Фільм «Будинок "Слово". Нескінчений роман» виходить в український прокат

Фільм «Будинок "Слово". Нескінчений роман» виходить в український прокат

9 Травня 2024
3545
9 Травня 2024
12:32

Фільм «Будинок "Слово". Нескінчений роман» виходить в український прокат

3545
«Будинок "Слово"» — це драматична історія про українських письменників «Розстріляного відродження», яких століття тому зібрали мешкати в одному будинку в Харкові.
Фільм «Будинок "Слово". Нескінчений роман» виходить в український прокат
Фільм «Будинок "Слово". Нескінчений роман» виходить в український прокат

9 травня в український прокат вийшов фільм «Будинок "Слово". Нескінчений роман». Про це повідомляє «Укрінформ».

«Будинок "Слово"» — це драматична історія про українських письменників покоління «Розстріляного відродження», яких 100 років тому зібрали мешкати в одному будинку в Харкові, щоб змусити працювати на радянську систему.

Одним з головних героїв кінострічки є письменник Микола Хвильовий, ідейний натхненник мистецького гасла «Геть від Москви!», один з найвідоміших представників свого покоління. Після старту сталінського терору він наклав на себе руки 13 травня, тож вихід фільму на широкі екрани вирішили приурочити до цієї трагічної дати.

Робота над фільмом почалась у 2013 році, коли режисер Тарас Томенко разом з Любов’ю Якимчук стали писати сценарій. Спершу автори створили документальний фільм «Будинок "Слово"» як розвідку до написання серйозного сценарію ігрового фільму, розповів Томенко.

«Я просто закликаю українців, щоб вони прийшли і подивилися, тому що це не просто похід у кінотеатр, це місія певна, шана нашим розстріляним поетам і письменникам. І це потрібно зробити, тому що силу, яку вони нам дали, ми маємо зараз використати на боротьбу з російською агресією. Для мене важливо, щоб цей фільм побачили люди зараз, тому що українці зараз шукають допомоги в історичних постатях, в силі слова українських письменників, і це надзвичайно потужна підтримка наших розстріляних геніїв», — сказав режисер Томенко.

У фільмі зіграли відомі українські актори: В’ячеслав Довженко, Андрій Ісаєнко, Марина Кошкина, Ніна Набока, Юрій Одинокий, Дмитро Олійник, Геннадій Попенко, Костянтин Темляк, Валерія Ходос, Дмитро Чернов, Роман Ясіновський, Борис Георгієвський та інші.

Фільм зняли у 2021 році.  Виробництво здійснила компанія Fresh Production Group за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міжнародного благодійного фонду «Солідарність». Загальний бюджет фільму — 60 млн грн, половину з чого надало Державне агентство з питань кіно. Кінотеатральним дистриб’ютором фільму стала компанія B&H.

Світова прем’єра стрічки «Будинок "Слово". Нескінчений роман» відбулася на Варшавському кінофестивалі 2021 року в межах міжнародної конкурсної програми. Фільм був також представлений на міжнародних фестивалях: FilmFestival Cottbus (Німеччина), Galway Film Fleadh (Ireland), The I Will Tell International Film Festival (USA), Prishtina International Film Festival (PriFest) та Kyiv International Film Festival Molodist.

Нинішній ігровий фільм став продовженням документальної стрічки Томенка «Будинок “Слово”», який вийшов у 2017 році й у 2018-му отримав премію «Золота дзиґа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3545
Читайте також
17.05.2024 09:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
816
15.05.2024 14:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
4 877
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вадим Дивнич
10 дн. тому
"Офіційний трейлер" каже, що роман нескінчений, а "Детектор медіа" - що нескінченний. Доведеться справді піти в кіно - довідатися, хто саме партачить і хто не знає значення українських слів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду