Юлія Мостова: Кожен з вас може знайти в собі часточку Мостового — жарт, пораду чи обійми. Світіть Паличем!

Юлія Мостова: Кожен з вас може знайти в собі часточку Мостового — жарт, пораду чи обійми. Світіть Паличем!

11 Листопада 2023
4375
11 Листопада 2023
19:55

Юлія Мостова: Кожен з вас може знайти в собі часточку Мостового — жарт, пораду чи обійми. Світіть Паличем!

4375
У Києві попрощалися з відомим українським журналістом Володимиром Мостовим.
Юлія Мостова: Кожен з вас може знайти в собі часточку Мостового — жарт, пораду чи обійми. Світіть Паличем!
Юлія Мостова: Кожен з вас може знайти в собі часточку Мостового — жарт, пораду чи обійми. Світіть Паличем!

Сьогодні, 11 листопада, у Києві прощалися з легендою української журналістики — засновником та багаторічним головним редактором культової газети «Дзеркало тижня», першим головою Комісії з журналістської етики Володимиром Мостовим.

Попри холодну листопадову зливу й постійні повітряні тривоги, віддати шану Паличу, як його називали поміж собою багато колег та друзів, прийшло чимало людей. Зал на Байковому цвинтарі, де відбувалось прощання, був ущерть заповнений. Рідні, друзі, колеги, учні, політики, бізнесмени, просто знайомі — всі ті, на кого вплинув Мостовий, кому дав шлях і світогляд, кому задав стандарт у професії чи просто допоміг у скрутну хвилину.

 

Він був геть-чисто позбавлений бажання подобатися. Але мало хто, поспілкувавшись із ним навіть кілька хвилин, не потрапляв у полон його харизми. Він ніколи не прагнув уваги та почестей, але завжди був душею будь-якої компанії і лідером у кожному колективі.

Його вроджена інтелігентність, м’якість і доброта були настільки безмірними, що він сам із своєю фірмовою самоіронією казав: «Добре, що я не народився жінкою. Я не вмію казати слово “ні”». Але водночас він був незламним стрижнем, на якому тримався колектив редакції, і залишався непохитним у відстоюванні свободи слова та професійних стандартів навіть за часів цензури та переслідувань журналістів.

Дочка Володимира Мостового Юлія Мостова та її чоловік Анатолій Гриценко 

Він ніколи не шукав покровителів у високих владних кабінетах і не вважав для себе за можливе приймати ласки від будь-якої влади. Але там його ім’я згадували з повагою, а інколи й з острахом, часто намагаючись або схилити до партнерства, або закрити його газету, або купити. Не виходило ні першого, ні другого, ні третього. 

Розіграші, жарти, хохми, байки, дотепні вислови Мостового — це, мабуть, предмет для окремого дослідження, а то й цілого серіалу. З його редакторського кабінету можна було вийти лише зі зведеним судомою від сміху животом. Навіть якщо ти входив до нього повідомити Паличу, що твоє життя втратило сенс і ти вирішив з ним покінчити. Будні редакції завдяки всьому цьому були нескінченним інтелектуальним змаганням, хто кого пережартує. А про свята годі й казати. Втім, при всій своїй дитячій відкритості, легкості й щирості, Володимир Павлович дивним чином міг завжди залишатися «єдиним дорослим у кімнаті», який стежить за «правилами безпеки» і контролює дотримання дедлайнів, планів і домовленостей.

Син та дружина Володимира Мостового — Олексій і Валентина Володимирівна

Словом, мабуть, як і будь-яка людина, Володимир Мостовий складався із протиріч. Його особливістю було лиш те, що ці протиріччя створювали особистість, неординарність якої не міг заперечити навіть той, хто з якихось причин не любив Мостового. Особистість, яка перетворювала Мостового на унікальне явище.    

Колишній заступник головного редактора «Дзеркала тижня», нині народний депутат України Сергій Рахманін (ліворуч), ексголовред «Укрінформу» Олександр Харченко (праворуч)

Звідки взялась ця особистість? Секрет її появи під час прощання з Володимиром Павловичем відкрила його дочка — Юлія Мостова, яка свого часу разом з батьком заснувала «Дзеркало тижня», а після його виходу на пенсію очолила редакцію.   

Шефредакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова

«З велетенської маминої любові, з книжок, які він запоєм ковтав у дитинстві, з тієї скрути, з того голоду, в якому він зростав із своїми сестрами, і з’явилася особистість, яка понесла світу свою впевненість у тому, що найкраще у житті — це ділитися», — розповіла Мостова. 

Екснардеп Володимир Філенко

Палич, за її словами, — людина, яка не любила панські витребеньки і понти. Людина, яку книжки навчили мріяти, а життя навчило розраховувати тільки на себе. «Він знав, що можна бути не найбільш ситим, але найбільш розумним. Знав, що можна бути не наймодніше вдягненим, навіть в обносках, але бути душею компанії. Знав, що віддавати — краще, ніж брати. І ось ці свої відчуття він проніс через все своє буремне, наповнене, цікаве, любиме ним життя. Бо він був життєлюб», — сказала Юлія.

Юлія Мостова

А ще його можна вважати праотцем гуглу, пожартувала вона. Мостовий стільки прочитав, стільки всього знав, що від нього можна було отримати відповідь на будь-яке питання. Він мав енциклопедичні знання, знав більше сотні українських народних пісень і напам’ять цитував вірші великих поетів.

Син Володимира Мостового — Олексій Мостовий

Заслужив Палич на ще одне звання — праотця волонтерства: «Мій тато відчував внутрішню потребу закривати порожнечу опори будь-кому — знайомому, незнайомому, другу, колезі, — каже Юлія Мостова. — Він допомагав розгубленим родинам ховати своїх близьких, вкладаючи своє серце в організацію сотень похоронів. Допомагав шукати лікарів, знаходити гроші, видавати книжки, вибивати квартири, вступати талановитій молоді в університети. Він допомагав словом, своїми жартами, своїми крилатими висловами. Він віддавав свої ідеї — для статей, для рубрик, для фестивалів, для книжок і цілих медіа. Просто так. Беріть — користуйтеся!».

Дружина Володимира Мостового Валентина Володимирівна

Юлія висловила впевненість, що душа її батька відлітає спокійно, світло і дуже легко. «Тому що він віддав всі борги і роздав своє світло всім вам — друзям, колегам, родині. І у вас є по шматочку “всіхнього” Палича. Кожен з вас може знайти в собі його жарт, його пораду, його обійми. Знайдіть — і світіть у ці важкі, темні часи. Світіть Паличем!» — звернулась до тих, хто прийшов на прощання з Володимиром Мостовим, його дочка. 

Редакторка відділу міжнародної політики «Дзеркала тижня» Тетяна Силіна (праворуч)

Я ж наостанок скажу про ще одне протиріччя. Володимир Мостовий органічно не переносив пафосу, патетики й пишномовних епітетів. Завжди глузував із тих, хто вдавався до них, особливо щодо самого Мостового. Але сьогодні, коли з ним прощались, найчастішими словами, що звучали, були «унікальний», «феноменальний», «неповторний» і «незамінний». Вибачте, Паличу, але тут ми дозволимо собі ослухатися вас і піти проти вашої волі. В усьому іншому Мостовий і надалі слугуватимете дороговказом для сотень тих, хто мав щастя знати його, працювати з ним, вчитися в нього. А також для сотень тисяч тих, хто отримав у спадок від Володимира Мостового якісну українську журналістику — найголовніше з того, що він так щедро і багатьом віддавав. 

Фото: Андрій Шматов / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4375
Читайте також
10.11.2023 13:00
Інна Ведернікова
для «Детектора медіа»
2 141
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду