Богдан Буткевич створив англомовний ютуб-канал для протидії російській пропаганді

Богдан Буткевич створив англомовний ютуб-канал для протидії російській пропаганді

8 Березня 2024
1677
8 Березня 2024
17:36

Богдан Буткевич створив англомовний ютуб-канал для протидії російській пропаганді

1677
Для запуску Propaganda Study Institute журналіст об’єднав зусилля з Оператором Старським — одним з найбільш популярних англомовних ютуберів України.
Богдан Буткевич створив англомовний ютуб-канал для протидії російській пропаганді
Богдан Буткевич створив англомовний ютуб-канал для протидії російській пропаганді

Журналіст «Цензор.НЕТ» та радіо «Київ» Богдан Буткевич запустив англомовний ютуб-канал, мета якого — протидія російській пропаганді та інформаційному тероризму. Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбуку і розповів у коментарі «Детектору медіа».

Для створення нового медіапроєкту Буткевич об’єднав зусилля зі своїм другом Андрієм Кулішем, який, окрім того, що є ветераном та колишнім пресофіцером бригади швидкого реагування Національної гвардії «Рубіж», вважається одним з найбільш популярних англомовних ютуберів України. У ютуб-каналу Куліша, який він веде під ніком Оператор Старський, майже 400 тисяч підписників. 

«Ми вирішили об’єднатися і створити на базі каналу Андрія англомовний проєкт з боротьби з російською та всіма іншими пропагандами, які продукують автократії по всьому світу, — китайською, іранською та іншими. Тому ми й назвали наш проєкт Propaganda Study Institute — Інститут вивчення пропаганди», — пояснив Богдан Буткевич «ДМ».

Також до команди Propaganda Study Institute увійшла медіаменеджерка, політична психологиня, засновниця ГО «МедіаПроекти.UA» Олена Вострова. Олена є авторкою та ведучою медіапроєктів «IPSO», «Зелений коридор», вечірнього аналітичного live-шоу «Картинка дня», радіо «Київ 98 FM». Раніше працював на «Громадському радіо» та Суспільній телерадіокомпанії України. 

Четвертим співзасновником проєкту став IT-дизайнер Мирослав Буртовий

Перший випуск Propaganda Study Institute, який, як обіцяють його творці, буде не просто ютуб-каналом, а справжнім think tank, присвячений діяльності в Україні Російської православної церкви.  

«Наша перша робота-розслідування — про те, як Росія діє через розгалужену систему РПЦ, яка, по суті, є відділом ФСБ, що за допомогою гундяєвців протягом багатьох років інфільтрується на Захід», — розповів Буткевич.

На його думку, українська влада не змогла створити потужної системи іномовлення, англомовне медіа The Gaze, яке запустило ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України», практично «провалилось»

«І тепер ми пожинаємо плоди недалекоглядної державної політики у сфері іномовлення, коли про Україну ніхто не розповідає іноземній аудиторії англійською мовою. Між тим, ті проблеми, які в нас сьогодні існують у стосунках з Америкою, не в останню чергу є результатом відсутності горизонтальних зв’язків з американськими виборцями. Президент Зеленський і його команда намагаються замкнути на себе спілкування з американським істеблішментом, хоча це теж помилкова стратегія, а от що стосується медіа, які б доносили позицію України простим громадянам США, — тут в нас неоране поле», — коментує ситуацію журналіст.

Саме тому, каже він, і виникла ідея створити англомовний ютуб-канал, через який можна було б працювати із західною аудиторією напряму. «Наша мета — достукатися до простого американця, британця, канадця, австралійця, пояснюючи їм зрозумілою мовою ті речі, які нам здаються очевидними, але не є такими для іноземців. Боротися з метастазами рашизму всюди, куди дотягнемося. Інакше ми не зможемо виграти у цій війні ніяк», — зауважує Буткевич.

Він повідомив, що на каналі щомісяця буде виходити одне велике розслідування і кілька відео-пояснень щодо актуальних подій. «Будемо старатися робити це якомога частіше, але це абсолютно волонтерський проєкт, який ми створюємо на власному сумлінні і без грантової або якоїсь іншої фінансової підтримки», — каже Богдан Буткевич.   

Читайте також: 

Фото: фейсбук Богдана Буткевича

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1677
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду