Православна церква України у Криму змушена згорнути свою діяльність під тиском окупантів

Православна церква України у Криму змушена згорнути свою діяльність під тиском окупантів

5 Березня 2024
953
5 Березня 2024
16:50

Православна церква України у Криму змушена згорнути свою діяльність під тиском окупантів

953
Росія намагається встановити на тимчасово окупованому півострові монополію московської православної церкви.
Православна церква України у Криму змушена згорнути свою діяльність під тиском окупантів
Православна церква України у Криму змушена згорнути свою діяльність під тиском окупантів

Діяльність кримської єпархії Православної церкви України фактично згорнута, на півострові немає жодної громади ПЦУ, яка не зазнала би переслідувань.

Про це повідомив керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний під час пресконференції в «Укрінформі».

«Щодо кримської єпархії ПЦУ, на жаль, її діяльність у Криму фактично згорнута. Бо переслідування зазнавала кожна релігійна громада, заборонялись служіння, закривались церкви, забирали майно і так далі», — сказав він.

Прокурор наголосив, що Росія намагається встановити в тимчасово окупованому Криму монополію московської православної церкви.

«Вона відіграє одну з ключових ролей утримання в страху і покорі цивільного населення в Криму і РФ, використовується як ефективний пропагандистський механізм, щоб стерти в Криму українську ідентичність. Створюються псевдорелігійні мусульманські організації, щоб кримськотатарське населення асимілювати під російський світ, щоб вони працювали за одними наративами», — розповів Поночовний.

Ігор Поночовний

За його словами, стосовно кримських мусульман правоохоронна система окупантів працює за одним шаблоном, починаючи з 2016 року. Проводяться обшуки, під час яких нібито знаходять релігійну літературу, що заборонена в Росії. Після цього людей затримують, катують, порушуються їхнє право на справедливий суд, і все закінчується ув'язненням в російських в'язницях на досить тривалі терміни.

«Те ж саме стосується свідків Єгови, яких затримують, як і кримських мусульман. РФ максимально забезпечила монополію своєї церкви на півострові, щоб стерти будь-яку згадку про Україну, українську і кримськотатарську релігію, максимально колонізувати півострів», — наголосив прокурор.

Як повідомляв «Детектор медіа», Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому законопроєкт про заборону релігійних організацій, які пов’язані з Росією. Законопроєкт №8371 члени комітету підтримали одноголосно.

Як повідомив член комітету, народний депутат Володимир В’ятрович, текст законопроєкту на розгляді комітету став значно сильнішим порівняно з підтриманим у першому читанні урядовим варіантом — за його словами, діяльність усіх релігійних організацій, афілійованих з Росією, «буде припинятися за чіткою процедурою, яка включатиме дослідження, припис про виконання закону і судову заборону». 

Крім того, російські церкви та афілійовані з ними структури не зможуть використовувати державне і комунальне майно, а перехід громад до Православної церкви України буде значно спрощено, додав депутат.

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
953
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду