Одним з полюсів путінської «багатополярності» є тероризм: дайджест пропаганди за 12 жовтня 2023 року

Одним з полюсів путінської «багатополярності» є тероризм: дайджест пропаганди за 12 жовтня 2023 року

13 Жовтня 2023
398

Одним з полюсів путінської «багатополярності» є тероризм: дайджест пропаганди за 12 жовтня 2023 року

398
Зв’язок між російськими та палестинськими терористами стає все більш очевидним.
Одним з полюсів путінської «багатополярності» є тероризм: дайджест пропаганди за 12 жовтня 2023 року
Одним з полюсів путінської «багатополярності» є тероризм: дайджест пропаганди за 12 жовтня 2023 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 12 жовтня 2023 року.

  1. РФ надала ХАМАС ліцензію на «Калашников»
  2. Що поєднує Джину Смятич, Бориса Романченка та Ванду Об’єдкову
  3. 109 тисяч російських репостів антисемітських наративів
  4. Як Discover просуває «Царьград»

РФ надала ХАМАС ліцензію на «Калашников»

Москва так завзято розганяла фейки про «українську зброю в руках ХАМАС», що не помітила, як підставилася сама. Посол Ізраїлю у РФ Олександр Бен Цві (уродженець Чернівців) 12 жовтня заявив, що «у лідерів ХАМАС тісні контакти з Москвою. У них були контакти з Росією в день нападу і після нього».

Це не приховував і голова міжнародного комітету ХАМАС Алі Барака. Але проговорився він власне про зброю.

НАСПРАВДІ, за словами Барака, саме Кремль запропонував ідею налагодити виробництво автоматів і набоїв Калашникова з офіційною російською ліцензією у Палестині.

Крім того, як стверджує представник ХАМАС, у Секторі Газа є цілі фабрики, що виробляють ракетні установки дальністю до 250 км, а також міномети й т. д. Неважко припустити, що Москва не просто була в курсі, що такі виробництва існують та діють, а й усіляко сприяла цьому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світовий терор від Донбасу до ХАМАСу

Ексглава Місії України при НАТО, міжнародний аналітик інформагентства Укрінформ Ігор Долгов пояснює, що «у багатополярному світі, за який виступає Путін, одним з полюсів стає полюс тероризму. І це ні для кого не має стати прийнятним».

Що поєднує Джину Смятич, Бориса Романченка та Ванду Об’єдкову

Один із лідерів ХАМАСу Халед Машаль закликав усіх мусульман світу у п’ятницю 13 жовтня «влаштувати євреям справжній погром і усюди повторювати дії ХАМАСу».

НАСПРАВДІ, дії ХАМАСу вже призвели до вбивства (цілком ймовірно російським ліцензійним «Калашниковим») 90-річної Джини Смятич, яка пережила Голокост.

Її тіло було виявлено в кібуці Кісуфім біля кордону з Газою. Вірогідно, її поставили на коліна і вистрілили в потилицю – так, як це робили нацисти у гетто, в концтаборах та над розстрільними ямами.

Її онук Шмулік Харель розповів, що десятки терористів увірвалися на територію кібуцу: «Деякі з них були у формі ЦАХАЛу. Люди, вирішивши, що прийшла підмога, радісно почали вибігати з будинків, де їх розстрілювали. Тих, хто не вийшов, добивали на місці. Як мою бабусю…».

Історія Джини Смятич, яка пережила Голокост, але не врятувалася від атаки терористів ХАМАС, перегукується з трагедіями, що сталися в Україні під час російського вторгнення. Борис Романченко, який пережив концтабори Бухенвальд, Пенемюнде, Дора та Берген-Бельзен, загинув у березні 2022 року внаслідок влучання російської бомби у свій будинок у Харкові.

А в Маріуполі у квітні 2022 року загинула 91-річна Ванда Об’єдкова, яка також пережила Голокост та німецьку окупацію міста. В обложеному місті їй довелося ховатися від бомбардувань у холодному підвалі, страждаючи від нестачі води та їжі.

Ця ізраїльтянка й ці українці вижили за німецьких нацистів, але загинули від рук сучасних терористів.

109 тисяч російських репостів антисемітських наративів

Вже згаданий посол Ізраїлю у РФ Олександр Бен Цві відзначив, що державного антисемітизму в Росії він не спостерігає, а побутовий завжди був і завжди буде.

Цього ж дня на одному з  «воєнкорівських» Telegram-каналів з’явилася пісня відомої колись музичної групи, але з промовистим підписом.

НАСПРАВДІ, коли дипломати (обережні у висловлюваннях через посаду) говорять про відсутність державного антисемітизму у РФ, треба подивитися на 109 тисяч репостів антиєврейських наративів у російських соцмережах за три останні роки.

Виходячи з цього графіку, спалахи антисемітських настроїв і чуток серед росіян сталися на початку епідемії COVID-19 та на початку війни з Україною у 2022-му.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін та євреї. Як Росія прямує до державного антисемітизму

Пояснення просте: коли відбувається щось погане і важко зрозуміле, росіянам потрібен образ ворога, на якого можна було б списати те, чого вони не розуміють. 

Цей ворог буває двох типів. Внутрішній – усередині власної еліти (як, наприклад, «єврей Греф» – голова правління «Сбербанк Росії»). Другий – зовнішні євреї (у вигляді «світового уряду колективного Заходу» й т. д). Саме вони, в уявленні росіян, «вносять розбрат серед слов’ян». 

Мислити по-іншому, ніж у контексті «світової сіоністської змови», росіяни не те що не хочуть, а просто не вміють. Історичний (як побутовий, так і майже неприхований державний) антисемітизм заважає. Який культивувався, зокрема, і «великою російською літературою» – достатньо Достоєвського згадати. 

Як Discover просуває «Царьград» 

І наостанок історія про те, як російська пропаганда продовжує знаходити лазівки у світовій мережі. Компанія Google заявила, що їй вдалося ефективно зашкодити російським інформаційним операціям, спрямованим на підтримку війни в Україні. У 2022 році Google відзвітувала, що призупинила 1950 випадків російської активності на своїх платформах.

НАСПРАВДІ, дуже популярна служба Android під назвою Discover продовжує просувати пропаганду. 

(Google Discover – це персоналізована стрічка рекомендацій, одне з джерел безкоштовного трафіку для сайтів. Добірки новин та інших публікацій формуються з урахуванням кількох факторів: інформації, наданої користувачем під час реєстрації в Google, його пошукових запитів, геотаргетингу та розташування, налаштувань демонстрації контенту та поведінки користувача. Офіційно купити місце у стрічці рекомендацій не можна). 

Тобто гороскопи можна змішувати з оглядами відеоігор і статтями. Усі вони представлені однаково, показуючи велике зображення та дрібним шрифтом джерело.

Bloomberg 12 жовтня опублікував статтю, в якій йдеться, що у стрічці Discover регулярно з’являються посилання на новинний сайт «Царьград ТВ», відомий антиукраїнським контентом і дезінформацією. (Нагадаємо, ним керує «православний олігарх» Костянтин Малофєєв, який перебуває під всіма можливими світовими санкціями).

Зокрема, після російської ракетної атаки по селу Гроза на Харківщині, де загинуло понад 50 місцевих мешканців, «Царьград» опублікував матеріал, у якому звинуватив Україну в завданні цього удару.  В іншій статті стверджується, що «президент України Зеленський вербує бойовиків ІДІЛ»

У вересні цього року «Царьград» щодня  отримував понад 200 тисяч переходів на свою сторінку через Discover. 

Крім видання Малофєєва, в Discover регулярно з’являються й інші прокремлівські ЗМІ, зокрема, «Комсомольская правда» (яка нещодавно написала, що «Гітлер аплодував би керівникам Ізраїлю»).

Одним із способів, якими «Царьград» зміцнює своє просування у Discover, є мережа веб-сайтів, які слово в слово репостять його статті та заголовки. Інші способи включають сканування, щоб визначити, які матеріали мають високу позицію, або збільшення кількості трафіку за допомогою ферм кліків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Царьград» у Казахстані отримав за «мамбета»

Discover також відсилає користувачів до Dzen, суперечливого інформаційно-розважального сервісу, який Yandex минулого року продав VK – російській соцмережі, якою керує син так званого «куратора Донбасу» Кирієнка.

Просування контенту «Царьграда» через Google Discover особливо дивує на фоні того, що в 2020 році YouTube заблокував всі відео його каналу.

«Ми прагнемо відображати контент, який демонструє досвід, авторитетність і надійність. У нас є суворі правила, яких видавці повинні дотримуватися, щоб з’являтися на Discover, а заборонений контент видаляють», — запевняє представник Google Меган Фарнсворт.

Але, за словами Bloomberg, Discover приносить набагато менший дохід, ніж Google Search, тому в нього також менший бюджет для запобігання таким зловживанням.

Відомий айтівець Лев Гершензон (до 2012 року очолював новинний відділ пошукової системи Yandex) за допомогою LiveInternet (сервіс розміщення лічильників на веб-сайтах для визначення маршруту трафіка) з’ясував, що Discover забезпечує понад 20 мільйонів відвідувань російських ЗМІ на день. 

«Роль Google у поширенні провоєнної пропаганди стає все гіршою», — констатує Гершензон, — усунути проблему має бути нескладно, але вони її навіть не визнають».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
398
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду