«Велика Братня любов» до українських дітей-«терористів»: дайджест пропаганди за 11 березня 2024 року

«Велика Братня любов» до українських дітей-«терористів»: дайджест пропаганди за 11 березня 2024 року

12 Березня 2024
316
12 Березня 2024
15:24

«Велика Братня любов» до українських дітей-«терористів»: дайджест пропаганди за 11 березня 2024 року

316
Москва проводить тотальне спостереження за дітьми на ТОТ.
«Велика Братня любов» до українських дітей-«терористів»: дайджест пропаганди за 11 березня 2024 року
«Велика Братня любов» до українських дітей-«терористів»: дайджест пропаганди за 11 березня 2024 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 11 березня 2024 року.

  1. Як «Голлівуд присягнув новому світовому фашизму»
  2. ЗСУ «гібридно потопили» командувача ВМФ РФ
  3. П’ятирічка експортної демілітаризації Росії
  4. Що ховається за кремлівською «Профілактикою»

Як «Голлівуд присягнув новому світовому фашизму»

«…Мабуть, я буду першим режисером на цій сцені, хто скаже: я не хотів знімати цей фільм. Я б хотів мати можливість обміняти цей «Оскар» на те, щоб Росія ніколи не атакувала Україну», – сказав Мстислав Чернов, отримуючи найвідомішу кінематографічну нагороду в світі за свою картину «20 днів в Маріуполі». 

У Росії до цієї події поставилися мовчазно-агресивно: «Колись Голлівуд був за комуністів, зараз він присягає новому світовому фашизму».

НАСПРАВДІ, федеральні канали вже другий рік поспіль (минулого – через вручення «Оскара» документальній стрічці про Навального) не те, що не вели трансляцію з церемонії вручення премії, так і в новинах про неї не згадали. На піратських трансляціях церемонії, що йшли на російських сервісах, фрагмент промови Чернова вирізали (як і взагалі ту частину церемонії, де йому вручили премію). Більшість Z- блогерів, які висвітлювали «Оскар», перемогу українського фільму проігнорували. Або, як Ольга Скабєєва, назвали «набором фейків» та «постановкою».

Щоб нівелювати успіх Чернова (крім звичного набору банальностей про «фейкове кіно»), – демонстративно анонсували прем’єри пропагандистських антиукраїнських серіалів – «Переведи мене через Майдан» та «10 днів до весни».

Медведєв зі словами «Эти «оскаров» раздают», закликав створювати документальне та ігрове кіно про СВО, «щоб знали та пам’ятали».

До речі, загалом «Оскар – 2024» вийшов дуже антивоєнним. Одразу кілька картин, що отримали призи, так чи інакше порушують тему війни. І «Оппенгеймер» з атомною бомбою, і «Зона інтересів» з концтабором, і «20 днів у Маріуполі», і натхненна гімном миру Джона Леннона та Йоко Оно анімаційна короткометражка «Війна закінчена!», де дія відбувається в альтернативній реальності часів Першої світової війни. 

Тому для путінсько-медведєвської реальності, яка регулярно лякає світ ядерним апокаліпсисом, – це дійсно занадто.

ЗСУ «гібридно потопили» командувача ВМФ РФ

11 березня офіційний представник Кремля Пєсков відмовився коментувати повідомлення про відставку командувача ВМФ РФ Євменова, повідомивши, що відкритих указів про це не було, а ті, що йдуть під грифом «секретно», він не коментує. МО РФ також «гібридно» не підтвердило відставки. Але один із головних рупорів Кремля – «Известия» – повідомили про заміну Євменова на нового адмірала Олександра Моїсеєва.

НАСПРАВДІ, Моїсеєв очолював Чорноморський флот з травня 2018 року до травня 2019 року, потім його призначили командувачем Північного флоту. 

З приводу останнього, то МО РФ 11 березня обмежилося лише однією новиною – про «доставку за допомогою військових флоту територіальних виборчих комісій у важкодоступні райони Заполяр’я»

У будь-якому разі важко приховати той простий факт, що зміна чергового путінського «флотоводця» на «важкодоступних українських ТОТ» відбулася саме після серії масштабних втрат на ЧФ.

Не варто забувати, що напередодні МКС видав ордер на арешт колишнього командувача ЧФ Віктора Соколова. Можливо, відправляючи у відставку Євменова, Путін таким чином намагається вивести і його з-під майбутнього кримінального переслідування. Даремно, того ж Соколова це не вберегло.

Хоча, звісно, все значно простіше. Після того, як стало відомо, що кораблі ЧФ вже 7 днів не виходять на бойове чергування, а ракетоносії три тижні поспіль перебувають у пунктах базування, Путін розчарувався вже не стільки в командувачах ЧФ, скільки в керівництві всього ВМФ. Але визнавати це – значить публічно розписатися, що «СВО йде не за планом». Тому, краще зробити все «гібридно».

П’ятирічка експортної демілітаризації Росії

Ще одна «мета СВО» під назвою «демілітаризація» (але Росії) знайшла відображення у цифрах, які 11 березня представив у своїй доповіді Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем миру (SIPRI).

НАСПРАВДІ, з даних випливає, що Росія вперше за тривалий час посіла третє місце серед найбільших експортерів зброї у світі, поступившись другим – Франції. У період 2019-2023 років російський експорт озброєнь упав на 53%, порівняно з 2014-2018 роками. Поменшало і покупців російської зброї: якщо у 2019 році РФ експортувала основні види озброєнь до 31 країни, то минулого – лише до 12.

Інші важливі факти від SIPRI:

  • Європа майже подвоїла імпорт озброєнь (+94%). Більш ніж половина його – з США.
  • Утричі (або близько того) збільшили свій імпорт Німеччина, Польща, Швеція. У 9-10 разів – Нідерланди, Угорщина, Болгарія. У 32 рази – Чехія, чий імпорт зрівнявся із російським за обсягом.
  • США збільшили експорт на 17%.
  • Україна взагалі встановила рекорд, ставши найбільшим імпортером зброї у Європі. Зростання – у 67 разів. На неї припадає 4,9% світового імпорту. 39% українського імпорту – з США, 14% – ФРН, 13% – з Польщі.
  • Для порівняння: імпорт зброї Росією впав удвічі, її частка скоротилася до 0,2%.

Ось таки невтішні для Росії демілітаризаційні новини. З огляду на подальше нарощення потужностей підприємств світового ОПК (викликане російською агресією проти України та войовничою риторикою путінізму) – далі буде.

Що ховається за кремлівською «Профілактикою»

11 березня один із Z-ресурсів розповсюдив новину, що мешканка селища Нова Маячка на окупованій частині Херсонщини була запрошена на співбесіду з правоохоронними органами, які звернули увагу дівчини на неналежну поведінку в Інтернеті, нагадавши, що анонімність у мережі – річ дуже умовна.

Того ж дня видання «Медуза» опублікувало велике розслідування, яке доводить, що російська влада настільки боїться українських дітей, які перебувають в окупації або яких депортувала до себе, що намагається їх не тільки «перевиховати», а й поставити під жорсткий цифровий контроль.

НАСПРАВДІ, велику роль в цьому відіграє Міністерство освіти РФ. Перед вчителями поставлено завдання «переорієнтації та становлення російської ідентичності підростаючого покоління» з ТОТ України. Дітей пропонується виховувати на основі російських «духовно-моральних цінностей» та позбавлення їх від «деструктивної ідеології». До одного з посібників додано словник, у якому наведено висловлювання, які російська влада розглядає як прояв націоналістичної ідеології.

Згідно з іншим посібником, діти, які прибули з України, можуть виявляти «протест», «примхливість», «недовіру до дорослих» і не дивитися на події «очима нейтрального спостерігача». Причину переселення дітей із України необхідно пояснювати «ускладненням геополітичної ситуації».

З березня у РФ діють Федеральні підліткові центри (ФПЦ), які координують роботу зі школярами у всіх регіонах Росії та на ТОТ. Особливий акцент зроблено на «допомозі … неповнолітнім, які перебувають у зоні проведення спеціальної військової операції».

Саме співробітники таких центрів стирають українське минуле цих дітей та вбудовують їх у «русский мир». Зокрема, активно розвивають мережу «підліткових просторів», у яких проходять «патріотичні семінари», де, зокрема, розповідають «про значимість подій, що відбуваються у нових регіонах Росії».

Завдяки мережі «підліткових просторів» школярі беруть участь у військово-спортивних іграх, ходять на виставки під назвою «Ми проти нацизму», стріляють у тирі і можуть «підготуватися до служби у ЗС РФ». Згідно зі звітом Міносвіти, всього до вересня 2023 року ці установи «відвідали понад 150 тисяч підлітків». Філії ФПЦ вже працюють в окупованих Донецьку та Маріуполі, а готуються до відкриття у Харцизьку та інших містах і селищах ТОТ.

В рамках цифрового контролю над маленькими українцями Міносвіти РФ має «вести профілактичну роботу» на ТОТ. Відомству в цьому допомагає Центр вивчення та мережевого моніторингу молодіжного середовища, – ІТ-компанія, заснована за дорученням Путіна, яка отримала мільярди рублів із федерального бюджету. Центр розробляє власний софт й за його допомогою веде інтернет-моніторинг «поширення ідеології збройного насильства», «анархізму», «нацизму» та «інших видів деструктивної інформації».

Головна його розробка — автоматизована інформаційна система «Профілактика», яка «в режимі реального часу» відстежує понад 540 млн профілів (у багатьох їх декілька) у соцмережах. «Це Великий Брат для підлітків, — пояснює знайомий із роботою системи співробітник Міносвіти РФ. — За допомогою нейромереж він складає на кожну дитину профіль ризиків: суїцид, тероризм, екстремізм і сигналізує про це операторам».

Ті своєю чергою орієнтуються на брошуру «Понятійний апарат». Для прикладу, український Євромайдан в ньому описаний так: «Неонацистські організації використовуються для формування так званої «опозиції» та здійснення державних переворотів». Вся ця «Профілактика» має «охопити не менше 85%» акаунтів дітей та підлітків, які живуть в окупованих частинах Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Співробітники Міносвіти РФ пояснюють це тим, що «українські діти – потенційні терористи»: «Ми ж не дебіли – і розуміємо, що Росія не приходила до України з миром і добром. Тому діти, яких звідти вивезли у вороже середовище, можуть почати протидіяти».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
316
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду