Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав звіт Нацради за 2023 рік

Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав звіт Нацради за 2023 рік

27 Березня 2024
435
27 Березня 2024
12:27

Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав звіт Нацради за 2023 рік

435
Народні депутати і члени Нацради домовилися окремо обговорити питання мовлення на прикордонні з країною-агресором та регулювання телеграму.
Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав звіт Нацради за 2023 рік
Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав звіт Нацради за 2023 рік

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді розглянути на пленарному засіданні парламенту звіт Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за 2023 рік та за результатами розгляду визнати роботу регулятора задовільною, а звіт за 2023 рік взяти до відома. Таке рішення було ухвалено одноголосно на черговому засіданні комітету 27 березня 2024 року.

Голова Нацради Ольга Герасим’юк, представляючи звіт Нацради за 2023 рік, наголосила, що минулий рік був одним з найтяжчих для регулятора. За її словами, Нацрада, не збільшуючи кількості працівників, а навпаки, зменшивши кількість вакантних посад, провела колосальну роботу з імплементації нових правових норм. «У співпраці з громадськістю ми затвердили 23 нормативних акти для процедури регулювання. Для роз’яснення закону про медіа ми провели понад 150 заходів і надали близько 100 коментарів. Одне з головних завдань, яке ми виконували торік, — це боротьба з кремлівською пропагандою, ідеологією рашизму та дезінформацією. Вперше ми затвердили Стратегію діяльності на 2024–2026 роки. Ми налагодили дуже широкі міжнародні зв’язки. Одним з найважливіших наших завдань було донесення інформації про участь російських медіа в злочинах РФ в Україні», — сказала пані Герасим’юк.

Голова Нацради зазначила, що через оновлення законодавства значно збільшилася кількість суб’єктів, яких регулює Нацрада, і це посилило навантаження на працівників регулятора. «Напевне, пам’ятаєте, як всі скептично ставилися до регулювання онлайн, та цей рік показав, що всі побоювання не справдилися, жодної узурпації не відбулося. Зареєстровані медіа не відчувають жодного тиску медіарегулятора, а навпаки, підтримку. А сама реєстрація показала низку переваг, яку вже відчули онлайн-медіа. І саме тому така активність з реєстрацією. Протягом 2023 року ми зареєстрували 204 онлайн-медіа. 163 вебсайти, 9 сторінок у мережі “Фейсбук”, 10 телеграм-каналів, 14 ютуб-каналів, 6 сторінок в інстаграм, дві в мережі «ТікТок», по одному каналу у вайбері та вотсапі. Станом на зараз зареєстровано вже 285 онлайн-медіа», — зауважила Ольга Герасим’юк.

Про імплементацію закону про медіа також доповіли члени Нацради Валентин Коваль, Олена Ніцко, Олександр Бурмагін, а Максим Онопрієнко розповів про роботу з посилення українського мовлення на прикордонні України з Росією, зокрема на Чернігівщині.

Члени комітету поставили питання щодо перспектив створення електронного кабінету на сайті Нацради, ефективність застосування приписів та інші.

Народні депутати подякували членам Нацради за роботу. Учасники засідання домовилися провести комітетські слухання з питання забезпечення українського мовлення на прикордонні з агресором та налагодження ефективного глушіння ворожого теле- та радіосигналу. А також на окремому заході обговорити рішення з регулювання телеграму.

Нагадаємо, члени Комітету гуманітарної та інформполітики, члени Нацради та робочої групи, представники медіа та громадських організацій обговорили зміни до закону про медіа.

Раніше Комітет гуманітарної та інформполітики у межах контрольної функції розглянув питання реалізації Закону України «Про медіа», який набув чинності 31 березня 2023 року.

Фото: Shutterstock 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
435
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду