Мініфестиваль «Дні есеїстики» вже вп'яте проведуть у Києві в межах премії імені Юрія Шевельова

Мініфестиваль «Дні есеїстики» вже вп'яте проведуть у Києві в межах премії імені Юрія Шевельова

29 Листопада 2023
525
29 Листопада 2023
17:29

Мініфестиваль «Дні есеїстики» вже вп'яте проведуть у Києві в межах премії імені Юрія Шевельова

525
Тематика цьогорічного заходу, що відбудеться 12-15 грудня, — «Інтенсивність читання: фрагментарні історії про українську есеїстику».
Мініфестиваль «Дні есеїстики» вже вп'яте проведуть у Києві в межах премії імені Юрія Шевельова
Мініфестиваль «Дні есеїстики» вже вп'яте проведуть у Києві в межах премії імені Юрія Шевельова

У Києві з 12 по 15 грудня відбудеться п’ятий фестиваль «Дні есеїстики» в рамках Премії імені Юрія Шевельова. Тематика цьогорічного заходу — «Інтенсивність читання: фрагментарні історії про українську есеїстику». Про це повідомив Український ПЕН. 

У межах «Днів есеїстики» у приміщенні Києво-Могилянської бізнес-школи заплановані дискусії, лекції та зустрічі з українськими авторами-есеїстами, що також можна буде переглянути онлайн. 

Кураторкою фестивалю цьогоріч стане письменниця, журналістка та радіоведуча Олена Гусейнова.

«Для мене як кураторки головними поняттями цьогорічного фестивалю є інтенсивність та фрагментарність: інтенсивність нашого бажання тримати досвід зафіксованим; фрагментарність, з якої він піддається фіксації. Поки я думала над програмою, то тримала в голові есей Вікторії Амеліної, в якому вона писала про вибір мовчання, що стоїть за кожним нашим рухом і словом. Здається, інтенсивність нашого читання тримається на спробі віднайти ці зони мовчання в текстах колег, друзів чи тих, про кого ми ніколи не думали як про есеїстів чи взагалі письменників.

Здається, сьогодні ми спраглі чужих есеїстичних текстів, утім наша інтенсивність читання все ще нова для нас. Наше бажання пройти вузькою лінією між чужою вигадкою і документальним свідченням про спільний досвід — пристрасне. І ця пристрасть обертається для нас дією, в ній ми шукаємо нового опертя та нового погляду на реальність. Реальність, котра тримається на нашому болі та опорі, на нашому забуванні та пригадуванні», — прокоментувала Гусейнова.

У вівторок, 12 грудня, передбачені такі авторські лекції: 

  • 17:00 — Юрко Прохасько про есеїстичне письмо і пам’ять.
  • 18:00 — Анатолій Дністровий про есеїстичне письмо і імена, які крізь нього проступають.
  • 19:00 — Софія Андрухович про есеїстичне письмо і невловимість досвіду.

Для участі в подіях потрібно заповнити реєстраційну форму за посиланням

У середу, 13 грудня, гості фестивалю, які заповнять форму, можуть відвідати:

  • 18:00 — Діалоги про есеїстику: Ірина Цілик — Ірина Славінська.
  • 19:30 — Есеїстика як дія: Саша Довжик, Вахтанґ Кебуладзе, Віталій Портников. Модерує Богдана Неборак.

У ці дні всі заходи відбудуться у сьомому корпусі Києво-Могилянської академії на вул. Волоська 8/5  (4 поверх, kmbs big space).

Програма на четвер, 14 грудня:

  • 18:00 — Лекція про есеїстику: Євген Стасіневич про тривогу в есеїстиці часів МУРу.
  • 19:30 — Есеїстика як перечитування: чому пишемо про минуле. Олександр Савчук, Тарас Лютий, Тамара Гундорова (онлайн). Модерує Оксана Семенік.

Для відвідування події наживо також необхідно зареєструватися.

У п'ятницю, 15 грудня, проведуть такі заходи:

  • 18:00 — Досвід іншого повсякдення: есеїстика військових. Андрій Гуменюк, Павло Казарін. Модерує Алла Кошляк.
  • 19:30 — Діалоги про есеїстику: Мирослав Лаюк — Олександр Михед.

Форма для реєстрація доступна тут

У ці дні всі події відбудуться у четвертому корпусі Києво-Могилянської академії на вул. Волоська 8/5  (4 поверх, аудиторія 422).

«Дні есеїстики» — мініфестиваль, покликаний популяризувати жанр есею, привертати увагу до творчості найвідоміших авторів-есеїстів, а також вводити українську есеїстику в загальносвітовий контекст.

Нагадаємо, довгий список номінантів на здобуття Премії імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики 2023 року можна переглянути тут. Шортліст опублікують не пізніше 10 грудня, а церемонія нагородження відбудеться 17 грудня.

У 2022 році лауреатом Премії імені Юрія Шевельова став журналіст, історик та перекладач Андрій Павлишин. Його відзначили за збірку есеїстики «Нам і далі загрожує вічність» про знакових постатей Львова першої половини ХХ століття.

Володарем Спеціальної відзнаки Капітули цьогоріч став Павло Казарін, а Спеціальну відзнаку радіо «Культура» отримав Маркіян Прохасько.

Лауреатами премії минулих років стали Тарас Прохасько («Одної і тої самої»), Андрій Портнов («Історії для домашнього вжитку»), Костянтин Москалець («Сполохи»), Олександр Бойченко («Більше/менше»), Вахтанґ Кебуладзе («Чарунки долі»), Андрій Любка («Саудаде»), Володимир Єрмоленко («Плинні ідеології»), Діана Клочко («65 українських шедеврів. Визнані й неявні»), Тарас Лютий («Культура принад і спротиву») та Андрій Бондар («Ласощі для Медора»).

Фото: Український ПЕН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
525
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду