detector.media
Ольга Чорна
«Детектор медіа»
27.12.2023 19:37
Міжнародна федерація бібліотекарів припинила співпрацю з російськими «колегами»
Міжнародна федерація бібліотекарів припинила співпрацю з російськими «колегами»
Українські бібліотекарі переконали IFLA в тому, що російські бібліотеки є невід’ємною частиною кремлівської пропаганди та підтримують військові дії Росії проти України.

Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ (International Federation of Library Associations and Institutions — IFLA) припинила відносини з бібліотеками Росії. Про це вона повідомила у відповіді на лист Української бібліотечної асоціації, з яким та звернулась до IFLA. 

У цьому листі Українська бібліотечна асоціація закликала міжнародну бібліотекарську федерацію припинити співпрацю з російськими бібліотеками і бібліотекарями та призупинити членство Російської бібліотечної асоціації в IFLA.

Як розповіла «Детектору медіа» Катерина Алєксєєнко, представниця України в Європейському регіональному відділенні IFLA, правління Міжнародної федерації підтвердило своє рішення від березня 2022 року про те, що IFLA не братиме участі в жодних заходах, віртуальних чи фізичних, які проводяться в Російській Федерації, доки ситуація з Україною не буде врегульована мирним шляхом.

Катерина Алєксєєнко

У своєму листі Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ повідомила про таке:

«Таке рішення ІFLA вчергове підкреслює провідну роль бібліотек у розбудові суспільства, як демократичного, так і тоталітарного. Бібліотекарі, як провідники суспільних змін, несуть відповідальність як за розвиток, так і за деградацію власної держави.  Філософія бібліотек — це творення кращих умов для розвитку суспільства. Але за бажанням, бібліотеки можуть бути використані для звеличення людиненависницького режиму, як у випадку з Росією», — каже Катерина Алєксєєнко.

Українські бібліотекарі переконані: російські бібліотекарі значною мірою несуть відповідальність за промивання мізків російському народу. «Беручи участь у реалізації сучасної державної інформаційної політики РФ, російські бібліотеки стають учасниками формування інформаційного підґрунтя для конструювання викривленої концепції національної пам'яті росіян, згідно з якою Україна, зокрема Крим, є "споконвічно російськими землями", Тарас Шевченко — "вихованець Росії", "Росія — переможець у Другій світовій" війні тощо. Така концепція створює основу не для розвитку держави та національної єдності, а для міждержавних конфліктів», — ідеться у зверненні Української бібліотечної асоціації до ІFLA.

«Поки російські бібліотекарі в теплі і затишку власних домівок обирають поширення брехні та провокацій, українські бібліотекарі поширюють інформацію про гуманітарні пункти та розклади евакуаційних поїздів, — говорить Катерина Алєксєєнко. — Поки російські бібліотекарі приїжджають на окуповані українські землі, щоб спалити українські книги, українські бібліотекарі обирають, попри обстріли та бомбардування, залишатися з власною громадою, рятувати книги та цінні рукописи».

Про факти підтримки російськими бібліотекарями військових дій Росії в Україні, їхньої участі в імперській та антиукраїнській пропаганді, маніпулюванні інформацією можна прочитати у зверненні Української бібліотечної асоціації до Президента і Правління IFLA щодо припинення співпраці з російськими бібліотеками. 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, російські загарбники перетворили Центральну міську бібліотеку ім. Короленка в тимчасово окупованому Маріуполі на руїни.

Також ми писали про те, що загарбники завозять на тимчасово окуповані території України пропагандистську макулатуру. Зокрема, росіяни до кінця року планують завезти в бібліотеки тимчасово окупованих територій понад 165 тисяч примірників пропагандистської літератури.

Читайте також:

 Фото: Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY