Містика й війна. Film.ua знімає стрічку про помсту росіянам конотопської відьми

Містика й війна. Film.ua знімає стрічку про помсту росіянам конотопської відьми

27 Листопада 2023
909
27 Листопада 2023
13:00

Містика й війна. Film.ua знімає стрічку про помсту росіянам конотопської відьми

909
Старт зйомок горору «Конотопська відьма» відбувся незвично: замість традиційного розбиття тарілки кіновиробники влаштували відьомський ритуал із ляльками-вуду «голка в орка».
Містика й війна. Film.ua знімає стрічку про помсту росіянам конотопської відьми
Містика й війна. Film.ua знімає стрічку про помсту росіянам конотопської відьми

Таємничий засніжений ліс, розпалене вогнище біля бліндажа, замаскований у соснах БТР із літерою Z та ватага окупантів із триколорами на військовій формі. Від цієї картини стає якось моторошно — та раптом лунає голосно: «Стоп, знято!». І з припаркованої біля дерев автівки виходять усміхнені актори Тетяна Малкова і Тарас Цимбалюк, тримаючи на руках блакитноокого французького бульдога, який також сьогодні у кадрі.

«Детектор медіа» побував на знімальному майданчику у перший день зйомок фільму «Конотопська відьма» та поспілкувався з його творцями. Хай вас не вводить в оману назва фільму, це не екранізація класичної повісті Григорія Квітки-Основ’яненка, це оригінальний сюжет, поштовхом до створення якого став реальний випадок із нашої воєнної сучасності.

Тарас Цимбалюк та Тетяна Малкова

Героїня фільму — відьма з Конотопа, яка зреклася своїх відьомських сил, коли закохалась у звичайного хлопця. Під час повномасштабного вторгнення російські окупанти захопили місто та вбили її коханого. І вона спрямовує всі свої сили на  помсту. На вбивць чекає страшна кара конотопської відьми.

Тетяна Малкова

Над фільмом жахів «Конотопська відьма» працюють: автор ідеї та сценарист Ярослав Войцешек, режисер Андрій Колесник, продюсерка Ірина Костюк, молодша продюсерка Ксенія Баранова, виконавча продюсерка Олександра Лозинська, художниця з костюмів Ірина іSky, художник-постановник Андрій Березін, композитор Олександр Чорний.

Для режисера Андрія Колесника горор стане повнометражним кінодебютом, а Ярослав Войцешек уже має у своєму творчому доробку роботу над кінопроєктами «Сторожова застава», «Захар Беркут», «Мавка. Лісова пісня». Художниця з костюмів Ірина іSky, яка дістала для зйомок трофейний реквізит і форму російських солдатів, є учасницею бойових дій і солдатом 59-ї ОМПБр імені Якова Гандзюка. Головний піротехнік Олег Швець несе службу в лавах Патрульної поліції й має часті відрядження на схід, тож керуватиме підлеглими на майданчику дистанційно. Крім цього, знімальний процес курують військові консультанти, деякі з них, зокрема, належать до іноземного легіону.

Автор ідеї та сценарист стрічки Ярослав Войцешек говорить, що попри містику в фільмі, надихнула його цілком реальна історія, яка сталася на початку повномасштабного вторгнення.

«Конотоп був в окупації, місцева жінка одному з росіян на БТРі сказала: “Ти не знаєш, куди ти приїхав. Це Конотоп, тут кожна друга жінка відьма”. Я сильно надихнувся цим духом нескореності, містицизмом і тим, що це відображає наші культурні особливості. А вони дуже слабо представлені у нашому кінематографі, тож я подумав: чому б не створити таку історію, де конотопська відьма насправді живе серед нас, живе звичайним життям, а потім окупанти роблять їй боляче і вона починає відплату», — розповідає Ярослав Войцешек.

Ярослав Войцешек

Автори стрічки говорять, що попри специфіку жанру фільму жахів, вони закладають у ньому глибокий зміст: навіть прагнучи помсти та розправи над ворогами, потрібно втриматися на межі людяності й самим не перетворитися на монстрів, проти яких борються герої.

Зйомки фільму «Конотопська відьма» відбуватимуться у місцях, які доповнюють та підкреслюють атмосферу містицизму. Зокрема, у Пущі-Водиці, лісі в Конча-Заспі, селі Старе, закинутій тюрмі НКВД, що на Печерську, в Ірпені та власне в Конотопі.

Виконавиця головної ролі акторка Тетяна Малкова розповідає, що коли побачила сценарій, то зрозуміла, наскільки ця тематика їй близька.

Тетяна Малкова

«Коли Ярослав Войцешек мені зателефонував і почав розказувати про фільм, то у мене аж мурахи побігли. Я не фанатка фільмів жахів, але це не фільм жахів у класичному варіанті, у ньому надзвичайно глибокий зміст, який має провести певну психотерапевтичну роботу для всіх, хто його побачить. Я розуміла, що зараз для мене фільм жахів — це надто складно: коли жахи перед очима, жахи ще й у кіно — це складно. Але моє тіло кричало: це має бути! А потім почали відкриватися можливості, з’являтися бачення, і я зрозуміла: потрібно зніматися!», — пригадує Тетяна Малкова.

Роль коханого героїні виконує Тарас Цимбалюк, також у фільмі знімаються українські актори Олена Хохлаткіна, Іван Шаран, Павло Вишняков, Ярослав Шахторін.

Продюсерка фільму Ірина Костюк (кінотрилогія «Скажене весілля», комедія «Велика прогулянка», анімаційний фільм «Мавка. Лісова пісня») говорить, що нині кіно знімати важко, адже війна в країні наклала свій відбиток і на кіноіндустрію. Виробництво цього фільму здійснюється коштом Film.ua та завдяки залученим приватним інвестиціям. На зйомки фільму заплановано лише 23 зміни, а це, за словами продюсерки стрічки, для повного метра дуже мало. Однак такими є обставини.

Ірина Костюк

«Багато хто з команди фільму служить у ЗСУ. Начальник піротехніки сьогодні на фронті бʼє орків, а завтра — на зміні, а інколи взагалі не може вийти. Художниця з костюмів також служить у ЗСУ, вона привезла трофейну форму для кацапів. Специфіка нашого проєкту у тому, що залучено багато справжнього, аутентичного. Нас уже нічим не зламаєш, ми до всього можемо пристосуватись», — розповідає Ірина Костюк.

Це перший проєкт у майбутній лінійці горорів від Film.ua Group з українським міфологічним бекграундом.

«Так, це фільм жахів, так, це фільм про помсту, про яку ми всі мріємо. Фільм, натхненний люттю. А ще цей фільм — про те, що за всієї люті та жаги до помсти ми маємо залишатися людьми, маємо залишатися на боці світла», — говорить Ірина Костюк.

У планах творців стрічки — завершити знімальний період до кінця року, а у 2024 році  горор «Конотопська відьма» має вийти у широкий прокат.

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»; Film.ua Group

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
909
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду