Пропало все. Що робити, якщо зник мобільний звʼязок та електрика

Пропало все. Що робити, якщо зник мобільний звʼязок та електрика

15 Грудня 2023
445

Пропало все. Що робити, якщо зник мобільний звʼязок та електрика

445
Кібератака на "Київстар" стала несподіванкою та спричинила багато складнощів у повсякденному житті українців.
Пропало все. Що робити, якщо зник мобільний звʼязок та електрика
Пропало все. Що робити, якщо зник мобільний звʼязок та електрика

Цілком можливо, що аналогічні інциденти можуть повторюватись і з іншими операторами. Плюс можуть додатися перебої з електрикою та блекаути через обстріли. Як підготуватися та зменшити наслідки – говоритимемо далі.

Перше і найголовніше правило – навіть якщо ви не можете звʼязатися з вашими рідними через проблеми з електрикою чи зі звʼязком, це не означає, що вони в біді. У них просто немає зв'язку. Тому не варто накручуватися зайвий раз.

Мобільний звʼязок

1. Під час війни ми радимо мати SIM-картки всіх мобільних операторів, які є на території України. Купіть, поповніть на мінімальну суму та активуйте. Не забудьте стежити за терміном дії номера, щоб у разі потреби ним скористатися.

2. Електронна SIM – це ще одна сім-картка, але не фізична. Це дозволить мати кількох операторів мобільного зв'язку у своєму мобільному. Електронну SIM можна під'єднати в Монобанку, наприклад, або на офіційних сайтах деяких операторів.

3. Під час війни є можливість перемикатися між операторами. Це допоможе в разі, якщо ваш оператор вимкнений або з'єднання з ним дуже погане. Хоча у випадку з "Київстаром" це не спрацювало. Щоб перемикатися між операторами, потрібно:

  • Вимкнути автовибір мережі. На iOS зайдіть у параметри > стільникові дані > вибір мережі. На Android зайдіть у налаштування > мобільна мережа / підключення > оператор.
  • Знайти та вибрати доступну мережу.
  • Якщо не вийшло, вибрати іншу мережу з представлених.

4. Супутниковий телефон – це також хороша ідея, проте це дуже дорого, і очевидно, що додзвонитися комусь, у кого немає мережі, буде неможливо. Ми радимо використовувати супутниковий телефон для відряджень до зон без інтернету та мережі для звʼязку із зовнішнім світом.

Інтернет 

1. Заздалегідь попіклуйтеся про офісний чи домашній інтернет. Наберіть свого провайдера і дізнайтеся, чи можна провести у вас інтернет через оптоволокно. Такий інтернет за технологією GPON працюватиме і без електрики. Для цього лише потрібно мати джерело безперебійного живлення (екофло, потужний павербанк або генератор). Якість та надійність послуги через оптоволокно зазвичай вищі, ніж через традиційний мідний кабель. Для підключення послуги провайдеру необхідно буде завести у квартиру чи офіс новий оптичний кабель та встановити пристрій, який перетворить оптичний сигнал на інтернет-сигнал.

2. Старлінк також допоможе вам завжди мати інтернет, але це дороге задоволення. Проте ми рекомендуємо редакціям його мати.

Додатково

  • Завжди майте готівку, адже атака на банківські системи також може спричинити збій. Сума залежить від ваших потреб та планів.
  • Радіо на батарейках допоможе бути в курсі подій та стежити за новинами.
  • Дротові телефони. Це забутий спосіб звʼязку, але в разі колапсу може бути помічним.
  • SMS можна надіслати із сайту мобільного оператора. Можливо, ця інформація також допоможе вам повідомити про себе.
  • Не забувайте мати записані мобільні й стаціонарні номери телефонів у звичайному блокноті, бо в разі відсутності інтернету і живлення навіть за наявності стаціонарного телефона ви не зможете нікуди зателефонувати, якщо не знаєте номерів.
  • Це саме стосується і необхідних для вас адрес. Впишіть їх у ваш записник.
  • Побудуйте і проговоріть стратегію звʼязку і зустрічей з рідними, наприклад хто до кого йде чи їде та через який проміжок часу. Особливо це стосується дітей. Вони мають знати маршрут, куди їм треба дістатися в разі чогось, мати простенький план у голові на випадок різних ситуацій. 
  • Як варіант, під час тривалого блекауту можна вирушити в дорогу і просто доїхати до місця, де вже ловитиме зв'язок. Для цього бажано наперед потурбуватися про бензин. Пам’ятайте, що під час війни ваша машина завжди повинна бути заправлена не менш ніж на половину бака. 
  • Пам’ятаймо про пункти незламності, які продовжують працювати й до яких ви можете звернутися. Освіжіть у пам’яті мапу найближчих пунктів, а краще наперед пройдіться і перевірте, чи всі послуги лишилися в силі з тогорічних блекаутів.
Інфографіка ІМІ

Нагадуємо, що Інститут масової інформації підтримує роботу медіабаз  в 11 містах України. Медіабази – це хаби для журналістів, де завжди є електроенергія, інтернет та інша підтримка: 

  • Житомир
  • Чернігів
  • Суми
  • Харків
  • Полтава
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • Кропивницький
  • Миколаїв
  • Херсон
  • Одеса

Щоб дізнатися адресу медіабази у вашому місті, напишіть Павлові Лісниченку: 050 594 2058  mediabaza.ukraine@gmail.com.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
445
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду