Угорська газета, яку вважають рупором Орбана, опублікувала статтю з критикою на адресу українських медіа

Угорська газета, яку вважають рупором Орбана, опублікувала статтю з критикою на адресу українських медіа

28 Січня 2024
1393
28 Січня 2024
15:18

Угорська газета, яку вважають рупором Орбана, опублікувала статтю з критикою на адресу українських медіа

1393
Матеріал у газеті Magyar Nemzet був опублікований напередодні візиту міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто до України.
Угорська газета, яку вважають рупором Орбана, опублікувала статтю з критикою на адресу українських медіа
Угорська газета, яку вважають рупором Орбана, опублікувала статтю з критикою на адресу українських медіа

Угорська газета Magyar Nemzet, яку вважають одним із рупорів партії влади «Фідес», напередодні очікуваного візиту міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто до України опублікувала статтю, в якій розкритикувала роботу українських медіа. Про це повідомила «Європейська правда».

«У той час, як для іноземної преси організовують "потьомкінське село", в українській національній пресі не можна знайти ані крихти класичної журналістики», — пише газета Magyar Nemzet.  

Свій матеріал працівники цього видання розпочинають критикою «Медіацентру Україна»: «Вони дають додаткові поради кореспондентам, які потрапляють до східноєвропейської країни, щодо того, що дозволено, а що ні».

Зокрема, Magyar Nemzet акцентує на тому, що «Медіацентр Україна» наполягає на правильному використанні назв українських населених пунктів, замість так званих «оригінальних російських назв».

«Згідно з цим, не Кієв, а Київ, не Харьков, а Харків, не Днєпр, а Дніпро, не Донбасс, а Донбас, і, нарешті, Одесса може бути тільки Одесою», — йдеться в матеріалі угорської газети. 

Як зауважили журналісти «Європейської правди», сама Magyar Nemzet показово використовує назву Lemberg на позначення Львова, тоді як в Угорщині поширена коректна назва Lviv.

Серед іншого угорське видання стверджує, що незалежні українські видання нібито на гроші Сороса чи європейських платників податків публікують матеріали, які задовільняють українську владу.

«Чоловікам-авторам, які працюють у медіаорганізаціях з такими зв'язками, не загрожує мобілізація, вони можуть користуватися привілеями, якщо лають росіян, словаків, угорців, Путіна, Трампа, Такера Карлсона, Віктора Орбана, Роберта Фіцо, Папу Римського Франциска і всіх, хто має сумніви щодо керівництва в Києві з-за кордону», — йдеться у статті.

Не оминули критикою і «Європейську правду». Так, Magyar Nemzet наголошує на так званих «антиугорських статтях» у виданні та навіть написанні в коментарях соцмереж назв ворожих країн і політиків з малої літери.

На противагу українським медіа угорська газета згадує Діану Панченко, яку називає «телеведучою, що виступає за мир». Magyar Nemzet розповідає, що вона закликала своїх колег тимчасово покинути Україну, «якщо вони хочуть вільно працювати».

Як відомо, Діана Панченко — колишня ведуча українських проросійських каналів Медведчука News One, «Перший незалежний» та UkrLive. У жовтні минулого року СБУ повідомила пропагандистці про підозру в державній зраді. Правоохоронці встановили, що з жовтня 2022 року Панченко за вказівкою з Кремля сприяє тамтешньому режиму в реалізації його агресії проти України.

Варто зауважити, що в Угорщині Magyar Nemzet називають «газетою, яку Віктору Орбану кладуть зранку до кави».

Нагадаємо, раніше угорський незалежний аналітичний центр Political Capital провів дослідження, результати якого показали, що майже всі угорськомовні медіа на українському Закарпатті є підконтрольними уряду Віктора Орбана і поширюють серед українських громадян окремі проросійські наративи. При цьому угорська урядова пропаганда в Україні дещо відрізняється від пропаганди в інших сусідніх угорськомовних районах. 

Читайте також:

Архівне фото: Віктор Орбан / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1393
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду