Від призначення представника до масштабного шоу: як змінився нацвідбір на «Євробачення» з 2003 до 2024 року

Від призначення представника до масштабного шоу: як змінився нацвідбір на «Євробачення» з 2003 до 2024 року

2 Лютого 2024
1243

Від призначення представника до масштабного шоу: як змінився нацвідбір на «Євробачення» з 2003 до 2024 року

Марія Онищенко, для «Суспільне Культура»
1243
За останні роки національний відбір на «Євробачення» став для українських глядачів не менш важливою подією, ніж сам міжнародний конкурс. Зараз українці можуть впливати на те, хто саме представлятиме країну на «Євробаченні», але так було не завжди.
Від призначення представника до масштабного шоу: як змінився нацвідбір на «Євробачення» з 2003 до 2024 року
Від призначення представника до масштабного шоу: як змінився нацвідбір на «Євробачення» з 2003 до 2024 року

Спеціально для Суспільне Культура Марія Онищенко розповідає про те, як змінювалися національні відбори з 2003 року і до сьогодні.

2003–2004 — перші відбори

У перші роки, коли Україна брала участь в "Євробаченні", національного відбору у звичному розумінні не було. Учасників обирала Національна телерадіокомпанія України (НТКУ) як член Європейської мовної спілки (EBU), представниками від України ставали топові виконавці того періоду.

Так, перший представник Олександр Пономарьов до участі в "Євробаченні" вже мав низку досягнень. На "Червоній руті" 1993 року в Донецьку він посів перше місце за найкращий вокал. У цьому ж році його визнали найкращим попспіваком України. У 1995-му Пономарьов став володарем гран-прі Міжнародного конкурсу молодих естрадних виконавців імені Володимира Івасюка в Чернівцях. А вже 1998 року отримав звання заслуженого артиста України.

Другою учасницею від України стала співачка Руслана — з піснею "Дикі танці" вона перемогла на "Євробаченні-2004", отримавши 280 балів. Того року художня рада НТКУ обирала між Русланою та Ані Лорак, але врешті обрала Руслану, яка за рік до участі в конкурсі випустила альбом "Дикі танці" з елементами традиційної гуцульської музики, що став лідером продажу музичних альбомів року в Україні. За альбом "Дикі танці" Руслана отримала першу в Україні нагороду "Платиновий диск".

Нацвідбір на
Руслана на "Євробаченні-2004" у Стамбулі, Туреччина, 15 травня 2004 року. Фото: Christopher Furlong/Getty Images

2005 — представник України в Україні

Завдяки перемозі Руслани ювілейне — 50-те "Євробачення" проходило в Києві.

Конкурс ледь не зірвався через Помаранчеву революцію. Європейська мовна спілка навіть подумувала про перенесення конкурсу до Швеції, однак після відвідування Києва організатори дозволили проводити "Євробачення" в Україні.

Представника України тоді обирали в декілька турів. Перший тур відбувався без участі семи вокалістів — їхні пісні прослуховували на аудіокасетах. На другому турі учасники виступали під фонограму. Лише на третьому турі їхні голоси прослухали наживо.

Тоді членами журі були шестеро людей, серед них лише один музикант — Олександр Ксенофонтов, який також був продюсером. Іншими суддями були продюсери телерадіокомпаній та журналісти різних видань, зокрема мистецький оглядач Олег Вергеліс із "Дзеркала тижня".

Представляти Україну на "Євробаченні" обрали гурт "Ґринджоли" з піснею "Разом нас багато", яка стала неофіційним гімном Помаранчевої революції. Однак затвердили їх без вибіркового конкурсу, вони з'явилися на завершальному етапі відбору за порадою віцепрем'єра Миколи Томенка. Телеглядачі обрали їх із 18 учасників під час прямого етеру на Першому національному каналі.

"Я абсолютно був би спокійний, якби, наприклад, сказали б, що не буде вибіркового, у нас дуже мало часу, нова країна, нова влада, нова музика, новий світ, 2005 рік, ми хочемо зараз, щоб від нас була така група, як, наприклад, «Ґринджоли» або «Тартак», чи як було в позаминулому році, коли був Сашко Пономарьов, чи в минулому році Руслана (...) Але коли сталося так, що нібито був вибірковий тур, була купка артистів, котра пройшла майже всі тури, витрачали гроші, шили костюми, писали пісні, а потім просто прийшли хлопці з гурту «Ґринджоли»..." — говорив продюсер Ігор Ліхута.

У EBU побачили політичний підтекст у деяких рядках пісні, тож гурт змінив їх, щоб не отримати дискваліфікацію. На "Євробаченні" "Ґринджоли" заспівали куплети англійською мовою, а приспів залишили українською. На конкурсі вони посіли 19 місце.

2006 рік — перший відбір як реаліті-шоу

Для "Євробачення" 2006 року в Україні вперше провели відбір у форматі національного конкурсу "Ти — зірка!" від Першого національного каналу.

Під час відбору знімальна група та члени журі відвідали шість міст: Черкаси, Вінницю, Кіровоград (нині Кропивницький), Хмельницький, Дніпропетровськ (нині Дніпро) та Полтаву. З кожного міста обрали двох найкращих виконавців. Потім для 12 учасників орендували будинок під Києвом, з ними працювали різні тренери та приїжджали музичні фахівці. Музичні тури транслювали в етері Першого каналу.

Нацвідбір на
Тіна Кароль на "Євробаченні 2006" в Афінах. Фото: ARIS MESSINIS/AFP via Getty Images

Перемогла у національному відборі Тіна Кароль з піснею Show Me Your Love. На "Євробаченні" в Афінах співачка посіла 7 місце.

2007 рік — пісня, написана поспіхом

За можливість представляти Україну на "Євробаченні-2007" змагалися вісім артистів: Вєрка Сердючка, Олена Гребенюк, Василь Бондарчук, Євгенія Власова, групи "Авіатор", "НеАнгели" та Віталій Козловський, який згодом відмовився брати участь у фіналі відбіркового туру. Їх журі обрало з 18 зареєстрованих заявок.

На Першому каналі транслювали концерт фіналістів, тоді за виконавців голосували і журі, і глядачі. Перемогла Вєрка Сердючка з піснею Lasha Tumbai.

Вєрка Сердючка
Вєрка Сердючка на "Євробаченні-2007" у Гельсінкі, 10 травня 2007 року. Фото: AP Photo/Alastair Grant

Написання пісні для Андрія Данилка проходило у великому поспіху. Початковий текст написали англійською мовою, але в процесі артист запропонував додати щось німецькою, а також вираз Lasha Tumbai монгольською, через який виникло чимало скандалів, зокрема з Росією, адже звучав він схоже до Russia Goodbye. Тоді Сердючка посіла друге місце на міжнародному конкурсі.

Ця пісня досі залишається однією з найпопулярніших серед єврофанів, а Вєрку Сердючку не раз запрошували виступати на конкурс як гостю. Після початку повномасштабного вторгнення Данилко заявив, що тепер співатиме лише Russia Goodbye.

2008 рік — глядачі обирають пісню

Того року НТКУ обрала учасницею від України Ані Лорак. Глядачі могли ж проголосувати за пісню, з якою вона поїде на конкурс.

Нацвідбір на
Ані Лорак виконує пісню Shady Lady у фіналі конкурсу "Євробачення-2008" у Белграді, Сербія. Фото: Daniel Aragay/Final Eurovision 2008

Лорак виконала декілька пісень у прямому етері Першого національного каналу, і за підсумками голосування перемогла пісня Shady Lady, над якою працював російський співак і продюсер Філіп Кіркоров.

Ані Лорак посіла друге місце на "Євробаченні", поступившись Дімі Білану з Росії. В. о. голови Національної телерадіокомпанії України Василь Ілащук називав перемогу Росії результатом фальсифікацій. Він також заявляв, що хоче подати до суду на один із російських державних каналів і вимагати позбавлення права на мовлення на території України.

2009 рік

Національний відбір на "Євробачення-2009" відбувся в Палаці "Україна". Хто представлятиме країну, обирали за результатами голосування журі (50 %) та глядачів (50 %). Під час прямого етеру на Першому каналі виступили 15 артистів. Переможницею стала Світлана Лобода з піснею Be My Valentine! За зведеними результатами інтерактивного голосування глядачів та журі вона отримала 28 балів.

Нацвідбір на
Світлана Лобода на "Євробаченні-2009" у Москві. Фото: Oleg Nikishin/Epsilon/Getty Images

Постановою її виступу займався режисер і кліпмейкер Алан Бадоєв, але композиція Лободи зайняла лише 12 місце.

2010 рік — скандали і порушення правил

Спершу НТКУ самостійно обрав представника України на "Євробачення" — ним став Василь Лазарович. Але це викликало обурення. Продюсерка Олена Мозгова вважала, що проведення відбору є "найбільш правильним і демократичним способом обрання переможців".

ТРК "Україна" та "Новий канал" наполягали на проведенні відбору і звернулися з листом до нового президента України Віктора Януковича, просячи вирішити ситуацію з вибором представника на "Євробачення-2010".

Врешті у березні новий керівник НТКУ Єгор Бенкендорф разом з організаційним комітетом "Євробачення" вирішили провести відбір. Фінал українського нацвідбору проходив на майданчику "Савік Шустер студії" і транслювався у прямому етері на Першому національному та "Новому каналі".

Фіналістами стали 20 виконавців. Найбільшу кількість голосів отримали Alyosha та Маша Собко, які разом посіли перше місце. Але за рішенням журі перемогла Alyosha з піснею To Be Free. Після перемоги співачку звинуватили у порушенні правил конкурсу та плагіаті.

За словами самої артистки, пісня була написана ще 30 років тому, але "пролежала весь час на полиці". Однак запис пісні можна було прослухати ще 2008 року, що суперечить правилам "Євробачення".

Також пісня була схожа на трек Knock Me Out — Лінди Перрі. Організатори конкурсу дозволили виправити ситуацію та переробити пісню. У підсумку композицію замінили на Sweet People, з якою співачка посіла 10 місце на "Євробаченні".

2011 рік — скандал із голосуванням

За можливість представляти Україну змагалися 300 артистів, проте, на думку журі, рівень більшості був не дуже високим. Тоді судді хотіли, щоб представник від України заспівав позитивну, енергетично сильну пісню та створив яскраве шоу.

Свою заявку на участь також подавала Вєрка Сердючка, але вона не брала участі у загальному відборі, а одразу потрапила до півфіналу. Однак вдруге Андрій Данилко не поїхав на "Євробачення". Тоді за результатами голосування глядачів та журі перемогла Міка Ньютон з піснею Angel.

Після відбору розгорівся скандал із нібито підробкою результатів. Тоді НТКУ вирішив провести повторне голосування серед трьох фіналісток: Міки Ньютон, Джамали та Злати Огнєвіч, проте дві артистки відмовилися від переголосування. Тож участь у "Євробаченні" від України все ж таки взяла Міка Ньютон, і посіла 4 місце на пісенному конкурсі у Дюссельдорфі.

2012 рік — критика расизму

На кастингу НТКУ обрали 20 учасників, 21-м учасником, за тодішніми умовами, став переможець проєкту "Шоу № 1" телеканалу "Інтер" — "Нереальні Пацани". А 22-м — Макс Барських із піснею Dance за результатами голосування на сайті Say.tv.

Одним з учасників був співак Олексій Матіас, але НТКУ зняла його кандидатуру, оскільки він хотів виконати англійську версію своєї вже випущеної пісні (а його продюсер Влад Багінський ще й був членом журі відбору).

Історія нацвідбіру на
Гайтана на "Євробаченні-2012" у Баку. Фото: AP Photo/Sergey Ponomarev

У фіналі нацвідбору перемогла Гайтана з піснею Be My Guest. Через її перемогу сталося два скандали. Речник партії "Свобода" Юрій Сиротюк заявив, що співачка африканського походження не повинна представляти Україну, тому що "вона не уособлює українську душу". Пізніше Сиротюк заявив, що не має претензій до співачки через колір її шкіри. Гайтана ж відповіла, що їй "соромно через ці расистські коментарі, тому що вони руйнують репутацію України в очах усього світу". 2012 року Україна разом із Польщею приймали "Євро-2012".

Через кілька днів Гайтану також звинуватили у плагіаті, нібито її пісня Be My Guest копіює композиції Сlоскѕ — Coldplay і When Love Take Over — Kelly Rowland та David Guetta. Врешті Гайтана посіла 15 місце на фіналі "Євробачення" в Баку.

2013 рік — нове правило

Для українського нацвідбору додали нове правило: учасники більше не могли брати участь у національних відборах інших мовників EBU.

До фіналу НТКУ відібрали 20 учасників із 52 заявок. Переможницею стала Злата Огнєвіч із піснею Gravity, яка на конкурсі в Мальме стала третьою.

Деякі глядачі коментували, що народжена у Мурманську Злата Огнєвіч не має права представляти Україну. Але, як розповідала сама Огнєвіч, батько з дитинства виховував її як патріотку своєї держави і щотижня влаштовував "дні української мови".

2014–2015 роки — друга відмова від участі

За голосуванням нацвідбору 2014 року перемогла Марія Яремчук з піснею Tick-Tock. Тоді ще одні учасниці відбору гурт "НеАнгели" запідозрили Яремчук у нечесному голосуванні. Вони заявили, що нібито голоси за інших учасників блокувалися. Ці заяви не призвели до дискваліфікації — співачка все одно поїхала на "Євробачення" у Копенгагені, де здобула шосте місце.

Нацвідбір на
Марія Яремчук на "Євробаченні-2014" у Копенгагені. Фото: AP Photo/Frank Augstein

А 2015 рік став першим, коли Україна відмовилася від участі в "Євробаченні". Таке рішення НТКУ спільно з EBU ухвалили через фінансову кризу та активні бойові дії на сході країни.

2016 рік — як ми прийшли до нацвідбору, яким він є сьогодні

У 2016 році нацвідбір вирішили зробити таким, як ми його знаємо зараз — у форматі великого шоу. Відбором учасників займалася Національна суспільна телерадіокомпанія, а телеканал "СТБ" взяв на себе проведення кастингів, постанови номерів всім учасникам фіналу відбору. Музичним продюсером був Костянтин Меладзе. Нацвідбір транслювався на телеканалах "Перший" та "СТБ".

У фіналі нацвідбору змагалися співачка Джамала та гурти The Hardkiss, Sunsay, Pur:Pur, "НеАнгели", Brunettes Shoot Blondes. The Hardkiss і Джамала отримали однакову кількість балів, але за правилами перемогла Джамала, бо отримала більше балів від глядачів. За словами організаторів, кількість повідомлень того року була рекордною — 382,5 тисячі.

На написання пісні "1944" Джамалу надихнули розповіді бабусі про депортацію кримських татар. Деякі спробували дискредитувати композицію, нібито вона містить політичний підтекст, але, проаналізувавши пісню, організатори конкурсу не знайшли в ній нічого політичного. І саме Джамала принесла Україні другу перемогу на "Євробаченні".

2017 рік — час рок-гурту

Нацвідбір знову проходив у форматі великого шоу — обирали представника України на "Євробаченні" в Києві. Музичний продюсер відбору Костянтин Меладзе разом із командою нацвідбору відвідували найбільші міста України, де прослуховували тих, хто подали заявки на участь. А далі півфіналісти та фіналісти змагалися в прямих етерах. Переможця обирали шляхом голосування журі та глядачів за допомогою SMS-повідомлень, телефонних дзвінків та мобільного застосунку "Телепортал".

До фіналу нацвідбору потрапили шість учасників: Tayanna, Illaria, Rozhden, Melovin, гурти "Сальто назад" і O.Torvald. У підсумку, за голосами глядачів та журі O.Torvald і Tayanna набрали однакову кількість балів, але переміг гурт O.Torvald із піснею Time, отримавши більше голосів від глядачів.

Нацвідбір на
O.Torvald у фіналі нацвідбору на "Євробачення-2017". Фото: STR/NurPhoto via Getty Images

На "Євробаченні" O.Torvald посіли 24 місце — це найнижчий результат України за всю історію участі в конкурсі. А гурт після конкурсу відмовляється виконувати цю пісню на своїх концертах.

2018 рік — непорозуміння журі

Музичним продюсером відбору став Руслан Квінта. Він обирав учасників лише у півфінали, а журі оцінювали виступи без попереднього прослуховування. Так вирішили, щоб зберегти свіжий погляд журі на виконавців та їхні пісні.

У фіналі змагалися LAUD, VILNA, The Erised, Melovin, Kadnay і Tayanna. За підсумками голосів переможцем став Melovin з піснею Under the Ladder.

Під час відбору спалахнула дискусія між Данилком та іншими членами журі. Данилко поставив найвищий бал Melovin, але Джамала з ним не погоджувалася і відстоювала пісню Tayanna, наголошуючи, що пісня має захопити з першої ж секунди. Також здійнявся скандал через те, що Tayanna нібито виконувала пісню під фонограму.

2019 рік — відмова від участі

За право виступити в Ізраїлі на "Євробаченні-2019" змагалися 16 учасників. До фіналу пройшли шість виконавців: ANNA MARIA, KAZKA, Freedom Jazz, YUKO, MARUV і Brunettes Shoot Blondes.

Цей відбір також мав декілька скандалів. Гурт YUKO (Юлія Юріна та Стас Корольов) опинився в центрі скандалу через гастролі в РФ після 2014 року. Солістка гурту також зізналася, що є громадянкою Росії, однак вже 7 років живе в Україні. Нещодавно Юлія Юріна поділилася, що вже тривалий час не може отримати громадянство України.

Крім того, ANNA MARIA засуджували за "неоднозначну" позицію щодо України. В одному з інтерв'ю на питання, чи йде між Росією та Україною війна, солістки відповіли, що у них це називається АТО. Потім взагалі відмовилися коментувати російську агресію проти України — мовляв, вони не є "членами секретаріату президента, щоб відповідати на політичні питання". А їхні батьки залишилися працювати в Криму на державних посадах після окупації.

Скандал з Марув нацвідбір на
Maruv на нацвідборі на "Євробачення-2019" у Києві. Фото: Суспільне мовлення

Завдяки глядачам перемогла у фіналі співачка MARUV з піснею Siren Song. Згодом з'ясувалося, що правовласником її пісні була російська компанія, а сама співачка гастролювала Росією, що викликало обурення в українців.

Сама MARUV заявляла про тиск на неї з боку Національної телекомпанії України і казала, що готова відмовитися від виступів у Росії. Але врешті вона відмовилася від участі у "Євробаченні", бо нібито умови контракту від НСТУ були надто жорсткі. Зокрема, у контракті зазначено про повне узгодження з НСТУ виступу та спілкування з пресою під час конкурсу, а також штраф у розмірі 2 мільйонів гривень за порушення будь-якого пункту угоди.

Нацвідбір на
Гурт KAZKA. Фото: пресофіс KAZKA

Представляти Україну на "Євробаченні" НСТУ запропонували гурту Freedom Jazz, який посів 2 місце у нацвідборі, але вони відхилили пропозицію. Гурти KAZKA та Brunettes Shoot Blondes, які посіли наступні місця, також відмовилися їхати на конкурс.

У 2019 році Україна вдруге не взяла участь у Євробаченні. НСТУ заявили про відмову від участі у пісенному конкурсі через "політизацію".

2020–2021 роки — зміна правил

У 2020 році для нацвідбору на "Євробачення" введено нові правила. Через скандал із MARUV до правил додано умови про обмеження виступів учасників у Росії. Брати участь у нацвідборі може виконавець або колектив, який не здійснює концертної діяльності на території РФ із 2014 року, не планує та не анонсує її під час конкурсу й до фіналу "Євробачення", а також не в'їжджав на територію Криму з порушенням законодавства України.

Фіналістами українського нацвідобру стали TVORCHI, KHAYAT, David Axelrod, Jerry Heil, KRUTЬ та Go_A. Переміг гурт Go_A з піснею "Соловей". Загалом від журі та глядачів вони отримали 12 балів.

Через пандемію COVID-19 Європейська мовна спілка перенесла "Євробачення". Однак через рік учасники не могли представляти на конкурсі пісні, які обрали раніше. Країни-члени EBU мали вирішити, кого відправити на конкурс — вже відібраних артистів чи обрати нових.

НСТУ повідомили, що представляти Україну буде Go_A. Нову пісню журі обирали самостійно серед запропонованих гуртом. На відбір представили три нові композиції "Рано, "Шум" і "Церковка". Журі одноголосно обрали "Шум". В основу тексту пісні покладено сучасне переосмислення архаїчної гри з елементами давнього обрядодійства, а музика поєднує дримбу і сопілку.

Деякі вважали, що гурт порушує авторське право третіх осіб і поставало питання: чи не порушує ця пісня правила національного відбору та "Євробачення". Як з'ясувалося, твори народної творчості не охороняє авторське право, об'єктом авторського права є лише сценічні обробки фольклору, придатні для сценічного показу. Отже, пісня "Шум" ніяк не порушує авторське право.

На "Євробаченні" в Роттердамі Go_A посіли 5 місце. Цей виступ називають одним із найкращих, адже гурт вразив усіх, заспівавши пісню виключно українською мовою.

2022 рік — підроблені документи

Цього року вперше "Євробачення-2022" транслювалось у застосунку "Дія", також у "Дії" тепер можна було обрати членів журі.

Нацвідбір Суспільне мовлення проводило самостійно, без телеканалу "СТБ", із яким співпрацювали з 2016 року.

Також тоді через скандал із нацвідбором у відставку пішов голова оргкомітету нацвідбору на "Євробачення-2022" та член правління Суспільного Ярослав Лодигін. Зокрема, коментуючи виступ гурту, Лодигін сказав: "Ми вже декілька разів представляли себе як Україна, як українці, як такі люди з лісів, люди з гір в даному випадку".

Нацвідбір на
Аліна Паш. Фото: Сергій Галушка (Радіо Промінь)

Фіналістами нацвідбору стали Barleben, Cloudless, Michael Soul, Our Atlantic, Аліна Паш, Kalush Orchestra, Roxolana і Wellboy. Перемогу у нацвідборі здобула Аліна Паш із піснею "Тіні забутих предків". Друге місце посіли Kalush Orchestra. ​​Після оголошення результатів голосування Kalush Orchestra вимагали від організаторів продемонструвати протокол з оголошенням результатів, оскільки, на їхню думку, підсумки голосування сфальсифікували.

Нацвідбір на
Kalush Orchestra на "Євробаченні-2022" у Турині. Фото: EBU / CORINNE CUMMING

Згодом Аліну Паш дискваліфікували через підробку довідки від прикордонників щодо візиту до окупованого Криму. Також Паш брала участь у записі альбому до дня народження Мандельштама разом із російськими виконавцями. І відвідувала Москву після 2014 року.

Але саме Kalush Orchestra з піснею Stefania принесли Україні третю перемогу на "Євробаченні", набравши рекордну кількість балів у підсумковому голосуванні від глядачів — 439.

2023 рік — нацвідбір в укритті

Це перший нацвідбір, що проходив під час повномасштабної війни Росії проти України. Захід відбувався в укритті. А членів журі фіналу українці змогли обрати через "Дію". Крім того, обрати переможця серед фіналістів також можна було в цьому застосунку.

Музичним продюсером став Дмитро Шуров. Він відібрав 10 виконавців. Переможцем нацвідбору став гурт TVORCHI з піснею Steel, який отримав 19 балів.

Нацвідбір на
Гурт TVORCHI. Фото: Hennadii Minchenko/Getty Images

Другою у нацвідборі стала Марина Круть. Вона пізніше в подкасті з Альбертом Цукренком поділилася, що не перемогти у нацвідборі — це найкраще, що з нею сталося.

З міркувань безпеки "Євробачення-2023" відбулося у Великій Британії від імені української телерадіокомпанії Суспільне мовлення. Перед цим EBU розглянули низку варіантів для проведення "Євробачення", у підсумку обговорень запросили британський суспільний мовник ВВС бути організатором "Євробачення-2023". На пісенному конкурсі TVORCHI посіли 6 місце.

2024 рік

Це другий нацвідбір під час повномасштабної війни, місце проведення фіналу не розголошується. Музичним продюсером знову став Дмитро Шуров. Спершу Суспільне мовлення оприлюднило лонгліст із 20 артистів, а після прослуховувань відібрали десятку фіналістів. Ще одну фіналістку українці обрали в "Дії" — серед учасників довгого списку, які не пройшли до фіналу. Так обрали співачку ANKA.

Усі учасники фіналу нацвідбору на "Євробачення-2024" та їхні пісні:

  1. YAKTAK — Lalala
  2. INGRET — Keeper
  3. NAZVA — Slavic English
  4. ANKA — Палала
  5. Drevo — Endless chain
  6. alyona alyona & Jerry Heil — Teresa & Maria
  7. MÉLOVIN — DREAMER
  8. SKYLERR — Time is running out
  9. Ziferblat — Place I Call Home
  10. YAGODY — Tsunamia
  11. NAHABA — GLASSS

Переможця або переможицю обиратимуть журі та глядачі. В суддівські крісла повернуться Джамала та Андрій Данилко, вперше буде членом журі Сергій Танчинець — соліст гурту "Без обмежень".

Ще перед фіналом було декілька скандалів з учасниками: гурт NAHABA звинувачували у схожості з російським гуртом t.A.T.u, але вони заперечили; також у соцмережах обурювалися, що alyona alyona та Jerry Heil співають про Мати Терезу попри її неоднозначність як історичної постаті.

Фінал нацвідбору відбудеться в суботу, 3 лютого: о 17:30 почнеться передшоу, а о 18:00 — фінал.

Колаж Ніка Назаренко/Суспільне Культура

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Марія Онищенко, для «Суспільне Культура»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1243
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду