Голова Комітету свободи слова скерував запит до Офісу генпрокурора щодо ситуації в «Укрінформі»

Голова Комітету свободи слова скерував запит до Офісу генпрокурора щодо ситуації в «Укрінформі»

30 Травня 2024
629
30 Травня 2024
19:01

Голова Комітету свободи слова скерував запит до Офісу генпрокурора щодо ситуації в «Укрінформі»

629
Ярослав Юрчишин зазначив, що наявність «темників» дає підстави щонайменше відкрити кримінальне провадження. Водночас він переконаний, що розслідування буде достатньо складним, тож необхідна тісна співпраця зі слідством журналістів, які зазнавали тиску, і тих, хто поширював ці «темники».
Голова Комітету свободи слова скерував запит до Офісу генпрокурора щодо ситуації в «Укрінформі»
Голова Комітету свободи слова скерував запит до Офісу генпрокурора щодо ситуації в «Укрінформі»

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин направив запит до Офісу генпрокурора, щоб отримати правову оцінку ситуації в інформаційному агентстві «Укрінформ». Про це він розповів в ефірі Громадського радіо.

За словами нардепа, про проблеми «Укрінформу» за час роботи колишнього гендиректора видання Олексія Мацуки було відомо на рівні розмов.

«Про те, що в "Укрінформі" за роботи пана Мацуки є певні проблеми, я чув і раніше. Зрештою, про це йшлося не публічно при зустрічі українських медіа з послами G7. Але для якихось системних реакцій щодо цієї ситуації не було підстав, оскільки були розмови, не було фактів. Тобто говорилося про те, що спускаються рекомендовані й не рекомендовані теми, є перелік спікерів. Але буквально вчора ці темники були оприлюднені», — сказав Ярослав Юрчишин.

Голова Комітету з питань свободи зауважив, що «тривожним дзвіночком» є й той факт, що «темники» напрацьовували спільно з регіональною владою. Про це свідчать документи, що опинилися в розпорядженні «Української правди», серед авторів яких вказані представники деяких регіональних військово-цивільних адміністрацій.

Ярослав Юрчишин додав, що цю ситуацію регулює стаття 171 Кримінального кодексу про перешкоджання професійній діяльності журналістів, однак у розслідуванні фактів її порушення важко довести кінцевого замовника, яким підозрюють Офіс президента. Тому необхідна тісна співпраця зі слідством журналістів, які зазнавали тиску, і тих, хто поширював «темники».

«Наявність так званих темників дає підстави щонайменше відкрити кримінальне провадження. Але розслідування, не буду вводити в оману, буде достатньо складним», — вважає нардеп.

Нагадаємо, 29 травня «Українська правда» оприлюднила статтю «Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ», у якій повідомила, що колишній генеральний директор державного інформаційного агентства «Укрінформ» Олексій Мацука, призначення якого пов'язують з людьми з Офісу президента, поширював серед співробітників «темники», тиснув на працівників, щоб ті звільнялися, і планував переформатувати структуру агенції, щоб призначити на окремі посади «потрібних» людей.

Люди з медійної команди Офісу президента під час спілкування з «УП» заперечили свою причетність до появи «темників». Водночас у метаданих більшості документів виявили ім'я та прізвище радника голови Чернігівської ОДА Андрія Подорвана, який у 2020-му балотувався до облради від партії «Слуга народу», але не був обраний. У розмові з УП він запевняє, що не створював таких файлів, не знайомий з Мацукою і не розуміє, як його ім'я та прізвище потрапило в метадані.

За кілька днів до оприлюднення розслідування, 24 травня 2024 року, новим генеральним директором агентство призначили колишнього речника Східного угруповання військ Збройних сил України полковника Сергія Череватого.

Того ж дня вже колишній генеральний директор «Укрінформу» Олексій Мацука повідомив, що завершує роботу в агентстві. В коментарі «Детектору медіа» він сказав, що йде з посади за станом здоров'я та у зв'язку «з появою ідей нових проєктів», які збирається розвивати. Мацука додав, що поки не знає, чи будуть ці проєкти реалізовані в «Укрінформі», чи в інших медіа. Олексій Мацука обіймав посаду гендиректора «Укрінформу» з 9 листопада 2023 року.

Читайте також:

Фото: Ярослав Юрчишин / «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
629
Читайте також
12.06.2024 11:00
Оксана Романюк
для «Детектора медіа»
1 013
29.05.2024 09:43
Ангеліна Страшкулич, Роман Кравець, «Українська правда»
804
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду