необхідність нашим працівникам, в тому числі - Юрію Стригуну, прибути до ТЦК для звірки облікових даних. Укрінформ отримав цей документ 31 травня.

У відповідь роботодавець, тобто Укрінформ, зобов’язаний видати наказ про повідомлення військовозобов’язаного про необхідність прибуття працівника до РТЦК, де він перебуває на обліку для звірки військово-облікових даних.

У разі невиконання цього розпорядження стосовно керівника застосовується адміністративна відповідальність. Тому ми не могли проігнорувати цей документ.

На початку червня усі ці працівники мають прибути на звірку військово-облікових даних до відповідних РТЦК.

Вчора такі документи отримали троє людей, сьогодні двоє. Звірка триває на постійній основі. Відповідно, ми підготували наказ про повідомлення, який відправили працівникам на ознайомлення».

Зазначимо, що у коментарі Інституту масової інформації Сергій Череватий уточнив, що дані про військовозобов'язаних працівників "Укрінформу" до ТЦК ще 3 травня подавав тодішній гендиректор інформагентства Олексій Мацука. 

За словами Череватого, вже він, як новопризначений керівник, підписав розпорядження про звірку даних військовозобов'язаних працівників згідно постанови Кабінету Міністрів №1487 “Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів” .

Він наголосив, що якби він не підписав це розпорядження, то сам порушив би законодавство. 

У коментарі ІМІ Череватий також зауважив, що особисто поки не знайомий із Юрієм Стригуном, а відповідне розпорядження підписав стосовно п'ятьох співробітників на різні дати.

“У відповідь прийшло розпорядження про прибуття на 9:00 3 червня 2024 року”, – сказав новий очільник "Укрінформу".

На запитання ІМІ, чому розпорядження прийшло із Тальнівського ТЦК на київський офіс "Укрінформу",  гендиректор пояснив, що воно мало прийти за місцем роботи, а у Чернігові офісу інформагенції немає. За його словами, розпорядження надійшло електронною поштою, оскільки постанова Кабміну "визначає: донести встановленим способом. Тобто, яким ти способом встановив. У нього є корпоративна пошта. Відповідно, кадровик йому і відіслав”.

Нагадаємо, сьогодні, 31 травня, 57-річний кореспондент інформаційної агенції «Укрінформ» в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун отримав повістку. Крім цього, новопризначений генеральний директор «Укрінформу» Сергій Череватий видав окреме розпорядження для журналіста терміново з'явитися в ТЦК і поінформувати його про результати такого візиту.

Цим подіям передував вихід 30 травня на Суспільному матеріалу, у якому Стригун повідомив, що в грудні 2023 року отримав від редактора «темник» з бажаними та небажаними спікерами в Чернігівській області. У коментарі «Детектору медіа» Юрій Стригун сказав, що у 2021 році вже оновлював свої дані у військкоматі, а також зазначив, що не вперше у своїй журналістській роботі стикається із «темниками». 

29 травня «Українська правда» оприлюднила статтю «Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ», у якій повідомила, що колишній генеральний директор державного інформаційного агентства «Укрінформ» Олексій Мацука, призначення якого пов'язують з людьми з Офісу президента, поширював серед співробітників «темники», тиснув на працівників, щоб ті звільнялися, і планував переформатувати структуру агенції, щоб призначити на окремі посади «потрібних» людей.

За кілька днів до оприлюднення розслідування, 24 травня 2024 року, новим генеральним директором агентство призначили колишнього речника Східного угруповання військ Збройних сил України полковника Сергія Череватого.

Читайте також:

Фото: Сергій Череватий/АрміяInform

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5073
Читайте також
29.05.2024 09:43
Ангеліна Страшкулич, Роман Кравець, «Українська правда»
790
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду