Медіаконтенту для підлітків бракує тем про війну, безпеку та стосунки, — дитяча омбудсманка

Медіаконтенту для підлітків бракує тем про війну, безпеку та стосунки, — дитяча омбудсманка

29 Травня 2024
716
29 Травня 2024
21:44

Медіаконтенту для підлітків бракує тем про війну, безпеку та стосунки, — дитяча омбудсманка

716
Не всі діти розуміють, як трапляється так, що в цивілізованому світі якась країна нападає на іншу. Вони розуміють, що відбувається зараз, але не розуміють, як так сталося.
Медіаконтенту для підлітків бракує тем про війну, безпеку та стосунки, — дитяча омбудсманка
Медіаконтенту для підлітків бракує тем про війну, безпеку та стосунки, — дитяча омбудсманка

В українському медіапросторі, розрахованому на дитячу аудиторію,  недостатньо контенту про причини війни, різні види безпеки та міжособистісні стосунки. Про це заявила радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук на круглому столі «Як говорити з дітьми зрозумілою для них мовою?», який пройшов в «Укрінформі».

Дар’я Герасимчук повідомила, що вона опитала 50 дітей підліткового віку, які одностайно сформулювали три головні теми, котрих їм бракує  в українському медіапросторі для кращого розуміння цих явищ.

«Підліткам недостатньо адекватної інформації про війну. Не всі діти розуміють — як трапляється так, що в цивілізованому світі якась країна нападає на іншу. Вони розуміють, що відбувається зараз, але не розуміють, як так сталося. Йдеться про те, що вони недостатньо володіють контекстом історії. Їм не вистачає історичних фактів, розказаних їхньою мовою. Тобто питання історичного контенту для дітей є надзвичайно важливе», — наголосила дитяча омбудсманка.

Другою за значущістю та недостатньо висвітленою для підлітків темою є причини різних типів агресії в соціумі, як то: домашнє та сексуальне насильство, булінг, нетолерантне поводження тощо.

«Підлітки кажуть, що інколи бачать інформаційні алгоритми — що робити і куди звернутися в разі чого, але цього недостатньо. Вони б хотіли більше розуміти, в чому суть, звідки береться агресія і як її можна розпізнати на самому початку. Їх також лякає, що певні категорії людей нібито мають характерні ознаки бути агресивними: це люди з психічними захворюваннями і ветерани. У соціумі вони чують інформацію, мовляв, ветерани повертатимуться і скоюватимуть домашнє насильство. Вони вважають це несправедливим і що недостатньо розкрито цю тему», — зазначила Герасимчук.

І третя за актуальністю тема, щодо якої підлітки потребують більше інформації, — це міжособистісні стосунки.

«Сексуальна освіта, статеве виховання, стосунки між людьми, з батьками, однолітками, що може бути в стосунках, а що ні, і якими взагалі мають бути стосунки. У підлітків виникає безліч питань, на які у них немає відповіді. Саме такого українського медіаконтенту не вистачає», — підсумувала Уповноважена з прав дитини.

На круглому столі обговорювалося, якими мають бути програми для дитячої аудиторії, як війна впливає на дітей та як можна формувати їхню психологічну стійкість. Ішлося також про особливості сприйняття дітьми медіаконтенту. Представники суб’єктів у сфері медіа ділилися досвідом створення програм для дітей та роботи з дитячою аудиторією.

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
716
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду