Незалежна медійна рада закликає редакції українських медіа утриматись від публікації сцен жорстокості й насильства

Незалежна медійна рада закликає редакції українських медіа утриматись від публікації сцен жорстокості й насильства

20 Грудня 2023
715
20 Грудня 2023
19:52

Незалежна медійна рада закликає редакції українських медіа утриматись від публікації сцен жорстокості й насильства

715
Незалежна медійна рада нагадала, що 15 грудня цього року низка українських ЗМІ опублікувала нецензурований відеозапис інциденту в Керецьківській сільській раді. Орган саморегулювання зауважив, що, окрім гострих відчуттів, відеозапис не несе аудиторії важливої інформації, однак натомість може завдати болю близьким, рідним і знайомим постраждалих.
Незалежна медійна рада закликає редакції українських медіа утриматись від публікації сцен жорстокості й насильства
Незалежна медійна рада закликає редакції українських медіа утриматись від публікації сцен жорстокості й насильства

Незалежна медійна рада закликала редакції українських медіа утриматись від публікації сцен жорстокості й насильства, особливо відеозаписів, на яких можна впізнати конкретних постраждалих людей.

Рада нагадала, що 15 грудня цього року низка українських медіа опублікувала відеозапис інциденту в Керецьківській сільській раді, де один із депутатів кинув гранати. Внаслідок вибуху постраждали 23 людини, одна з них померла. Згодом деякі медіа видалили відео або замінили його версією з прихованими обличчями та наслідками вибуху, водночас на сайтах і ютуб-каналах інших досі можна знайти нецензурований запис.

Як зауважили в органі саморегулювання, в ефірі спільного телемарафону «Єдині новини» (у блоці телеканалу «1+1») необроблені кадри сцени вибуху та його наслідків показали щонайменше двічі. Ведучий «1+1» запропонував подивитися відео, однак не пояснив, яку інформаційну цінність для суспільства вбачає в його демонстрації.

«Зважаючи на охоплення марафону "Єдині новини", можна припустити, що ці кадри побачили сотні тисяч людей. А оскільки демонстрація відбувалась близько 19:30, серед глядачів могли бути діти. Закон України "Про медіа" (п. 1 ч. 1 ст. 42) забороняє "надмірне зосередження уваги на насильстві, а саме поширення… зображень насильства, які не є обґрунтованими або є надмірними в контексті відповідної програми"», — йдеться в заяві НМР.

На думку Незалежної медійної ради, окрім шоку, страху та інших гострих емоцій, відеозапис не несе аудиторії важливої інформації та не допомагає розумінню ситуації, яку журналісти могли описати словами. Натомість демонстрація цих кадрів може завдати болю близьким, рідним і знайомим тих, хто постраждав.

Кодекс етики українського журналіста (п. 3) передбачає, що «журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини». Втручанням у приватне життя є також надмірне акцентування медіа на обставинах трагедії, яка трапилася з близькою людиною. 

«Вочевидь, успіх анонімних телеграм-каналів, які нарощують аудиторію, демонструючи не цензуровані жахливі кадри, спонукає медіа відходити від власних стандартів.

Зокрема, в редакційному статуті телекомпанії “1+1” йдеться, що медіа компанії "уникають демонстрації відвертих сцен насильства, свідчень фізичного страждання, крупних планів серйозних травм людей… У разі надзвичайної суспільної значущості оприлюднення таких матеріалів необхідно повідомити споживачів інформації, що наступні кадри можуть завдати їм моральної шкоди"», — нагадали в НМР.

Попри це, як помітили представники органу, щонайменше один із випадків демонстрації кадрів із Керецьківської сільської ради в етері «Єдиних новин» не супроводжувався титрами чи студійними коментарями. Фрагмент показали на тлі прямої мови представниці поліції. 

Незалежна медійна рада нагадала, що медіа повинні діяти передусім в інтересах суспільства, та закликала видалити нецензуроване відео інциденту в Керецьківській сільській раді.

Окрім цього, журналістів просять надалі виходити з інтересів суспільства та поважати почуття та права людей, зображених на відео або фото, а також за нагальної потреби демонстрації таких записів застосовувати технології блюру, накладання чорного екрану чи інші прийоми, що дають змогу приховувати особливо жорстокі сцени.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
715
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Расава
128 дн. тому
ні журналістики, ні профспілок, ні нації, ні державників... і такий список продовжується до безкінечності... саме тому начасі як 100 років тому наступний геноцид. Саме тому ні зброї власної, ні церкви Української, ні БАНКУ УКРАЇНСЬКОГО... все на террі торі нашої неньки, но не наше... не для наших дітей... Фаріон у всьому винна? Чи Ермак? ОУН УПА чи все ж Московія та гідра Зла?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду