Міжнародна федерація бібліотекарів припинила співпрацю з російськими «колегами»

Міжнародна федерація бібліотекарів припинила співпрацю з російськими «колегами»

27 Грудня 2023
1010
27 Грудня 2023
19:37

Міжнародна федерація бібліотекарів припинила співпрацю з російськими «колегами»

1010
Українські бібліотекарі переконали IFLA в тому, що російські бібліотеки є невід’ємною частиною кремлівської пропаганди та підтримують військові дії Росії проти України.
Міжнародна федерація бібліотекарів припинила співпрацю з російськими «колегами»
Міжнародна федерація бібліотекарів припинила співпрацю з російськими «колегами»

Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ (International Federation of Library Associations and Institutions — IFLA) припинила відносини з бібліотеками Росії. Про це вона повідомила у відповіді на лист Української бібліотечної асоціації, з яким та звернулась до IFLA. 

У цьому листі Українська бібліотечна асоціація закликала міжнародну бібліотекарську федерацію припинити співпрацю з російськими бібліотеками і бібліотекарями та призупинити членство Російської бібліотечної асоціації в IFLA.

Як розповіла «Детектору медіа» Катерина Алєксєєнко, представниця України в Європейському регіональному відділенні IFLA, правління Міжнародної федерації підтвердило своє рішення від березня 2022 року про те, що IFLA не братиме участі в жодних заходах, віртуальних чи фізичних, які проводяться в Російській Федерації, доки ситуація з Україною не буде врегульована мирним шляхом.

Катерина Алєксєєнко

У своєму листі Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ повідомила про таке:

  • IFLA засуджує агресію Росії проти України як таку, що суперечить цінностям і роботі бібліотек;
  • IFLA підкреслює, що насильницька агресія не є законним засобом досягнення цілей. Це суперечить принципам Статуту ООН і, зокрема, ЮНЕСКО;
  • IFLA продовжує співпрацю з іншими культурними агенціями, щоб допомогти та захистити українські бібліотеки та їхні колекції;
  • IFLA припинила співпрацю з російськими бібліотеками, включаючи Мовний центр IFLA для російської мови.

«Таке рішення ІFLA вчергове підкреслює провідну роль бібліотек у розбудові суспільства, як демократичного, так і тоталітарного. Бібліотекарі, як провідники суспільних змін, несуть відповідальність як за розвиток, так і за деградацію власної держави.  Філософія бібліотек — це творення кращих умов для розвитку суспільства. Але за бажанням, бібліотеки можуть бути використані для звеличення людиненависницького режиму, як у випадку з Росією», — каже Катерина Алєксєєнко.

Українські бібліотекарі переконані: російські бібліотекарі значною мірою несуть відповідальність за промивання мізків російському народу. «Беручи участь у реалізації сучасної державної інформаційної політики РФ, російські бібліотеки стають учасниками формування інформаційного підґрунтя для конструювання викривленої концепції національної пам'яті росіян, згідно з якою Україна, зокрема Крим, є "споконвічно російськими землями", Тарас Шевченко — "вихованець Росії", "Росія — переможець у Другій світовій" війні тощо. Така концепція створює основу не для розвитку держави та національної єдності, а для міждержавних конфліктів», — ідеться у зверненні Української бібліотечної асоціації до ІFLA.

«Поки російські бібліотекарі в теплі і затишку власних домівок обирають поширення брехні та провокацій, українські бібліотекарі поширюють інформацію про гуманітарні пункти та розклади евакуаційних поїздів, — говорить Катерина Алєксєєнко. — Поки російські бібліотекарі приїжджають на окуповані українські землі, щоб спалити українські книги, українські бібліотекарі обирають, попри обстріли та бомбардування, залишатися з власною громадою, рятувати книги та цінні рукописи».

Про факти підтримки російськими бібліотекарями військових дій Росії в Україні, їхньої участі в імперській та антиукраїнській пропаганді, маніпулюванні інформацією можна прочитати у зверненні Української бібліотечної асоціації до Президента і Правління IFLA щодо припинення співпраці з російськими бібліотеками. 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, російські загарбники перетворили Центральну міську бібліотеку ім. Короленка в тимчасово окупованому Маріуполі на руїни.

Також ми писали про те, що загарбники завозять на тимчасово окуповані території України пропагандистську макулатуру. Зокрема, росіяни до кінця року планують завезти в бібліотеки тимчасово окупованих територій понад 165 тисяч примірників пропагандистської літератури.

Читайте також:

 Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1010
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду