Найбільше фейків серед західних країн Росія спрямовує на Польщу, — VoxCheck

Найбільше фейків серед західних країн Росія спрямовує на Польщу, — VoxCheck

6 Листопада 2023
1016
6 Листопада 2023
14:35

Найбільше фейків серед західних країн Росія спрямовує на Польщу, — VoxCheck

1016
Аналітики виділили головні наративи російської пропаганди в кожній із шести досліджуваних країн.
Найбільше фейків серед західних країн Росія спрямовує на Польщу, — VoxCheck
Найбільше фейків серед західних країн Росія спрямовує на Польщу, — VoxCheck

Найбільше фейкових повідомлень російської пропаганди серед західних країн спрямовують на Польщу. Про це під час презентації дослідження про поширення російської дезінформації у Європі повідомила старша аналітикиня VoxCheck Мирослава Маркова, передає Укрінформ.

Маркова виділила кілька головних дезінформаційних наративів у польському медіапросторі.

Головний фокус пропаганда робить на тому, начебто Польщі не вистачає ресурсів на надання достатньої соціальної допомоги полякам, адже все йде буцімто на українців.

Окрім цього, російські медіа виставляють українських біженців некультурною силою, яка не поважає поляків.

Також зафіксовані повідомлення, начебто поразка України очевидна та передбачувана, і всі витрачені ресурси на Україну фактично змарновані, тому не варто їх надавати.

На другому місці серед європейських країн, у яких найбільше поширюється російська пропаганда, у 2023 році була Словаччина, на третьому — Чехія, на четвертому — Угорщина, на п'ятому — Німеччина, на шостому — Італія.

У топі в цих країнах залишаються три наративи. Їх аналітики виявили ще у 2022 році, і вони лише продовжують нашаровуватися низкою неправдивих повідомлень.

Перший наратив — нібито Захід контролює Україну і використовує її у своїх цілях.

«Зараз дуже сильно форсується тема мирних перемовин. Нібито Росія виступає з численними пропозиціями, а Україна і Захід їх рішуче відкидають лише тому, що хочуть продовжувати війну», — сказала аналітикиня VoxCheck.

Другий наратив — начебто дії України та Заходу змусили Росію розпочати війну. Третій — буцімто підтримка України більше шкодить Заходу, ніж Росії.

Крім того, поширюються звичні повідомлення про те, які витрати виділяються на Україну і наскільки це некорисно або шкідливо для країни; що ці кошти країна могла б витрачати, наприклад, на медичну систему тощо.

Поширеним є і наратив щодо українських біженців.

За словами аналітикині, базові наративи російської пропаганди часто залишаються тими самими, але це, на її думку, насправді лише посилює пропаганду, тому що чим більше та інтенсивніше повторювати одне й те саме повідомлення, тим краще воно приживається.

Крім того, помітний тренд російської пропаганди — старі фейки не змінюються новими, а нашаровуються.

«Наприклад, роками писали про західну зброю, що Україна її перепродає чи віддає третім країнам, то сьогодні змістився наратив до того, що все, що передають Україні, воно не є ефективним, або українські військові не зможуть його освоїти», — сказала Маркова.

За її словами, найгірші справи з дезінформацією у тих країнах, де самі політики прямо чи опосередковано підтримують російські наративи.

«У Польщі це проявлялось в останні місяці перед виборами, у Словаччині теж під час передвиборчих кампаній, в Угорщині вже роками при владі людина з проросійськими поглядами. Унаслідок цього навіть досить якісні медіа все більше тиражуватимуть наративи російської пропаганди, оскільки вони змушені, або хочуть цитувати своїх лідерів», — додала Маркова.

Читайте також:

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1016
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду