Росія намагається вгамувати істерику в інфопросторі через операції ЗСУ на лівому березі Дніпра, — ISW

Росія намагається вгамувати істерику в інфопросторі через операції ЗСУ на лівому березі Дніпра, — ISW

22 Листопада 2023
5341
22 Листопада 2023
11:44

Росія намагається вгамувати істерику в інфопросторі через операції ЗСУ на лівому березі Дніпра, — ISW

5341
Аналітики сумніваються, що заяви Шойгу заспокоять дедалі гучніші нарікання російських воєнних блогерів.
Росія намагається вгамувати істерику в інфопросторі через операції ЗСУ на лівому березі Дніпра, — ISW
Росія намагається вгамувати істерику в інфопросторі через операції ЗСУ на лівому березі Дніпра, — ISW

Міністерство оборони Росії та російські чиновники намагаються вгамувати істерику в російському інформаційному просторі навколо українських операцій на лівому березі Херсонської області. Про це йдеться в черговому аналітичному звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає «УП».

За інформацією військових аналітиків, міністр оборони Росії Сергій Шойгу виступив 21 листопада на колегії Міноборони Росії і заявив, що російські війська перешкоджали всім спробам України провести успішні «десантні операції на херсонському напрямку». Він додав, що російські війська начебто завдають «колосальних» втрат українським силам.

Як пишуть аналітики, заява Шойгу, ймовірно, є спробою применшити стурбованість деяких російських воєнних блогерів щодо нездатності Росії рішуче відбити українські атаки на східному березі Дніпра. Аналітики втім сумніваються, що ці заяви заспокоять нарікання, які збільшуються в російському інформаційному просторі.

Російські воєнні блогери продовжують визнавати українську присутність на східному (лівому) березі Херсонської області та скаржаться, що російські війська не в змозі придушити українські операції в цьому районі. 

21 листопада російський воєнний блогер заявив, що українські війська знищили цілу російську штурмову групу під Кринками (30 км на північний схід від Херсона та 2 км від річки Дніпро). 

17 листопада російське інсайдерське джерело заявило, що в результаті українського удару загинуло 76 росіян у 1-му батальйоні 35-ї ОМСБр (41-а загальновійськова армія ЦВО), які намагалися провести «відволікаючий маневр» у Скадовському районі. 

Російський військовослужбовець 810-ї окремої морської піхотної бригади (Чорноморський флот), яка діє поблизу Кринок, заявив у відео, розповсюдженому 21 листопада, що російські військові змушують військовослужбовців, які ще не одужали від поранень, проводити штурми.

Також російський воєнний блогер опублікував лист нібито від російського солдата, який діяв поблизу Кринок 21 листопада. Він стверджував, що російські війська в цьому районі не мають розвідувальних безпілотників, що сповільнює їхні рухи та створює ризик українських атак, і не мають вогневої підтримки, оскільки артилерійські та мінометні підрозділи швидко змінили місце розташування після «кількох пострілів», щоб ухилитися від контрбатарейного вогню.

Російський військовий стверджував, що його підрозділ практично не взаємодіє з іншими російськими частинами, які діють поблизу, і що штаб російського командування на херсонському напрямку будує невдалі плани, оскільки отримує неправильну та запізнілу інформацію. Російський військовий також стверджував, що російське командування на херсонському напрямку не змогло відреагувати на зміни, що призвело до посилення українських атак. 

За інформацією військових аналітиків, схоже, що воєнні блогери не реагують на заяви Шойгу, і ISW не спостерігає жодних значних змін у Херсонській області, які спричинили ці скарги.

Нагадаємо, раніше аналітики Інституту вивчення війни (ISW) помітили, що Міноборони Росії взялося обмежувати і цензурувати інформацію про війну проти України, намагаючись піддавати цензурі скарги з лінії фронту та повідомлення про просування України.

Читайте також:

Фото: AFP / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5341
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду