Європейська мовна спілка закликала зберегти російське мовлення латвійських ЗМІ

Європейська мовна спілка закликала зберегти російське мовлення латвійських ЗМІ

5 Жовтня 2023
648
5 Жовтня 2023
21:15

Європейська мовна спілка закликала зберегти російське мовлення латвійських ЗМІ

648
Гендиректор EBU Ноель Курран вважає, що заборона мовлення російською «позбавить латвійських російськомовних жителів можливості отримувати достовірну перевірену інформацію».
Європейська мовна спілка закликала зберегти російське мовлення латвійських ЗМІ
Європейська мовна спілка закликала зберегти російське мовлення латвійських ЗМІ

Гендиректор Європейської мовної спілки (EBU/ЄМС) Ноель Курран звернувся до прем’єр-міністра Латвії Евіка Сіліна із закликом зберегти російські редакції в латвійських громадських медіа. Про це повідомив естонський національний мовник ERR, передає ІМІ.

«Я пишу вам від імені Європейського мовного союзу, що веде у світі об'єднання суспільно-правових ЗМІ, щоб висловити нашу глибоку занепокоєність у зв'язку з пропозицією про заборону контенту російською мовою Латвійським радіо та Латвійським телебаченням і закликати вас переглянути цю пропозицію», — йдеться в листі Куррана.

Голова ЄМС вважає, що цей крок «позбавить латвійських російськомовних жителів можливості отримувати достовірну перевірену інформацію», через що вони можуть зазнавати впливу дезінформації та пропаганди. Це, на його думку, створить загрозу інформаційній безпеці країни.

Посилаючись на міжнародні конвенції, Курран також пише, що заборона російськомовного контенту суперечитиме фундаментальним правам людини. Натомість він наполягає, що державам потрібно сприяти багатомовному та мультикультурному мовленню.

«Здатність громадських ЗМІ надати життєво важливу інформацію та донести її до кожного в суспільстві, включно з російськомовними, критично потрібна в разі гуманітарних криз та надзвичайних ситуацій», — зазначив він.

Окрім цього, свій заклик зберегти мовлення російською Курран аргументує вигодою для держави, оскільки заборона «може перешкоджати соціальній згуртованості».

Нагадаємо, наприкінці вересня парламент Латвії переважною більшістю голосів підтримав Концепцію нацбезпеки, яка серед іншого передбачає з 2026 року заборону Латвійському телебаченню та Латвійському радіо мовлення російською мовою. 

Напередодні відповідного рішення Сейму LTV і LR спільно заявили про категоричну незгоду з ідеєю заборони створювати контент російською суспільно-правовим ЗМІ. Мовники зазначали, що ця норма опинилася в документі без консультацій із самими ЗМІ, з наглядовим органом та з експертами і що вона прямо суперечить меті зміцнення безпеки інформаційного простору держави.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
648
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду