Удари по тилах агресора та обіцянки зброї від партнерів підживили настрої українців

Удари по тилах агресора та обіцянки зброї від партнерів підживили настрої українців

24 Квітня 2024
2048

Удари по тилах агресора та обіцянки зброї від партнерів підживили настрої українців

2048
Дослідники з громадської організації CAT-UA, які займаються вивченням настроїв українців у соцмережах, проаналізували емоції та інфоприводи, які їх викликали, протягом тижня з 13 по 19 квітня 2024 року.
Удари по тилах агресора та обіцянки зброї від партнерів підживили настрої українців
Удари по тилах агресора та обіцянки зброї від партнерів підживили настрої українців

Здебільше українці гнівались на росіян за обстріли міст, а на партнерів – за відсутність підтримки на рівні Ізраїлю. Втім, численні обіцянки партнерів пожвавлюють також й надію. Збиття Ту-22 викликає радість, а жертви обстрілів - великий сум.

Удари по тилах Росії оживляють настрої українців.  Звітного тижня це вибухи у Воронежі, удар по аеродрому у Джанкої та вперше збитий літак Ту-22 М3. Цитуються заяви ГУР, є жарти і надія на подальші успіхи. Помітним позитивним інфоприводом було й знищення РЛС, а також електропідстанції: привід цікавий тим, що по таких об’єктах били порівняно мало, а їхня важливість очевидна.

Гучними обіцянками партнери дали чимало сподівань українцям. Тому негативу через недостатню підтримку в кінці тижня поменшало.

Українці жваво цитували Олафа Шольца з його заявою про передачу Україні 6 систем Patriot від членів НАТО. Пізніше – очікування, що США таки проголосують за пакет допомоги Україні, хоч і в кредит. У затримці допомоги від США навіть бачили певний позитив: Європа «прокинулась», і потроху нарощує свої спроможності. Також звертали увагу на розвиток власного ОПК: розробки далекобійних дронів для ударів по РФ, аналогів «Мавіка» («Шмавік») чи масштабування виробництва САУ «Богдана».

Серед головних страхів, які вийшли в соцмережі було помітне жваве обговорення одразу двох інфоприводів: наступу на Часів Яр до 9 травня, а також страху подальших провокацій на Запорізькій АЕС.

Події в Ізраїлі – привід лише для песимізму. Українців турбують два аспекти. По-перше, можливість початку Третьої світової війни, через яку і Україні буде непереливки, зокрема через застосування ЯЗ. По-друге, нарікання на союзників, що не підтримали свого часу Україну, але поспішають підтримати Ізраїль.

Ганна Маляр викликала на себе вогонь у темі демобілізації, який би інакше дістався владі. Якими б не були підходи до вирішення проблеми заміни чи забезпечення ротацій військовослужбовців, ексзаступниця міністра оборони зробила комунікаційну помилку, звинувативши військових у тому, що вони «недостатньо читали Конституцію, де не передбачено демобілізації». У такій позиції приховано закладена теза «ми вас туди не посилали», яка й обурила родичів військових (замість висловлення вдячності їм). З іншого боку, Ганна Маляр значною мірою відтягнула на себе критику активної частини суспільства, родичів військових.

Загибель Павла Петриченка викликає значний смуток, особливо в західному регіоні.  Обсяги суму через загибель Павла Петриченка порівняні з іншими загиблими відомими особами, такими як письменники чи активісти. Розповідають багато історій про його життя, діяльність, боротьбу з лудоманією. Пізніше, як данина пам’яті про Петриченка, – рішення влади щодо обмеження роботи онлайн-казино.

Емоції проукраїнських громадян

Гнів присутній в 30% від усіх дописів про війну. Гніваються на росіян традиційно за обстріли, окремо за руйнування залізниці на Дніпровщині (УЗ); в критиці влади – за відмову від демобілізації, інформполітику – згадують Наталію Гуменюк, відсутність зброї (ураження Трипільської ТЕС), корупцію та недоречні витрати; у критиці Ганни Маляр (демобілізація), рівня світової підтримки (Україну порівнювали з Ізраїлем), зрадників/шахраїв (скандал із Сергієм Притулою та ін.).

Радість – 18% – постійним джерелом є зведені втрати ворога від ГШ, історії знищення окупантів, звіти волонтерів; окремо раділи ураженню ворожих тилів (Джанкой, об’єкти в РФ), збиттю Ту-22, світовій підтримці (зокрема, Рада Україна-НАТО), розвитку власного ОПК.

Тривога – 15% – окрім повітряних тривог, викликає погіршення ситуації на Донбасі (Олександр Сирський та ін.), наміри РФ піти в наступ (FT, Кирило Буданов) та здійснювати провокації на ЗАЕС (ГШ), енергетичний терор росіян.

Сум – 12% – за полеглими захисниками (зокрема, за Павлом Петриченком), цивільними жертвами (Чернігів, Дніпровщина, Донеччина та ін.); також викликають руйнування (Трипільська ТЕС), втома від війни.

Надія – 10% – значною мірою на світову підтримку: партнери шукають

снаряди (Чехія та ін.), засоби ППО (Німеччина, обіцяє Єнс Столтенберг), міркують над російськими активами в якості застави (G7).

Гордість – 7% – викликає робота ППО (коли збиваються всі цілі), прогрес власних оборонних розробок (передусім дрони), перша українська альпіністка на Евересті присвятила своє сходження жінкам в ЗСУ.

Вдячність – 5% – переважно дякують волонтерам; також Володимир Зеленський дякує союзникам та СОУ (за удар по Джанкою).

Сміх – 2%.

Для довідки

Згідно з методологією дослідження CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів  - це понад 50 ключових пошукових слів - у дописах мереж Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok.

Із загального масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією - в середньому 85% від загальної кількості - і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де окупанти створюють свій контент.

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2048
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду