«Польське радіо для України» з 1 січня призупиняє своє мовлення

«Польське радіо для України» з 1 січня призупиняє своє мовлення

30 Грудня 2023
3767
30 Грудня 2023
13:47

«Польське радіо для України» з 1 січня призупиняє своє мовлення

3767
Голова правління «Польського радіо» повідомив про те, що договори про співпрацю, термін дії яких спливає 31 грудня 2023 року, не будуть підписані. Команда проєкту працювала на базі української служби польського суспільного мовника з березня 2022 року.
«Польське радіо для України» з 1 січня призупиняє своє мовлення
«Польське радіо для України» з 1 січня призупиняє своє мовлення

Проєкт «Польське радіо для України», створений у березні 2022 року на базі Української служби «Польського радіо», з 1 січня призупиняє своє мовлення. Про це на своїх фейсбук-сторінках повідомили керівник української служби мовника Антон Марчинський та українська журналістка, яка співпрацює з «Польським радіо для України», Світлана Мялик, яка підтвердила цю інформацію «Детектору медіа».  

Як розповіла Світлана Мялик у коментарі «ДМ», 29 грудня голова правління польського суспільного мовника повідомив про те, що договори, термін дії яких спливає 31 грудня 2023 року, не будуть підписані. Через це директор «Польського радіо для закордону» повідомив у листі, що «у зв’язку із кадровими причинами» з 1 січня 2024 року «Польське радіо для України» не може продовжувати мовлення з 9:00 до 23:00. 

За словами журналістки, договори про співпрацю не продовжили 26 працівникам проєкту. Натомість Українська служба «Польського радіо» з 1 січня повертається до свого півгодинного мовлення на добу, як було до повномасштабного російського вторгнення. 

На запитання про те, чи повʼязує команда припинення мовлення «Польського радіо для України» з нещодавнім рішенням нового польського уряду ліквідувати державні ЗМІ країни, Маляк відповіла, що, на їхню думку, «це окремі процеси». Вона зауважила, що журналісти каналу «Польське радіо для України» не втручались у внутрішньополітичні справи Польщі.

«Але я дуже сподіваюсь, що зміна влади і боротьба всередині Польщі не буде впливати на українсько-польські відносини. Бо закриття каналу "Польське радіо для України" може сприйматись як певний маркер дій нової урядової коаліції», — сказала журналістка.

Згідно з листом редакції, який надала Світлана Мялик, з липня 2022 року, попри домовленості з початків цього проєкту, новим журналістам україномовної програми перестали підписувати трудові договори, залишаючи можливість лише позаштатної співпраці.

З серпня 2023 року непродовження контрактів з журналістами стало постійною практикою. Керівництво Української служби та дирекція «Польського радіо для закордону» систематично повідомляли правління, вказуючи це як про чинник, що ставить під загрозу функціонування «Полського радіо для України». 

«Ми дуже вдячні Польщі за можливості інформувати українців у Польщі і надавати оперативну, збалансовану інформацію польському суспільству. Вдячні за цей шанс. І ми зробили величезну справу. Зараз сподіваємось, що йдеться про призупинення проєкту "Польське радіо для України", а не повне закриття. І що цей проєкт повернеться до слухачів з новою потужною силою. Бо Польща залишається нашим найбільшим союзником. І маємо бути разом. Бо коли виникають якість непорозуміння, то це лише на користь нашому ворогу Росії», — додала Мялик.

За словами Антона Марчинського, його команді вдалося створити «найбільшу україномовну радіостанцію за межами України» на базі української служби мовника, що працює з серпня 1991 року. 

«Упродовж лише кількох місяців ми збільшили час в ефірі у 29 разів, розповідаючи нашим україномовним слухачам, яким довелося опинитися в Польщі в найгірші моменти свого життя, про цю гостинну, у чому ми всі переконалися, країну, про її культуру і мову, допомагали їм в адаптації тут, а також несли як добрі, так і погані новини з України. Полякам, натомість, ми представляли їхніх знайомих-незнайомих сусідів з України, результати чого були особливо показовими, доки до кінця 2022 року ми транслювали наші передачі у FM-діапазоні в низці міст Польщі.

А робили це прекрасні Журналістки і Журналісти, чий внесок у цю спільну справу просто не можна переоцінити. З ними, власне, ми змушені попрощатися. Дякую їм!» — написав він.

Нагадаємо, нещодавно Міністерство культури та національної спадщини Польщі вирішило ліквідувати державні медіакомпанії Telewizja Polska S. A., Polskie Radio S. A. та Polish Press Agency S. A. 

Це сталося після того, як 23 грудня президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на законопроєкт про бюджет країни, який передбачає виділення 3 млрд злотих (майже 700 млн євро) для державних ЗМІ у 2024 році. 

«Я вирішив накласти вето на проєкт бюджету на 2024 рік, в якому передбачено 3 мільярди злотих на державні медіа. На це не може бути згоди з огляду на кричуще порушення Конституції та принципів демократичної правової держави. Державні медіа повинні бути спочатку справедливо і законно відновлені», — заявив Дуда. 

Раніше Дуда оприлюднив лист до прем’єр-міністра Дональда Туска стосовно звільнення керівництва державних ЗМІ, в якому закликав його «поважати польський правовий порядок». Натомість Туск відповів польському президенту, що звільнення керівництва цих медіа спрямоване саме «на відновлення правового порядку і загальної порядності в суспільному житті». 

20 грудня новий міністр культури Польщі Бартоломей Сенкевич звільнив керівництво Польського телебачення, Польського радіо та Польського агентства преси. Цілодобовий телеканал новин TVP Info припинив мовлення. 

Нова польська влада вважає, що державні ЗМІ стали занадто політизованими. Зокрема, TVP Info критикували за те, що вони служили джерелом пропаганди протягом восьми років правління партії «Право і справедливість» («ПіС»). Коаліція на чолі з прем'єр-міністром Дональдом Туском пообіцяла створити нові медіа з більш збалансованим підходом. 

Фото: «Польське радіо для України»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3767
Читайте також
24.12.2023 12:48
Станіслав Желіховський, Юрій Панченко «Європейська правда»
539
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду