МЗС презентувало цифрову особу Вікторію Ші, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію для преси

МЗС презентувало цифрову особу Вікторію Ші, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію для преси

1 Травня 2024
732
1 Травня 2024
09:52

МЗС презентувало цифрову особу Вікторію Ші, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію для преси

732
Цифрова представниця МЗС із консульських питань створена на основі реальної людини — української співачки та інфлюенсерки Розалі Номбре.
МЗС презентувало цифрову особу Вікторію Ші, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію для преси
МЗС презентувало цифрову особу Вікторію Ші, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію для преси

Міністерство закордонних справ України презентувало цифрову особу Вікторію Ші, яка надаватиме офіційні коментарі щодо консульської інформації для преси. Це перший досвід українського закордонного відомства з використанням технологій штучного інтелекту.

«Представниця МЗС з консульських питань Вікторія Ші створена на основі реальної людини — української співачки та інфлюенсерки Розалі Номбре, яка погодилася pro bono взяти участь в проєкті МЗС і виступити в якості прототипу для представниці. Команда проєкту відзняла та оцифрувала її.

Важливо зазначити, що консульська представниця та її реальний прототип є двома різними особами, а з офіційними коментарями від імені консульської служби МЗС виступає лише цифрова особа Вікторія Ші», — йдеться у повідомленні МЗС. 

Проєкт консульської ШІ-представниці МЗС України реалізувала команда ГО «The Game Changers» за сприяння ГО «Nazovni Tech». Раніше завдяки партнерству з ГО «The Game Changers» був створений VR-проєкт МЗС України «Living the War», який за допомогою окулярів віртуальної реальності занурює користувача у будь-якій точці світу в реальність російської агресії проти України.

«Моє імʼя символізує нашу головну мету — перемогу України, а прізвище — штучний інтелект, який мене створив. Моя робота полягатиме в донесенні до громадськості оперативної та перевіреної інформації консульського департаменту МЗС України. Я повідомлятиму журналістам новини про роботу консулів із захисту прав та інтересів громадян України за кордоном, реагування на інциденти чи надзвичайні ситуації та інші новини», — сказала цифрова представниця МЗС з консульських питань у своєму відеозверненні.

Коментарі Вікторії Ші публікуватимуть на офіційних ресурсах відомства, його сторінках у соцмережах, їх також поширюватиме для медіа пресслужба МЗС.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, до використання цифрової особи, згенерованої штучним інтелектом, вдалися насамперед для економії часу та ресурсів МЗС.

«Реальні дипломати зможуть бути більш ефективними та фокусуватися на інших завданнях з надання допомоги громадянам», — сказав Кулеба.

Міністр також зазначив, що використання технологій штучного інтелекту в роботі МЗС — це вимога воєнного часу.

«Створення цифрової консульської представниці — це частина ширшої стратегії з системного впровадження передових технологій з використанням штучного інтелекту в МЗС України. Дипломатія не лише в Україні, але і в усьому світі завжди була консервативною сферою, яка останньою впроваджувала інновації. Ми змінюємо це. Українська дипломатія зараз посилює свої спроможності і робить технологічний стрибок, якого досі не зробила жодна дипломатична служба в світі», — додав очільник МЗС. 

У своєму повідомленні МЗС звертає увагу, що розробники Вікторії Ші передбачили кілька рівнів захисту цієї особи від цифрових підробок.

«На кожному оригінальному відео консульської представниці розміщений QR-код, який веде на текстову версію того ж самого коментаря на офіційній сторінці МЗС. У разі відсутності такого QR-коду чи переходу на будь-який інший сайт відео не вважається достовірним», — пояснюють у МЗС.

Відомство також наголосило, що цифрова консульська представниця не є заміною речника МЗС України. Після завершення терміну перебування на цій посаді Олега Ніколенка МЗС вже провело конкурс на заміщення цієї вакансії. Переможець конкурсу вже відомий і наразі проходить необхідні процедури спецперевірок.

Читайте також:

Фото: сайт МЗС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
732
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду