У Києві зловили видавця, який торгував підробними журналістськими посвідченнями (ФОТО)

У Києві зловили видавця, який торгував підробними журналістськими посвідченнями (ФОТО)

30 Травня 2022
2102
30 Травня 2022
17:25

У Києві зловили видавця, який торгував підробними журналістськими посвідченнями (ФОТО)

2102
Наразі правоохоронці встановлюють замовників фейкових посвідчень.
У Києві зловили видавця, який торгував підробними журналістськими посвідченнями (ФОТО)
У Києві зловили видавця, який торгував підробними журналістськими посвідченнями (ФОТО)

В Оболонському районі міста Києва поліція викрила директора підприємства, який виготовляв та продавав фейкові журналістські посвідчення та прескарти.  

За даними слідства, 57-річний чоловік налагодив схему виготовлення та продажу підроблених документів, які рекламував на власному сайті.

Окрім посвідчення журналіста та прескарт, він підробляв спеціальні перепустки та інші документи, які підтверджують статус журналіста, та довідки для оформлення дозволу на травматичну зброю. За бажанням клієнта підприємець робив прескарти, які нібито акредитовані Міністерством оборони України.

Фото: Офіс генпрокурора

Вартість залежала від терміну дії підробленого посвідчення. Загалом, вона становила  від 3000 до 5000 грн. За попередніми даними, послугами директора видавництва скористалися близько 800 клієнтів.

«За результатами проведених обшуків вилучено понад 400 готових до збуту підроблених журналістських посвідчень, посвідчень громадської організації, 50 довідок на отримання травматичної зброї, державні номерні знаки. Також вилучено комп’ютерну техніку з базами даних замовників, мобільні телефони та "чорнові" записи», – повідомив Офіс генерального прокурора.

Крім цього, Національна поліція повідомляє, що фігурант не здійснював жодних перевірок особи замовника. Це давало змогу будь-кому отримати документ. Для цього необхідно було заповнити відповідну форму, вказавши ім’я та надіславши власне фото.

Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк. Наразі правоохоронці встановлюють замовників фейкових посвідчень. 

У липні 2021 року журналісти Bihus.info писали, що серед тих, хто розміщує оголошення з розцінками на посвідчення, є сайт «Business Компаньон». Адреса реєстрації – Оболонський район Києва. Станом на травень 2022 року сайт має цілий розділ з продажу прескарт. Зазначимо, що опубліковані поліцією зразки фейкових прескарт мають візуальну схожість зі зразками, які представники цього сайту пропонували придбати  журналістам-розслідувачам Bihus.info. 

Фото: Bihus.info

У грудні 2021 року Комісія з журналістської етики звернулася до Національної поліції та Міністерства юстиції з проханням перевірити низку агентств та газет, зокрема і «Business Компаньон», через можливу підробку документів, зловживання правами журналіста, отримання свідоцтва про держреєстрацію шляхом обману. 

Фото: Офіс генерального прокурора, Національна поліція 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2102
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду